Katt som kräks

Varför spyr katter upp hårbollar?

Som ägare till en katt så har du definitivt trampat på en hårboll av misstag. Naturligtvis brukar det ske mitt i natten eller när du i sista minuten är på väg ut.

Även om hårbollar ser äckliga ut, så hjälper de faktiskt din katt att undvika tarmproblem. Men spyr din katt upp många hårbollar mår inte katten bra.

Vad är en hårboll?

Katten håller sin päls ren genom att noggrant slicka den. Eftersom kattens tunga har små taggar så fångar den upp lösa hårstrån som den sedan sväljer.

Hårstrån innehåller keratin, som är ett protein, och det kan inte brytas ner av matsmältningsenzymerna i magen. Men i normala fall passerar håret genom magtarmkanalen utan problem.

Får katten i sig mycket hår stoppas det upp i magen och klumpar ihop sig till en hårboll, eller trichobezoar som är den medicinska termen. Hårbollen blir för stor för att kunna passera tarmarna så katten spyr upp den i stället.

Att katten får enstaka hårbollar någon gång i månaden är fullt normalt. Men kräks katten ofta upp hårbollar kan det tyda på ett underliggande hälsoproblem.

Långhårig katt som slickar pälsen

Fällningsperiod eller långhårig katt

Risken för att katten ska få mycket hår i magtarmkanalen ökar under den period då katten fäller mycket päls. Även långhåriga katter drabbas oftare.

Därför är det bra om du hjälper katten genom att regelbundet borsta igenom pälsen. Under den värsta perioden kan du behöva borsta den varje dag för att få bort så mycket löst hår som möjligt.

Katt som ofta kräks upp hårbollar

Om din katt spyr upp hårbollar flera gånger i veckan kan det bero att katten är stressad eller uttråkad. När katten slickar sig frigör den endorfiner som påverkar välbefinnandet. Är då katten stressad kan ett överdrivet slickande vara ett sätt att lugna sig själv. Se gärna Aktivera din innekatt.

Hårbollar är också vanligare hos katter med en underliggande sjukdom i magtarmkanalen. Med ett förändrat rörelsemönster i tarmen passerar inte håret genom systemet som det ska.

Även katter med allergier eller andra typer av hudsjukdomar är mer benägna att få hårbollar, på grund av att de slickar mer på huden och pälsen.

I dessa fall bör du låta en veterinär kontrollera katten så att de underliggande orsakerna kan åtgärdas.

Roliga kattleksaker

Hur vet jag om det är hårbollar eller annan spya?

Genom kväljningar och kräkningar försöker katten att få upp hårbollarna, Ibland kan kväljningar låta som hosta, men hårbollen finns i kattens matsmältningssystem och inte i luftvägarna.

Många katter kan bli rastlösa och rör sig mellan olika platser när de känner att de är på väg att kräkas. Katten kan också ropa på ett speciellt sätt strax innan spyan kommer, buken drar ihop sig flera gånger och katten börjar kvälja.

Det är inte säkert att hårbollen kommer upp på första försöket. Katten kan spy upp en klar eller brun vätska först, ibland kan det också finnas matrester kvar.

Gulaktig kattspya
Kattspya

Hårbollen brukar vara en avlång massa av hår och kan ibland misstas för avföring. Direkt när katten spyr upp hårbollen är den våt men torkar snart ihop om den får ligga kvar.

Direkt efter att katten har kräkts upp hårbollen, så brukar katten genast må mycket bättre. Detta är vad som skiljer hårbollar från andra fall av kattspyor.

Hårboll som katten har kräkts upp
Hårboll

Hårboll kan kräva operation

Ibland fastnar hårbollar i matsmältningskanalen. Om din katt upprepade gånger försöker kräkas men ingenting kommer upp, om katten är slö, har förstoppning, diarré eller vägrar att äta, sök då omedelbar veterinärhjälp!

Det kan då vara en hårboll som har fastnat i tarmarna och behöver opereras bort. Men upprepade kräkningar kan också bero på andra sjukdomar som veterinären behöver undersöka.

Behöver jag kontakta veterinären?

I normala fall behöver du inte ta kontakt med veterinären när din katt kräks upp hårbollar.

Du ska däremot kontakta veterinären om katten har symptom som:

  • brist på aptit, äter dåligt eller inte alls
  • viktnedgång
  • slöhet
  • förstoppning
  • diarré
  • smärta i buken
  • återkommande kräkningar
  • spyr upp hårbollar oftare än några gånger per månad

Kattfontän Lucky Kitty

Kan man förebygga hårbollar?

Det bästa sättet att förebygga hårbollar är att borsta din katt ofta och regelbundet, speciellt viktigt under fällningsperioden. Du hjälper då till att ta bort lösa hårstrån från pälsen och mängden hår som katten sväljer minskar. Du kan också använda en speciell kam som är gjord för att ta bort underull från långhåriga katter.

Det finns inget medel som löser upp hår men ge gärna katten fiberrik mat som håller igång tarmrörelserna. Se också till att katten har tillgång till friskt vatten hela tiden. Vattnet bidrar också till att smörja magtarmkanalen och förebygga uttorkning.

Du ska definitivt inte ge katten matolja, smör, ister, fett eller mineralolja i försök att få den att kräkas upp hårbollar! Olika matfetter hjälper inte alls och mineralolja är farligt att andas in, vilket katten kommer att göra om den kräks.

Källor: PetMD: Cat hairballs 101: How to help | Agria: Hårbollar – ett vanligt kattproblem | VCA Animal hospitals: Trichobezoars (Hairballs) in Cats | Morris Animal Foundation: What You Need to Know About Hairballs and Cats

Rulla till toppen