Aktivera hunden inomhus

Mental stimulans behöver alla våra hundar få, vissa raser mer än andra. Ofta har vi en föreställning om att trötta ut våra hundar genom fysisk aktivitet, men det som är riktigt tröttande är mental aktivitet. 

Det är bra att låta hunden jobba mentalt både inom- och utomhus. På så sätt lär sig hunden att ha roligt på båda ställena tillsammans med sin husse och matte.

Aktiveringsleksaker

Det finns olika aktiveringsleksaker att köpa till hundarna. Vissa av dem kan de arbeta med på egen hand, andra är gjorda för att du ska arbeta tillsammans med hunden.

På bilden ovan, jobbar Astra med sin Dog pyramid. Den har våra hundar alltid fått en del av sin middag i. Vi laddar den med torrfoder och så får hunden arbeta för att få sin mat.

Spel för att aktivera din hund Dog finder

Men vill du hitta på något annat än köpta saker och idétorkan har slagit till så får du lite tips här.

Belöna SMÅ framsteg

Viktigt att tänka på, som vid all träning, är att belöna hunden för små framsteg. Du kan inte kräva att hunden klarar en hel övning på en gång (då blir det ju ingen aktivering heller).

Flicka tränar sin hund

Låt hunden jobba för sin mat

Hundar som lever i det fria måste jobba för att få mat vilket våra hundar slipper. Men ibland kan det vara bra som sysselsättning. Ta hundens matranson av torrfoder och sprid ut det på golvet i vardagsrummet eller göm det så hunden måste jobba för att få i sig maten.

Det här är också bra för hundar som gärna glufsar i sig maten väldigt fort, det tar automatiskt längre tid när hunden måste förflytta sig mellan matbitarna.

Ett annat tips är att lägga golfbollar tillsammans med maten i matskålen. Hunden måste putta bort bollarna för att komma åt sin mat. OBS! Gör inte detta om du har en större hund som kan råka äta upp bollarna!

Matbar i trä till hunden

Göm godis

Att gömma godis/torrfoder aktiverar hunden automatiskt medan den letar. Är din hund förtjust i bollar kan du gömma dem i stället.

Låt hunden sitta eller ligga i köket (träning av platsliggning!) medan du gömmer godis på andra håll i bostaden. När du är klar går du ut till hunden och ger den kommando att söka. Kan inte hunden sitta kvar när du går får du antingen be någon annan hålla i den eller knyta fast kopplet i en skåplucka.

Hur väl du gömmer godiset beror på hur van din hund är på att leta. Efter ett ha jobbat med denna övning några gånger bör du försvåra för hunden genom att lägga godis under t.ex. en kudde eller filt. Eller så måste hunden gå runt en stol eftersom godiset bara går att nå från ett håll och så vidare.

Se till att du inte alltid gömmer på samma ställen, det kommer hunden snart ha listat ut och då blir det inte någon mental stimulans. Göm också flera bitar på en gång så måste hunden fortsätta söka trots att en bit är upphittad.

Avsluta sökövningen med ett frikommando. Frikommandot ska tala om för hunden att den har hittat alla bitar och kan sluta att leta. Läs mer på Frikommando- varför är det viktigt?

Hund Astra söker godis i ett påskägg

Vacker tass

Att sträcka fram en tass när hunden vill något är väldigt vanligt. Det är en gest som finns kvar från valpstadiet när valpen diade mamman. Utnyttja den gesten till att träna in vacker tass.

Sitt framför hunden och vänta på att den lyfter tassen från golvet en liten, liten bit. Beröm den och ge en belöning, snart kommer hunden att förstå att belöningen hänger ihop med tassrörelsen och då måste den lyfta tassen en liten bit till innan du belönar.

Successivt lär du hunden att tassen ska hamna i din hand innan den blir belönad. Förstår inte hunden vad du vill, brukar det räcka med att du petar lite lätt på tassen för att den ska rycka till- då belönar du.

Vill du göra det riktigt svårt sedan, kan du begära att det alltid är höger tass som hunden lyfter. Belöna då bara då du får rätt tass i handen.

När hunden kan detta riktigt bra, så tränar ni in den andra tassen istället. Kalla den övningen för något annat, till exempel ”Andra tassen”.

Lägg godis (alt. boll) på nosen

Staffordshire bullterrier balanserar en boll på nosen

Träna upp hundens balanssinne genom att lägga något på dess nos, saken ska ligga kvar tills du ger kommando. Vissa hundar kan bli jätteduktiga på att sitta med godis på nosen, slänga upp det i luften för att sedan fånga det i munnen.

