Hunden Astra med sin matte

Aktivera hunden utomhus

Vi människor är vanedjur vilket syns inte minst på våra hundpromenader, ofta har vi två- tre olika stråk som vi varierar mellan.

Vi låter hunden gå och nosa, uträtta sina behov och kanske träffar vi på någon annan hundägare. Medan vi ägare pratar en stund låter vi hundarna leka, för att sedan vandra vidare. Känner du igen dig?

Vad är roligast?

Om vi tänker efter lite, vad tycker hunden är roligast med sin promenad? Bortsett från att få uträtta sina nödvändiga behov är det troligen lekstunden med den andra hunden.

På andra plats är det de spännande dofterna som förhoppningsvis har ändrat sig lite sedan förra gången hunden var där.

Men du då, som ägare? Borde inte hunden tycka att du som flockledare är spännande? Det krävs bara lite fantasi för att du ska få mer uppmärksamhet. Ta med dig en påse med godis (i SMÅ bitar) ut och se dig omkring i din omgivning, vad kan ni hitta på?

Börja aktivera hunden mer på dina dagliga promenader.

Balansera

Jack Russel står på en sten

Att balansera kräver t.ex. en sten, en stubbe, ett omkullfallet träd, en parkbänk, en betongsugga, ett lågt träräcke eller en mur.

Locka upp hunden och belöna den när den är uppe. Den här övningen kan varieras i det oändliga.

Hitta högre eller lägre hinder, be hunden stå, sitta eller ligga på hindret. Är din hund riktigt duktig kan den räcka vacker tass samtidigt som den sitter på stubben.

Har du en hund med dåligt självförtroende är balansövningar riktigt bra träning! Att få hunden att känna att den har kontroll över sin egen kropp är positivt för självkänslan. Läs mer på Stärk hundens självkänsla.

Träna följsamhet

Hitta några träd, lyktstolpar, pelare, papperskorgar eller liknande och locka med dig hunden att följa dig i slalom runt hindren. För vissa hundar krävs det att du har lite fart för att de ska förstå vad du vill.

Du kommer snart att inse att det är lättare att få hunden med dig i svängen åt ena hållet men svårare åt andra hållet. Då gäller det att du lockar på hunden.

Börja med några få svängar och belöna sedan hunden, öka sedan på antalet hinder och farten ju bättre din hund följer dig. Beröm hunden med rösten när den följer dig runt och avsluta sedan med en godis eller lekstund.

Du kan också plötsligt under promenaden backa (utan att säga något till hunden) och belöna stort när hunden vänder tillbaka mot dig.

På så sätt belönar du att hunden faktiskt kommer mot dig vilket underlättar vid till exempel inkallning.

Annons snygga hundkoppel

Godissök

Släng ut några godisbitar på marken runt dig och låt hunden leta rätt på dem.

Bind hunden vid ett träd eller stolpe och gå själv iväg en liten bit. Göm några godisbitar på marken, i barken på ett träd, på en sten, under en bänk osv. Gå och hämta hunden och låt den söka rätt på godiset.

Första gången gömmer du bara några bitar för att inte göra det för svårt, öka sedan svårighetsgraden genom att öka antalet godisbitar och/eller gömma dem på svårare ställen. Hunden kanske måste putta undan en liten gren för att nå godiset eller är tvungen att stå på en sten för att nå biten i trädets bark.

Sök föremål

Passa på att gömma en rolig hundleksak i närmaste buskage när hunden är upptagen med att nosa på något spännande.

När hunden är klar med sin fläck går ni vidare en liten bit innan du plötsligt vänder tillbaka igen. Väl tillbaka till buskaget uppmuntrar du hunden till att leta.

När hunden hittar sin leksak leker ni en liten stund tillsammans innan du stoppar leksaken i fickan igen.  Där ligger den sedan redo till nästa gång. Kom ihåg att leksaken ska vara din och att hunden får låna den ibland. På så sätt behåller du intresset för den under en längre tid.

