Bör jag kastrera min katt? Är det någon skillnad på om jag har en hona eller hane? Om min katt är en innekatt så behöver den väl inte kastreras?
Måste en utekatt vara kastrerad enligt lag?
Lagen som trädde i kraft 2020 säger att ”Djurhållaren ska vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion av de djur som han eller hon ansvarar för.”
Jordbruksverket har förtydligat det i sina allmänna råd med att ”Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat.”
Bägge texterna säger inte att kattägaren måste kastrera sin utekatt, däremot att du som kattägare ska se till att katten inte kan föröka sig okontrollerat.
I praktiken innebär det att du antingen kastrerar (eller steriliserar) katten, ger den p-piller eller håller den inomhus.
Katten mår inte bättre av att vara okastrerad
Vissa påstår att en katt mår bättre av att inte vara kastrerad men det stämmer inte. I många fall kan katten faktiskt må bättre av att slippa känna driften av att behöva söka sig en partner hela tiden.
En katt som letar efter en partner är ofta väldigt jobbig, både för sig själv och för dig som ägare. Det spelar ingen roll om du endast låter katten vara inomhus, katten kommer ändå att löpa och söka sig en partner.
En hankatt markerar ofta med väldigt starkt luktande urin, både inne och utomhus. Släpper du ut en okastrerad hankatt kan han gå långa sträckor och vara borta i flera dagar. Han är dessutom mer stridslysten och ger sig ofta in i slagsmål med andra katter.
Katthonor löper ofta
En katthona som inte är kastrerad löper. Hur ofta är väldigt olika, vissa katthonor löper mer eller mindre hela tiden medan andra bara löper ett par gånger per år.
När katthonan löper får hon ingen blödning som till exempel hundar får. Detta eftersom katten endast får ägglossning om hon blir parad. På så sätt är det betydligt svårare som ägare att veta när din katt löper.
En löpande katthona är ofta väldigt jobbig! Hon jamar, rullar på golvet och kan matvägra. Hon kommer också att försöka smita ut så fort hon får en chans och katter kan vara blixtsnabba om de vill.
Kastrera eller sterilisera?
I dag utför man i princip inga steriliseringar på katter, både hanar och honor blir kastrerade.
Vid en sterilisering av en honkatt knyter man av förbindelsen mellan äggstockar och äggledare. På hanen knyter man av sädesledaren. Efter en sterilisering kommer könshormonerna fortfarande att produceras i kroppen men katten kan inte bli dräktig. Katten kommer fortfarande att löpa, jama, urinmarkera och leta efter en partner eftersom hormonnivåerna är desamma.
Vid en kastrering på en hona tas äggstockar, äggledare och livmoder bort. På hanen klipper man av sädesledaren och tar bort testiklarna.
Fördelar med att kastrera katten
- Katten får inga oönskade ungar och du bidrar till att minska antalet hemlösa katter
- Den får ett lugnare beteende, kattens sexualdrift försvinner. Katten håller sig hemma och ger sig inte lika lätt in i slagsmål. Honan löper inte längre och katten slutar oftast att urinmarkera.
- En honkatt kan inte längre drabbas av livmoderinflammation eller tumörer på äggstockarna. Kastrering minskar också risken för juvertumörer.
- En kastrerad katt blir oftare mer tillgiven och lekfull.
- Lever ofta längre eftersom den inte utsätter sig för lika stora risker.
Nackdelar med kastration
- Ämnesomsättningen minskar och katten har lättare att bli överviktig. Övervikten i sin tur kan orsaka besvär i lederna, diabetes eller olika urin- och njursjukdomar. Men detta kan du motverka genom att ge katten rätt typ av foder.
Hur går en kastrering till?
Kastrering är ett rutiningrepp på alla större veterinärkliniker och du lämnar in katten på morgonen. Den får sedan komma hem senare samma dag.
