En setter nosar i gräset

Hunden nosar och nosar…

Vissa perioder behöver vi hundägare utrusta oss med extra mycket tålamod och se till att vi har kläder anpassade efter vädret, för våra hundar fastnar med nosen i varje fläck den hittar.

Vad är det som gör att nosandet blir extra intressant när den första snön kommer eller på våren när det blir barmark?

Läser tidningen

Hundens mest grundläggande behov är att utforska dofter. Hundarna lever i en doftvärld på samma sätt som vi människor lever i en synvärld. Vi tar i första hand in olika intryck via synen och hunden gör detsamma fast med nosen.

En ofta använd liknelse är att hunden använder sin promenad till att ”läsa tidningen” och det stämmer riktigt bra. I tidningen kan du läsa om de senaste händelserna.

I hundens tidning, dofterna, kan den få reda på vem som har varit där, hur länge sedan, vilket kön hunden hade och om det kanske var en löptik. Dofterna talar också om vilka vilda djur som har passerat förbi.

Olika hundar nosar olika mycket

Hund nosar i snön

Hur mycket hundarna nosar kan skilja sig mellan olika individer. Generellt nosar hanhundar mer än tikar men även tikar är intresserade av dofterna. Ofta brukar tikarna både nosa och kissa mer i samband med löpet, dels för att ha bättre kontroll på vilka som rör sig i området och dels för att lämna doftspår till andra.

Hundar av t.ex vaktande raser har också ofta en förmåga att stanna oftare och nosa eftersom det ingår i deras gener att hålla extra koll på främmande individer.

När hundarna blir könsmogna upplever många hundägare att de konstant fastnar varje meter för att hunden ska nosa på något. Könsmognaden skapar stormar av hormoner i kroppen som får hunden att bli extra intresserad av andra hundars dofter.

De är också ännu för unga för att ha lärt sig när en löptik verkligen är i höglöpet. En ung hane tycker därför att tiken doftar väldigt gott även om hon inte alls är redo för parning.

Hund som slickar på marken

Hundar slickar också ibland på fläcken den hittat. Det gör den om doften är extra intressant för då går doftmolekylerna upp i den övre delen av gommen där det s.k. Vomeronasala-systemet sitter.

Det systemet har via olika nervtrådar direktkontakt till den del av hjärnan som bland annat reglerar sexualiteten. Beteendet att slicka på doftämnet kallas för att flema och så gör många däggdjur.

Rea på VGW hundsele

Snö och fuktig mark

Snön, kylan och fukten får dofterna att bli mer koncentrerade och doftbilden förändras. Därför är det oftast mer intressant för hunden att nosa ordentligt när den första snön kommer eller då det är snösmältning.

Måste hunden få nosa överallt?

En vanlig fråga som ställs på hundkurserna är om hundägaren måste låta hunden nosa på varje fläck den hittar.

Om du har bråttom och inte vill låta hunden få ta hur lång tid som helst på sig, så försök att kompromissa. Låt hunden få nosa och uträtta sina behov i början av promenaden och jobba sedan på att hunden följer dig sista delen.

Avled när hunden fastnar i en ny fläck och jobba på att hunden tar kontakt med dig. Även om du jobbar med kontaktövningar inomhus så glömmer många hundar bort det när de kommer ut, så det behöver du träna på.

Kvinna med hund- Cão da Serra da Estrela kontaktövning

Vid andra tillfällen kan du låta hunden få nosa i sin takt. Men även då är det bra om du också lägger in olika aktiviteter under promenaden, bara för att hunden inte ska glömma att du också är med ute.

Läs mer

Vill du läsa mer om hundens luktsinne så hittar du det här —> Hundens luktsinne

Rulla till toppen