Hundar som springer i sömnen är ett normalt fenomen som visar att hunden drömmer och har en god sömnkvalitet. Hundens hjärna har en liknande struktur och funktion som människans. Därför tror forskarna att hundar återupplever det som hänt under dagen i syfte att förstärka minnet. Så nästa gång du ser din hund springa i sömnen kan du tänka på att den kanske drömmer om något roligt eller spännande som den har varit med om.
Hundens sömn
För att förstå varför hundar springer i sömnen behöver vi först veta mer om hur de sover.
Sömn är ett tillstånd där medvetandet och muskelaktiviteten blir nedsatt hos både människor och djur. Den är viktig för att hundens kropp och hjärna ska återhämta sig. Under sömnen bearbetar hjärnan information och upplevelser som har inträffat under de vakna timmarna.
Precis som hos människor går hundar igenom flera stadier av vakenhet, sömn med snabba ögonrörelser (REM) och sömn utan snabba ögonrörelser (NREM). Sömncykeln hos de flesta däggdjur, inklusive hundar, består av två huvudsakliga stadier:
- NREM-sömn (non-rapid eye movement) består av flera faser beroende på hur djupt man sover. Den kännetecknas av att ögonen är i vila. NREM-sömnen är viktig för kroppens återhämtning och minneskonsolidering. Ny information bearbetas och onödig information som tagits emot under dagen rensas bort.
- REM-sömn (rapid eye movement) eller drömsömn är den fas då hundar och människor vanligtvis drömmer. Den kännetecknas av snabba ögonrörelser, ökad hjärtfrekvens, andning och blodtryck samt förlamning av den viljestyrda muskulaturen. Under REM-sömnen är hjärnan mycket aktiv och bearbetar minnen och intryck från dagen. Den stärker kopplingarna mellan olika minnen, känslor och erfarenheter. Under REM-sömnen kan hundarna ibland rycka till i sina ben, gny eller springa i sömnen.
Hundars sömncykler varar i cirka 45 minuter. Under den tiden växlar de mellan REM- och icke-REM-sömn två gånger. Beroende på deras storlek så kan hundens drömperiod vara 1 – 10 minuter.
- Hundar tillbringar cirka 10 procent i REM sömn.
- Unga hundar tillbringar mer tid i REM-sömn än vuxna hundar.
- Tränade hundar spenderar mer tid i REM-sömn än otränade hundar.
Hundars sömnbehov varierar beroende på ålder, ras och aktivitetsnivå. Ofta tar hunden också några tupplurar under dagen. Dessa hjälper hunden att återhämta sig från aktivitet och att bearbeta intryck.
Därför springer hundar i sömnen
Ungefär 20 minuter efter att en hund av medelstorlek har somnat, brukar den börja drömma. För en mindre hund sker detta snabbare. När hunden drömmer blir dess andning ytlig och oregelbunden. Det kan även uppstå muskelryckningar och hundens ögon kan röra sig bakom de stängda ögonlocken. Detta beror på att hunden ”ser” sina drömbilder som om de vore verkliga.
Hundar kan röra sig som om de springer när de sover. Detta beror på ofrivilliga muskelryckningar, kända som myoklonus. Du kan se det när en hunds ben och tassar darrar eller rör sig upprepade gånger under sömnen.
Det är vanligast under REM-sömnen, när hunden drömmer. Under denna tid kan hjärnan skicka signaler till musklerna som om hunden var vaken och gjorde något, till exempel jaga eller leka.
En speciell del i hjärnan, som kallas hjärnbryggan (pons), förhindrar att hunden rör sig under REM-sömnen. Detta skyddar dem från att skada sig själva eller andra när de drömmer. Men ibland fungerar inte hjärnbryggan som den ska, vilket kan bero på ålder, sjukdom eller stress.
När detta händer kan hundarna röra sig mer när de drömmer, till exempel skälla, morra, vifta med svansen eller till och med springa. Detta är inte farligt för hundarna, så länge de har en säker och bekväm plats att sova på.
