Tre små söta kattungar

Intressant fakta om nyfödda kattungar

Nyfödda kattungar är väldigt hjälplösa. De är både döva och blinda och helt beroende av sin mamma i flera veckor. Kattmamman diar dem och hon masserar deras bak för att de ska kunna kissa och bajsa.

Kattungarna är inte redo för sina nya hem förrän tidigast då de är tolv veckor gamla.

Nyfödda kattungars vikt

En nyfödd kattunge väger ca 90-110 gram och den kommer att öka med ca 50-100 gram i veckan tills den når fyra veckors ålder. Därefter ökar vikten med ca 0,5 kg i månaden tills katten når sex månaders ålder.

Kattungar diar sin mamma

Råmjölk ökar immunförsvaret

Under det första till andra dygnet får den nyfödda kattungen av mammans råmjölk. Detta är väldigt viktigt eftersom den innehåller nödvändiga antikroppar mot smittsamma sjukdomar.

Om kattmamman av någon anledning inte kan dia sina ungar kan de få serum från en frisk, vaccinerad vuxen katt. Detta ges i så fall av en veterinär.

På tredje levnadsdagen brukar navelsträngen ha torkat så mycket att den ramlar loss.

Kattungarna behöver värme

De första veckorna kan inte kattungarna själva hålla värmen. Därför bör de ha sin bolåda i en varm del av huset. Temperaturen bör vara ca 30° C i deras bolåda. Är det många ungar ligger de oftast tätt tillsammans för att kunna hålla värmen.

Nyfödda kattungar är både blinda och döva

Nyfödda kattungar med stängda ögon

När kattungarna föds är både ögonen och hörselgångarna stängda.

De öppnar ögonen någon gång när de är mellan sju och fjorton dagar gamla. Alla kattungar har blå ögon när de är små, den rätta ögonfärgen kommer fram när de är cirka åtta veckor.

Hörselgångarna öppnar upp så att de kan höra när de mellan 10 och 14 dagar gamla.

Mat varannan timme

Kattungarna behöver dia varannan timme för att växa till sig. Behöver du mata någon unge med flaska har du fullt upp. Det är dessutom viktigt att de får sin mat liggandes på mage, precis som de ligger när de diar. Lägger du ungen på rygg är risken stor att den sätter maten i halsen.

Vid fyra veckors ålder kan katten börja äta fast föda men den är fortfarande beroende av att dia sin mamma.

Kattmamma diar sina kattungar

Kattmamman masserar baken för att stimulera tömning

En kattunge kan inte kissa eller bajsa på egen hand de första tre veckorna. Kattmamman tvättar ungarna genom att slicka dem i baken. På så sätt stimulerar hon också tömningen av urin och avföring.

Kan inte kattmamman av någon anledning utföra detta behöver du massera ungen på samma sätt.

Mjölktänder

Kattungars mjölktänder börjar komma vid ca tre veckor. Det är först framtänderna som växer fram, därefter kommer hörntänderna. Mjölktänderna är sylvassa så det gör ordentligt ont om du blir biten.

Vid ungefär samma tidpunkt kan kattungen också dra in sina klor.

Två små kattungar leker med varandra

Kattungarna leker vid 4 veckors ålder

Vid tio dagars ålder börjar katten att gå, i början är det stapplande steg som snart blir mer stadiga. När kattungen är tre till fyra veckor börjar den intressera sig för att leka med sina syskon. Under de kommande veckorna kommer kattungarna att lära sig hur de ska bete sig mot varandra. Är någon av dem för hårdhänt så kommer antingen mamma eller de andra ungarna att protestera.

Avvanda från mamman

Reglerna för när en kattunge får lämna sin mamma ser olika ut i olika länder. I Sverige finns en gräns på 12 veckor, innan dess får du inte skilja på kattmamman och hennes unge. Det finns undantagsfall men då ska även en veterinär godkänt det.

SVERAK. förbundet som jobbar för katter, anser att kattungarna bör stanna hos sin mamma till 14 veckors ålder. Andra länder har sina regler.

Men generellt bör ungarna ha blivit så självständiga att de inte ropar efter sin mamma om hon inte är på plats. Kattmamman ska inte heller låta ungarna komma åt att dia och hon ska inte heller tvätta dem.

Namnbricka till katt

Funderar du på att köpa en katt?

Om du funderar på att skaffa dig en katt finns det många saker att ta hänsyn till. Därför rekommenderar vi att du läser Viktigt att veta innan du köper en katt.

Källor: petMD | Anicura | Jordbruksverket

Rulla till toppen