Många hundar vill inte gärna ha något på nosen, ett tips då är att du ställer dig bakom hunden när den sitter ner. Ta försiktigt tag om nosen och lägg dit godiset. De första gångerna behöver godiset bara ligga några sekunder innan du ger frikommando.

Ta det lugnt när du tränar in detta, hunden måste sakta vänja sig vid att ha något på nosen.

Hämta/ städa saker

Har du en hund som tycker om att apportera kan du lära den att städa upp sina leksaker och lägga dem i en speciell låda. På samma sätt kan du lära den att hämta en viss sak, bollen eller trasan som tassarna torkas med.

Var noga med att träna mycket på den sista delen i övningen, avlämnandet.

Lär sig hunden att belöningen kommer först då du får saken i handen eller i den speciella lådan kommer den att vara noga med att inte släppa för tidigt.

Godis eller mat i olika burkar

Den här övningen är också en variant på att arbeta för att få mat. Den går också att försvåra, nästan i det oändliga beroende på hur duktig din hund är.

Den enklaste varianten är att ta en tom toapappersulle. Stoppa i en godisbit och kläm ihop ändarna på rullen. Låt hunden lista ut hur den ska komma åt godiset. Den ska själv plocka fram det utan din hjälp.

Tröttnar hunden och ger upp, uppmuntra den genom glada tillrop och visa på att det finns en godisbit där. Du kan också byta till något som smakar ännu bättre för att få upp intresset.

Hunden Astra öppnar en kartong med godis inuti

Vill du försvåra övningen lägger du godiset på golvet och vänder en tom plastburk över. Nu gäller det för hunden att lyckas putta bort burken för att komma åt godiset.

För att ytterligare försvåra övningen lägger du godis i en tom och rengjord glassburk. Sätt på locket lite grann och låt hunden jobba med den.

Så småningom kan du trycka på locket ordentligt, lägga flera burkar i varandra eller stoppa godiset i en tom och rengjord PET-, siraps- eller ketchupflaska.

Detta är ett utmärkt sätt att återanvända mycket av det som vi betraktar som skräp, tomma pastakartonger, glassbyttor, papperspåsar osv.

OBS! Se bara till att din hund inte äter upp bitar av förpackningen! Det är inte speciellt hälsosamt att svälja plastbitar.

Dansa, snurra

Att lära hunden snurra runt går ganska lätt med hjälp av en godisbit. Har du en hund som gärna går på bakbenen kan du försvåra övningen genom att låta hunden dansa runt.

Börja med att hunden står framför dig, vänd mot dig. Håll en godis straxt ovanför nosen och för den sakta runt hundens huvud.

Se till att det inte går för fort för då förstår inte hunden att den ska följa med. Belöna gärna halvvägs de första gångerna så att hunden förstår att det lönar sig att följa med runt.

Rulla runt

Denna övning kan vara lite knepig för vissa hundar att göra. Börja med att lägga hunden ner, helst på en matta de första gångerna.

Du måste för varje gång ha koll på om hunden ligger rakt eller snett med höftpartiet. Ligger den rakt så spelar det ingen roll åt vilket håll hunden rullar. Ligger den däremot snett på höften så måste den rulla åt det håll som ryggen ligger åt, i annat fall får hunden det extra svårt att passera sitt eget höftparti också.

Håll en godisbit i handen och för den långsamt snett upp över hundens huvud och bak mot nacken. Håll den relativt nära nosen annars kommer hunden att ställa sig upp.

Börja din rörelse på den sida som hunden inte ska rulla åt och för sakta handen bakom hundens huvud. Hunden ska med nos och huvud följa din rörelse runt tills den måste lätta på frampartiet (OBS! Hunden ska fortfarande ligga ner!). Belöna där de första gångerna.

Successivt kräver du att hunden lyfter frampartiet mer och mer innan du belönar. Tillslut kommer hunden att bli tvungen att tippa över för att få sin belöning och du har fått en rullning.

Många hundar tycker att just den sista biten då de ska tippa över helt kan vara lite otäck. Här kan du underlätta för hunden genom att den får ligga lite mjukt, t.ex. på soffan eller ett täcke så den känner att det finns lite som tar emot.

Balansera

Utomhus kan man hitta många saker som hunden kan balansera på, men balansövningar går också att göra inomhus. Beroende på hur stor din hund är kan den balansera på pallar, stolar, trappstegar och gymbollar.