Annons för Baxter hundleksak

Godistuva

Är ni två som är ute och går kan den ena av er gå lite i förväg. Den personen ska plötsligt ”hitta” lite hundgodis på marken. Gör hunden uppmärksam på fyndet genom att sitta på huk, ropa, vifta med armarna och locka på hunden.

Det fungerar också om du är ensam och har hunden lös eller i lång lina. Gissa om du blir populär!

Passivitetsträning

Kvinna sitter på en bänk med sin hund

När det är skönt och behagligt väder kan ni träna på passivitet. Sätt er någonstans där det passerar människor, hundar, cyklister eller joggare. Sitt still och bara titta på allt som händer, belöna hunden om den kan koppla av trots störningarna runt omkring.

Höger/vänster eller framför/bakom

Lär din hund att svänga höger eller vänster.

Börja med ett håll tills hunden kan det ordentligt annars blir det väldigt förvirrat. Ta för vana att högt säga ”Höger” varje gång HUNDEN svänger till höger. Direkt efter ska hunden få beröm och kanske en godbit.

Vissa hundar förstår det väldigt snabbt, för andra kan det ta längre tid. Men det spelar ingen roll, ju längre tid det tar ju mer aktivering får din hund!

På samma sätt tränar du hunden att gå framför eller bakom dig. Till en början kan det underlätta om ni går där det är smalt, speciellt när du tränar på att få hunden att gå bakom (de vill ofta gärna smita framför).

Backa

Hitta ett smalt ställe utomhus, mellan några träd, buskar, stenar eller stolpar. Gå mellan hindren med hunden bakom dig, vänd dig sedan om och gå istället mot hunden.

Är det tillräckligt smalt så måste hunden backa för att komma ut igen. Belöna till en början för varje steg hunden tar bakåt.

Hoppa över något

Utnyttja naturen och låt hunden hoppa över olika hinder. Det kan vara låga staket, omkull fallna träd, betongsuggor, stenar med mera, beroende på hur stor din hund är.

Hunden Astra balanserar på ett träd

Kurragömma

Om ni är ute i skogen och hunden kan vara lös passar du på att gömma dig när hunden är upptagen att nosa på något annat. Låt den spontant söka reda på dig.

Är hunden kopplad kan någon i sällskapet gömma sig och du ber sedan hunden söka rätt på den personen. Du följer då efter hunden när den letar, men låt den försöka leta själv.

Hund hittar sin matte under en filt

Hitta borttappade saker

”Tappa” plötsligt en vante eller nycklarna och gör hunden uppmärksam på det.

Successivt försvårar du genom att gå lite längre bort innan hunden får till uppgift att leta reda på det du har tappat. När hunden är riktigt duktig på detta, kan du gömma föremålen innan du ber hunden söka.

ID bricka hund

Träna på kontaktövningar

Träna på att hunden söker din ögonkontakt. Många hundar gör det spontant, du berömmer du när hunden tittar på dig. Andra hundar är lite mer svårflörtade, speciellt utomhus.

Stanna ibland och låt hunden söka ögonkontakt med dig, säg Bra! och belöna. Läs mer om att Träna kontaktövningar med hunden

Utnyttja omgivningen

Hund söker godis i byggrör

Försök att ha lite fantasi och utnyttja det som finns i omgivningen. Vid ett vägbygge hittade vi stora rör som skulle grävas ner och dem utnyttjade vi till att gömma godis i, vilket gjorde att Astra (se bild) fick krypa in för att hämta godisbiten.

Vid ett annat tillfälle stod en kundvagn utanför en brädgård som fick fungera som balansplatta. En annan gång vi gick förbi en parkerad grävmaskin som fick fungera som godisgömma. Där fanns många ”avsatser” att lägga godis på som gjorde att hundarna både fick krypa, hoppa och sträcka på sig för att nå sina godisbitar.

Rulla till toppen