En gammal hund

Den äldre hunden

Vi är många som har en äldre hund. Enligt en undersökning som Novus gjorde 2017, på uppdrag av Svenska Kennelklubben och Agria, konstaterades att hälften av de svenska hundarna är över 6 år.

Våra hundar blir allt äldre men det betyder inte att hunden ska bli inaktiv. Om du fortsätter att aktivera den på sin nivå har hunden större förutsättningar att få ett värdigt åldrande.

Men när räknas en hund som äldre? Och hur sköter jag den på bästa sätt?

Andelen äldre hundar ökar

Antalet hundar fortsätter att öka, enligt Jordbruksverket så fanns det i början av 2023 ca 1,1 miljoner hundar i Sverige. Samtidigt ökar antalet hundar som blir tio år eller äldre, från 64 procent till 68 procent. Detta på mindre än ett decennium, enligt Agrias skadestatistik.

Orsakerna till det tros vara flera, bland annat att vi tar hand om hundarna allt bättre. Dessutom har veterinärmedicinen gjort stora framsteg och i dag är 9 av 10 hundar försäkrade. Vi spenderar därför mer pengar på våra hundars hälsa.

Gammal gråhårig hund tittar

Hur gammal kan hunden bli?

Det finns inget exakt svar på hur gammal en hund kan bli, eftersom varje individ är unik och påverkas av olika faktorer under sitt liv.

En hund brukar räknas som medelålders någonstans runt 5-7 år, mycket beroende på ras och storlek. Medellivslängden för alla hundraser i Sverige är ca 11 år. Generellt sett så lever mindre raser längre så deras medelålder infaller därför senare.

Enligt Svenska kennelklubben (SKK) kan man göra en grov uppskattning:

  • Små hundar (ca 10 kg) åldras vid drygt 11 års ålder
  • Medelstora hundar (ca 10–25 kg) åldras i 10-årsåldern
  • Stora hundar (ca 25–40 kg) åldras i 9-årsåldern 
  • Mycket stora hundar (över 40 kg) åldras i 7–8-årsåldern

Vissa raser kan leva upp till 15 år eller mer, medan andra kan ha en kortare livslängd på runt 8 år.

Det finns dock alltid undantag från den förväntade livslängden. Vissa hundar kan därmed leva längre eller kortare tid än vad som är normalt utifrån deras storlek och ras.

Några av de vanligaste dödsorsakerna för hundar i Sverige är trafikolyckor, drunkning och sjukdomar som tumörer och diabetes.

Förändringar hos den äldre hunden

Det är viktigt att komma ihåg att ålder inte är en sjukdom. En gammal hund vill fortfarande vara med på olika äventyr. Däremot ökar risken för olika åldersrelaterade sjukdomar.

Tycker du att din hund plötsligt har blivit gammal och inte orkar med som förr, bör du låta en veterinär göra en hälsoundersökning. Hunden kan ha en underliggande sjukdom som, om den blir behandlad, ger hunden ny energi.

Däremot gör en medelålders eller äldre hund inte alltid så stort väsen av sig. De har passerat den intensiva unghundsperioden då de ofta tar mycket plats i vardagen med skall, hoppande eller bitande. Hunden är mer erfaren och hetsar inte upp sig lika lätt för nya saker, den leker inte heller lika länge och intensivt.

Godisväskor till hundträning

Aktiviteter

Hundar lever efter en flocks oskrivna regel att invänta ledarens initiativ till aktivitet. I en vild flock vilar alla individer samtidigt så att alla är på topp när det drar ihop sig för jakt. Så gör också våra hundar, de ligger passivt och väntar på att vi ska ta initiativ till någon rolig aktivitet.

En yngre hund går vi oftare på kurs med och vi aktiverar den på olika sätt, medan den gamla hunden kan bli lite eftersatt.

Men även en medelålders och äldre hund behöver bli aktiverad för att må bra och ofta är det inte så komplicerade saker vi behöver göra. Bara att hunden får byta miljö ibland kan betyda mycket, låt den följa med på kortare ärenden och passa på att rasta den på ett nytt ställe.

Du kan behöva dela upp era promenader med den gamla hunden. Ta flera korta vändor i stället för en lång.

Vardagsaktiviteter

Även hundar kan bli dementa och precis som hos oss människor behöver hunden få aktivera sin hjärna för att hålla sig pigg. Du hittar olika övningar på Aktivera hunden inomhus.