Har du en hund som är lite osäker är balansövningar toppen, de får hundens självkänsla att öka när den känner att den kan hantera sin egen kropp. Läs mer på Stärk hundens självkänsla.

Bichon Havanaise balanserar på mattes rygg

Backa

Speciellt stora hundar kan ha nytta av att kunna backa på kommando. De har inte alltid så mycket plats så de kan vända runt.

När du ska träna in denna övning tar du hjälp av antingen inredningen hemma eller en smal stig i skogen. Ställ t.ex. soffbordet längs med en vägg så det bara blir en liten öppning mellan. Du och hunden ska få plats att gå där men hunden ska inte kunna vända sig om.

Gå själv längst in och låt hunden följa efter dig. Du ska ha hunden vänd mot dig och har du en vägg vid ena kortändan ska du ha väggen bakom din rygg. Hunden ska själv känna att när den backar kommer den att komma ut ur situationen, måste den backa mot väggen blir hela övningen mycket svårare.

Gå sakta mot hunden, ha gärna en godis i handen som du sätter framför nosen. Så snart hunden gör en tendens till att backa belönar du. Varje lite steg ska belönas till en början. Så småningom inser hunden att den ska backa och då kan du öka kravet på fler steg innan belöning.

Tänk på var du håller godishanden

Ett vanligt misstag är att du antingen håller godishanden för högt eller för lågt i förhållande till hundens nos.

Håller du för högt kommer hunden istället att sätta sig ner, men håller du för lågt tolkar hunden det som ett ligg-kommando. Det gäller att hitta rätt position i förhållande till din hund. När hunden förstått vad den ska göra lägger du på kommandot backa.

Sedan flyttar du hela övningen till andra platser, men då måste du göra det hela lite lättare igen. En ny plats betyder att det blir en ny övning även om kommandot är detsamma.

Hundleksak Mimmi

Skämmas

Lär hunden att ”skämmas”, d.v.s att lägga tassen över nosen.

Börja med att sätta en liten tejpbit eller post-it-lapp på nosen. Hunden kommer troligtvis att använda tassen för att peta bort den. Var då snabb med att belöna att tassen kommer upp på nosen.

Träna detta flera gånger tills hunden förstår att det är när tassen hamnar på nosen som hunden blir belönad. Om det behövs kan du successivt minska storlek på tejpbiten tills du till sist kan ta bort den helt.

Kalla övningen för något roligt- ”Har du varit olydig?”, ”Vad har du gjort?” eller helt enkelt bara ”skäms”.

Hunden Astra skäms

Allmänna lydnadsövningar

Naturligtvis kan du träna lydnad inomhus också. Passa på att finslipa de delar som inte fungerar riktigt bra.

Det går utmärkt att gå fot eller träna följsamhet i vardagsrummet. Använd dig av möblemanget till att göra det svårare, gå slalom mellan stolar och bord och försök få hunden att följa med.

Platsliggning och stanna kvar kan ingå medan du gömmer godis, inkallning sker från ett rum till ett annat.

Kontaktövningar går att göra var som helst. Passivitetsträning fungerar alldeles utmärkt om du har barn hemma som stojar och leker.

Golden retriever sitter och väntar

Kurragömma

Göm dig själv eller låt hunden leta reda på någon annan familjemedlem.

Försvåra det med att lära hunden leta efter en speciell person, hunden ska hitta t.ex. Eva men inte bry sig om Åsa och Karin som också är gömda.

Assistera dig hemma

En Golden retriever med tidning i munnen

Om du tänker på allt som går att lära en assistanshund så har du hur många övningar som helst att välja på.

En sådan hund kan hjälpa sin ägare med det mesta, plocka upp saker från golvet, hämta specifika föremål, plocka ur tvätten ur tvättmaskin, bära ut soppåsen, ta av dig vantar och strumpor osv.

Ytterligare förslag

 • Vinka
 • Spela död
 • Ligga på sidan
 • Gå slalom mellan dina ben
 • Gå mellan dina ben eller utställda stolar
 • Krypa
 • Sparka boll med tassarna
 • Putta boll med nosen
 • Stänga skåpdörrar och lådor
 • Trycka på hissknappen
 • Fånga godis som du kastar till hunden
 • Skall och tyst
 • Hoppa upp i famnen
 • Leta reda på nyckeln eller telefonen
Hund som vinkar med sin tass
Matbar i trä till hunden

Rulla till toppen