Håll katten inomhus senast kvällen innan operationen. Oftast håller sig katten ren själv men om den har lång päls kanske du behöver reda ut tovor eller liknande. Katten ska heller inte få äta något från midnatt och fram till operationsdagen. Anledningen till det är att minska risken för kräkningar när katten är sövd.
När ni kommer till kliniken kommer veterinären att göra en liten undersökning av katten för att se att den är i god form inför sövningen. Därefter får du lämna kliniken och katten tas till operationsavdelningen.
På avdelningen kommer de först att ge katten lugnande och smärtstillande medicin. När katten är dåsig kommer den att sövas och operationen påbörjas.
Efter operationen förs katten till sin bur där den får vakna under överseende av en djurskötare. Katten ligger nerbäddad för att hålla värmen. Den kan också få ytterligare smärtstillande om det behövs.
När katten är vaken och veterinären har kontrollerat operationssåret får du hämta hem katten.
Vad händer efter en kastrering?
Du kommer att få hemgångsråd av din veterinär som du bör följa. Men i korthet är råden som vi beskriver nedan.
Direkt när du kommer hem med din katt kommer den att vara trött och lite vinglig. Låt den gärna ligga varmt nerbäddad i ett mörkt och tyst rum.
Din katt ska inte äta eller dricka förrän den går stadigt igen. Ge den också små portioner i början så att katten inte kräks upp maten.
Beroende på hur ingreppet är gjort kan du behöva ge katten smärtstillande och antiinflammatorisk medicin i några dagar. Det får du information om av din veterinär som också skriver ut ett recept på medicinen.
Får inte slicka på såret
Det är viktigt att katten inte slickar på sitt sår eftersom det då snabbt kan bli infekterat. Kontrollera kattens sår varje dag och håll koll på att det inte vätskar eller blir rött och svullet. Är du tveksam över hur det ser ut, är det bättre att rådfråga veterinären än att vänta.
Är det en hane som du har kastrerat brukar de sällan slicka på operationssåret men gör han det behöver du sätta på honom en krage.
Om det däremot är en hona som är kastrerad är operationssåret större och hon kommer att behöva använda antingen en krage eller en body som skyddar såret.
Låt inte den nyopererade katten gå ut den första tiden. En hane bör hållas inne i åtminstone två -tre dagar medan en hona bör vara inomhus i ca fjorton dagar. Annars är risken stor att katten drabbas av infektioner, svullnader eller bråck i såret.
Veterinärer har olika rutiner på hur de syr ihop operationssåret men ofta använder de stygn som försvinner av sig själva. I vissa lägen kan du dock behöva åka tillbaka efter ca sju till tio dagar för att få stygnen borttagna. Hur det är i just ditt fall kommer du att bli informerad om.
Har du flera katter hemma kan de reagera ilsket och fräsa åt den nyopererade katten. De känner inte längre igen lukterna av sin kompis och tror att du har tagit hem en främmande katt. Håll katterna i olika rum under det första dygnet så brukar det lösa sig sedan. Har du en filt eller handduk som din katt gärna ligger på hemma kan du försiktigt gnida den i kattens päls. Då återfår katten sina egna dofter fortare.
Hur gammal bör katten vara?
Katten bör vara 4- 6 månader gammal när du kastrerar den. Det går naturligtvis att göra det senare också men om katten redan har börjat urinmarkera inne är det inte säkert att det beteendet försvinner vid en kastrering.
Man kan också kastrera en katt tidigare men då har den oftast inte hunnit mogna som individ. Dessutom ställer det andra krav på narkos och kirurgi om katten fortfarande är ung.
P-piller eller kemisk kastrering av katter
Vet du med dig att du ska ha katten i avel finns det en viss möjlighet att ge honan p-piller. Men de flesta veterinärer avråder från det eftersom nackdelarna är större än fördelarna.
För en kemisk kastrering av en hane finns idag inga godkända preparat.
Läs mer…
Läs gärna mer om katter på Sommar är kattens farligaste tid och Varför jamar katten på natten?
Källa: Evidensia