Låt hunden få sina egna små arbetsuppgifter; bära in tidningen, stänga kylskåpsdörren, väcka barnen, leta rätt på nycklarna osv. Det behöver inte innebära så många minuters arbete varje gång, men har hunden flera uppgifter så blir det en hel del på en dag.

Naturligtvis kan ni också fortsätta med de aktiviteter ni har sysslat med tidigare fast på en annan nivå. Spåra och söka klarar de flesta hundar av även i hög ålder fast då inte på tävlingsnivå.

Kantarellsök är en lugnare variant, godissök likaså. Men göm inte alltid godiset på samma ställen, då är det inte någon utmaning! Låt hunden få tänka själv.

Agility kan vara påfrestande om hunden har problem med lederna men låt den få balansera på stenar i stället, krypa under ett nedfallet träd, det finns massor i vardagen som går att använda.

Tänk bara på att om hunden har problem med leder, rygg eller muskler så måste du ta det försiktigt med speciellt balansövningar. Här hittar du tips på hur du aktiverar hunden utomhus.

Lär hunden något nytt

Lär hunden något nytt! Inlärningen tar säkert längre tid än när hunden var ung och du måste kanske dela upp momentet i ännu mindre delar och träna dem separat.

Men det gör ingenting, du vill aktivera hunden och här är inlärningen själva aktiviteten. När hunden väl kan övningen är den inte lika mentalt stimulerande längre.

Tränar inkallning med hjälp av handtarget

Sjukdomar

Precis som hos oss människor kan hunden drabbas av sjukdomar och krämpor. En dålig led kan påverka rörelseförmågan så mycket att även resten av kroppen blir påverkad på ett negativt sätt.

Samtidigt så tror vi hundägare ofta att hunden klarar av mindre motion än vad den egentligen gör. Många äldre hundar lider av muskelförsvagning, helt beroende på bristande motion!

Förslitningar och stelhet

Om din hund är stel då den har sovit eller om den haltar ska du låta en veterinär undersöka hunden. Får den fortsätta att gå med problemet kommer hunden att belasta kroppen fel. Risken är då stor att hunden överanstränger andra delar av kroppen också.

Många gånger kan vi påverka och lindra stelheten med massage och rätt anpassad motion. I dag finns också många rehabiliteringscenter med simträning och vattentrask som kan göra underverk för en äldre hund.

Dålig hörsel och syn

Både syn och hörsel kan försämras vilket kan få till följd att hunden inte längre är lika nyfiken. Hör eller ser den inte att något händer så blir den heller inte engagerad och vi upplever hunden som allmänt trött.

Linsen i ögat blir mindre elastisk ju äldre hunden blir och hunden ser då sämre. Hunden upplever då världen på ett annat sätt än tidigare och kan bli rädd eller aggressiv av osäkerhet.

Ser hunden dåligt bör du inte göra några större förändringar i hundens omgivning, möblera inte om, se till att skåpdörrar är stängda, släpp inte fram hunden till okända hundar osv. Ju tryggare hunden är i sin omgivning desto bättre kan den hantera sin dåliga syn.

Dålig hörsel drabbas hundar oftast av först när de blir runt nio- tio år gamla. Vissa raser har dock lättare att bli döva än andra. Läs mer på Att äga en döv hund.

Det är de höga ljuden som hunden först får svårt att höra. De får också ofta svårt att lokalisera var ljudet kommer ifrån.

Har du en döv hund eller en hund som hör dåligt, måste du använda olika tecken till för att göra dig förstådd. Om du tänker efter så har du troligtvis gjort olika kroppsrörelser varje gång du har gett hunden ett kommando, en nickning, en utsträckt hand eller något liknande. Fortsätt med de rörelserna och förstärk dem och belöna hunden varje gång den gör rätt så har du snart fått till ett sorts teckenspråk. Läs gärna mer om Att träna en döv hund.

Äldre hund ligger på golvet

Besvär med prostata eller livmodern

Hanhundar kan få problem med prostatan och det märks genom att han måste kissa oftare och längre samt att strålen är svagare. Ibland kan också han också få ont då han bajsar eftersom prostatan trycker på tarmarna.

Ca 8 000 tikar drabbas av livmoderinflammation (pyometra) varje år och det är den vanligaste sjukdomen hos medelålders tikar.

