Hund som äter gräs

Varför äter hundar gräs?

Om din hund är som de flesta hundar så äter den gräs. Och är du som de flesta hundägare så har du ingen aning om varför.

Faktum är att ingen vet exakt varför hundar äter gräs. Det är ett normalt beteende och vissa äter mer och oftare än andra. Speciellt valpar och yngre hundar verkar vara mycket förtjusta i gräs.

Men du behöver inte alls oroa dig för din hunds gräsätning så länge din hund är glad och frisk. Gräsätande är ett normalt beteende som majoriteten av friska hundar ägnar sig åt.

Alla hundar äter gräs- nästan

Det finns flera olika teorier om varför hundar äter gräs, men det bedrivs väldigt lite forskning inom området. Några studier finns dock, både enkät- och webbaserade. I något fall fick hundarna tillbringa ett antal dagar på ett forskningscenter för att alla skulle ha samma förutsättningar.

En enkätbaserad studie bland 626 hundar visade att:

  • 11% av hundarna aldrig åt gräs

En annan undersökning med 1571 hundar visade att:

  • 68% av hundarna åt gräs dagligen eller varje vecka
  • 23% av hundarna kräktes efter att ha ätit gräs
  • 8% av ägarna såg tecken på sjukdom innan hunden åt gräs

Smart hundkoppel

Många teorier

Under årens lopp har många teorier lagts fram om varför hundar äter gräs, olika studier har undersökt teorierna och kunnat avvisa flera av teorierna. De vanligaste teorierna är:

Kräkningar

Vissa hundar kräks strax efter att de har ätit gräs, vilket har lett till spekulationer att de använder gräs som kräkningsframkallande medel. Olika studier har tittat på om det finns ett samband mellan gräsätande och kräkningar.

Dessa studier har visat att endast 22% av de hundar som ätit gräs kräktes. Så gräsätandet i sig kan orsaka kräkningar, men det var bara 8% av hundarna där man såg tecken på att de var sjuka innan de åt gräs. Yngre hundar är också mindre benägna att kräkas efter att ha ätit gräs. De äter sällan gräs när de är sjuka.

Dessa studier tyder på att hundar inte äter gräs för att framkalla kräkningar.

Kräk med gräs

Lös avföring

För att undersöka om hundarna självmedicinerade med hjälp av gräs då de var dåliga i magen, fick försökshundarna en tillsats av Fruktooligosackarider (FOS). FOS är en sockerart som gynnar tarmfloran men också ger en lösare avföring och mer gaser.

De undersökta hundarna åt betydligt mindre gräs då de fick FOS i maten, vilket därmed utesluter självmedicinering vid diarré.

Forskarna drog slutsatsen att detta resultat berodde antingen på att FOS-hundarna kände sig för sjuka för att äta gräs eller för att FOS tillsatsen fick dem att känna sig mer mätta än kontrollgruppen.

Studien visar inte entydigt att hundar aldrig använder gräs vid diarréer, men den ifrågasätter verkligen teorin.

Brist på fibrer och/eller näringsämnen

Forskarna har inte funnit något samband alls mellan mat och gräsätning. Det är mycket osannolikt att gräsätande hundar som utfodras med köpt helfoder har brist på något näringsämne.

Oavsett om hundarna åt köpt helfoder, utfodrades med rå föda eller fick rester från hushållet åt de gräs i samma utsträckning.

I en studie deltog även hundar som fick en fiberfattig kost men de åt inte heller gräs mer än övriga hundar.

Därmed kan teorin om närings- eller fiberbrist uteslutas.

Gräsätande hund

Ökad gräsätning vid hungerskänslor

En möjlighet är att hundarna äter gräs då de är hungriga.

En viss relevans finns det i det påståendet, gräsätning är vanligare tidigare på dagen och minskar ju mer mat hunden har ätit. En riktigt mätt hund äter fortfarande gräs men inte i samma utsträckning som en hungrig.

Hundarna är uttråkade

Hundar kan också tugga och äta gräs (eller något annat) av tristess, en orolig hund kan äta gräs som ett sätt att lugna ner sig på. Tuggande är i grunden en lugnade aktivitet.

Andra hundar kan äta gräs för att de inser att de får uppmärksamhet från sin ägare varje gång de äter gräs. Då kan det snabbt bli ett beteende som de utvecklar för att få ännu mer uppmärksamhet.