Hundars hjärnbrygga är också mindre aktiv än hos människor och katter. Detta resulterar i att hundar rör sig mer när de drömmer. Särskilt valpar och äldre hundar, rycker mer i sömnen. Detta kan bero på att de har längre och mer intensiva drömperioder. Men det beror troligen också på att denna del av hjärnstammen inte är fullt utvecklad hos valpar och att den är mindre effektiv hos äldre hundar. Större hundar har också kortare REM-perioder än små hundar, vilket även kan påverka hur mycket de rycker när de drömmer.
Vad drömmer hundarna om?
Hundens hjärna är väldigt lik människors, den går igenom samma stadier av elektrisk aktivitet som man observerat hos människor. Forskning har visat att hjärnvågsmönster hos både människor och hundar är väldigt lika. Så därför vet man att hundar drömmer. Det är troligt att hundar drömmer om sina dagliga upplevelser. Men deras drömmar kan skilja sig från människors eftersom de använder andra sinnen mer.
Hundar drömmer om saker de vanligtvis gör när de är vakna, som att gå på promenad, jaga en boll, springa eller leka med en vän. Forskare har också upptäckt att de kan ha mycket komplexa drömmar, där de kan minnas händelser eller aktiviteter de upplevde när de var vakna. Till exempel kan din hund drömma om resan till parken med dig igår och kanske till och med komma ihåg vägen dit. En fågelhund kan drömma om fåglar, medan en dobermann jagar drömtjuvar. Drömmönstret hos hundar verkar vara mycket likt drömmönstret hos människor.
Att springa i sömnen är alltså ett tecken på att hunden har en livlig dröm om något som den tycker är roligt eller spännande. Det är inget att oroa sig för, utan snarare ett bevis på att hunden har ett bra minne och en rik fantasi. Om du vill göra din hund glad kan du se till att den får uppleva nya och roliga saker varje dag, så att den har något att drömma om på natten. Vill du ha tips på aktiviteter? Läs Aktivera hunden inomhus och Aktivera hunden utomhus.
Mardrömmar hos hundar
Om hundar kan ha trevliga drömmar är det troligt att de också kan ha mardrömmar. Det finns inget definitivt svar på vad hundar drömmer om när de har mardrömmar, men det kan vara något som de har upplevt eller sett i verkligheten, eller något som de har fantiserat om. Hundar kan också vara känsliga för sin ägares humör och stressnivå, vilket kan påverka deras drömmar. Se även Stressad ägare ger stressad hund.
Bör man väcka en hund som verkar ha en mardröm?
Det kan vara frestande att väcka en hund som verkar ha en mardröm, men det är inte alltid en bra idé. Hundar kan bli förvirrade eller rädda när de vaknar upp från en djup sömn och de kan reagera aggressivt mot den som väcker dem. Det är bättre att låta dem sova igenom sin mardröm, så länge de inte är i fara för att skada sig själva eller någon annan. Om du ändå vill trösta din hund kan du försiktigt prata med den eller klappa den lätt, men undvik att skaka eller rycka i den.
Rikt inre liv
Hundar är fantastiska varelser som har ett rikt inre liv. De drömmer om saker som de gör och upplever, och de kan ha både trevliga och otäcka drömmar. Att förstå din hunds sömnbeteende kan hjälpa dig att förbättra din relation med den och ge den ett bättre liv.
Om du vill ge din hund de bästa förutsättningarna för en god natts sömn ska du se till att den har en lugn och bekväm sovplats, där den inte blir störd av ljud eller ljus. Du ska också låta din hund sova ostört och inte väcka den när den drömmer.
Källor: ”Why Do Dogs Twitch in Their Sleep?” AKC | ”Why do sleeping dogs look like they’re running?” CNN Health | ”Yes, Dogs Dream. Here’s What Happens When Your Pooch Sleeps” Forbes | ”Classification of Involuntary Movements in Dogs: Myoclonus and Myotonia” av M. Lowrie och L. Garosi, 2017, National Library of Medicine PubMed