Ha koll på om hon har flytningar, ökad hjärt- och andningsfrekvens, dricker mer, kissar oftare, är slö, har ont i buken, äter mindre, kräks eller har diarré. Pyometra är en mycket allvarlig sjukdom som leder till döden om den inte behandlas! Det kan dessutom gå väldigt fort från att tiken blir dålig tills hon avlider, så vänta inte med att kontakta veterinären!

Fetma

Om hundens aktiviteter minskar så blir ofta matstunderna alltmer intressanta, eftersom de förutom att erbjuda god mat också innebär att det händer någonting i hundens vardag.

Det kan få till följd att hunden sakta ökar i vikt, så var uppmärksam på att din hund inte blir fet. Fetma förkortar hundens liv och vanliga följdsjukdomar är både diabetes och förslitningar i lederna.

Om din hund rör sig mindre skall den också ha mindre mat eller helst ha mat med mindre energi-innehåll. Med mindre energi i fodret kan du ge en större mängd för att hunden ska bli mätt.

En hungrig hund kommer att försöka stjäla eller tigga till sig mat och då handlar det sällan om någon lågkaloridiet. Tänk också på att räkna in det godis som du ger hunden i dess totala energiintag.

Det bästa är om du i stället kan öka hundens motion samtidigt som du aktiverar den mentalt. Hunden behöver röra sig mer än några lugna promenader, den behöver få aktivera alla kroppens muskler. Prata gärna med veterinären, hen kan ge många tips.

Bekväm hundsele

Demens

Ju äldre hunden är desto större är risken att den drabbas av demens, eller Kognitivt dysfunktionssyndrom (CDS).

CDS beror troligen på olika orsaker, t.ex. hjärnans åldrande, blödningar och vävnadsskador på hjärnan eller förgiftningsskador.

Hundar med CDS vänder ofta på dygnet, de kan få ett ändrat socialt beteende och kan plötsligt börja kissa inne. De kan också bli desorienterade och inte riktigt veta hur de ska komma förbi t.ex. soffan.

Tandvärk

Har du skött hundens tänder genom åren med regelbunden borstning? Hos en gammal hund är risken stor för inflammation i tänderna. Det beror på att tänderna slits ner under åren. Men det beror också på att bakterier lättare får fäste om du inte håller efter tandstenen.

Alla som någon gång har haft tandvärk vet hur ont det gör.

Veterinär tar bort plack från hundens tänder

Äldre hund fryser lättare

Äldre hundar är känsligare för kyla eftersom blodcirkulationen i kroppen minskar. Låt den gärna ha ett täcke på sig om det är kallt ute eller om den ska ligga still i en utkyld bil.

Seniorkontroll

Många veterinärkliniker har speciella hälsokontroller för äldre hundar, normalt görs de från att hunden är 7-8 år. Ta för vana att låta din hund genomgå en sådan 1  gång/år.

Veterinären genomför en noggrann hälsokontroll och analyserar ett antal blodprover för att se om hunden bär på någon sjukdom. Ofta är det svårt för oss hundägare att avgöra om ett problem beror på åldrandet eller på sjukdom och därför går många hundar och lider i onödan.

Det svåra beslutet

Även om det alltid är smärtsamt så är det vår skyldighet som djurägare att ge vår hund en så smärtfri avslutning på sitt liv som möjligt.

När hunden inte längre har någon livskvalitet kvar är det vår plikt att låta den få somna in. I det läget får vi inte sätta våra egna känslor främst.

Hade hunden levt i det fria hade den troligtvis aldrig blivit så gammal och vi har med mediciner och behandlingar flyttat fram den oundvikliga döden. Har du svårt att själv avgöra när det är dags, rådgör med en veterinär.

Hunden har varit en del av ditt liv troligen under många år och att du sörjer den är inte alls konstigt. Vissa människor förstår inte att ett djur kan betyda så mycket känslomässigt, men det är inte alls konstigt att bli både ledsen och arg.

Hur sorgen efter din hund drabbar just dig är svårt att veta, sorg är väldigt individuellt. Bestämmer du dig för att skaffa en ny hund behöver du inte ha skuldkänslor, minnena och den fina tiden med din bortgångna hund kommer alltid att finnas kvar.

Källor: Agria | Svenska kennelklubben | Anicura | Den åldrande hunden Hundsport nr 6, 2013

Rulla till toppen