Beror gräsätningen på att hunden är uttråkad kan du minska beteendet genom att aktivera hunden mentalt, både inomhus och utomhus. Aktiva hundar kan behöva fler promenader och mer lek med sin ägare.

Uttråkad hund

Så varför äter då hundar gräs?

Om hundar inte äter gräs för att framkalla kräkningar, lindra magbesvär, diarréer eller för att balansera ett näringsunderskott, varför gör de då det?

Den troligaste anledningen till att hundar äter gräs är att deras förfäder gjorde det. Vargar, prärievargar och rävar äter alla växtmaterial till viss del, trots att de saknar matsmältningsenzymer för att bryta ner och utnyttja näringsämnena som finns i gräs och andra växter. Så trots domesticeringen av hunden verkar detta beteende finnas kvar.

Parasiter

En stark teori för ett gräsätande beteende hos vilda hunddjur är att de gör det för att hjälpa till att rensa tarmarna från parasiter.

Studier av schimpanser har visat att de växter som de äter ökar tarmarnas rörlighet och att växtmassan kapslar in olika inälvsmaskar.

Forskarna menar att det kan vara en förklaring även hos hundar och att det finns kvar som en genetisk funktion från deras tid i det vilda. Anledningen till att gräsätning är vanligare hos valpar och yngre hundar kan då bero på att deras immunförsvar inte är lika starkt.

Stora mängder fibröst material, såsom löv och gräs, har visat sig vara ett effektivt rengöringsmedel mot maskar och andra tarmparasiter i många djurmodeller. Eftersom vilda hundar, särskilt yngre individer, är benägna att drabbas av infektioner, så är det troligt att dessa djur skulle ha utvecklat beteenden för att bekämpa dessa patogener.

Hundträning

Gräs är gott

En annan förklaring som man inte kan bortse ifrån, är att vissa hundar helt enkelt tycker om konsistensen och smaken av gräs. Faktum är att många hundar verkar vara gräs-gourméer som föredrar att äta det saftiga färska gräset på våren.

Bör jag hindra min hund från att äta gräs?

Hundar kan äta gräs av olika anledningar, men det är inte alltid bra för dem. Gräs kan innehålla parasiter, bekämpningsmedel, gödningsmedel eller andra skadliga ämnen som kan göra hunden sjuk. Dessutom kan för mycket gräs orsaka stopp i tarmarna eller kräkningar.

Om hunden ofta äter gräs och har andra symtom som dålig aptit, diarré eller onormal avföring bör man kontakta en veterinär för att kunna utesluta eventuella hälsoproblem. Lika så om hunden får en period då den maniskt äter allt gräs den kommer över. Alla beteenden som kraftigt avviker från det normala bör kontrolleras av en veterinär!

Men äter hunden lite gräs nu och då, så behöver du alltså inte oroa dig över din hunds gräsätande. Majoriteten av hundarna äter inte gräs för att de är sjuka.

Roliga hundleksaker

Träna bort beteendet

Som alltid går det att minska en hunds beteende genom konsekvent och regelbunden träning.

Jag har tränat in ett ”spott-ut” kommando på min hund. Tar han upp något i munnen som jag inte vill att han ska ha, så har jag snabbt erbjudit gott godis i stället. Samtidigt som jag då har sagt ”spott-ut” har jag visat honom godiset. Spottar han då ut, så blir han belönad.

Tyvärr fungerar det sämre på gräs eftersom det inte är lika lätt att spotta ut. Grässtrået fastnar på tungan så då får jag helt enkelt ta bort det i stället.

Så när det gäller gräsätande behöver vi ofta ligga steget före hunden. Direkt när du ser att hunden är på väg att ta tag i gräset, behöver du avbryta. Gör ett hastigt ljud eller en rörelse så att hunden vänder sig mot dig i stället för att ta en tugga av gräset. Beröm hunden översvallande samtidigt som du gärna backar något steg. På så sätt behöver hunden röra sig mot dig (och bort i från gräset) innan den blir belönad.

Tänk alltid på att ha med dig riktigt bra belöningar när ni går ut. Läs mer på Värdet av belöningar.

Källor: Reduction in grass eating behaviours in the domestic dog, in respons to a mild gastrointestinal disturbance, av S.J. McKenzie, W.Y. Brown och I.R. Price vid University of New England, Australien | Why do dogs and cat eat grass? av B.L. Hart, Veterinary Medicine 2008

Rulla till toppen