Katt drar tassen i persiennen

Varför jamar katten på natten?

När du ligger och sover som skönast vaknar du till ett envist jamande från din katt. Om det händer någon enstaka gång är det väl en sak, men när det händer natt efter natt…


[cmtoc_table_of_contents]


Varför är katten vaken på natten?

Vaken katt i mörkret

Det finns naturligtvis olika svar på den frågan, men här är några vanliga anledningar.

Katten är:

  • orolig eller ängslig. Har katten nyligen flyttat in hos dig eller är katten på ett ställe där den inte känner sig hemma?
  • uttråkad och tycker att du borde leka med den.
  • hungrig eller törstig.
  • ensam och saknar ett sällskap som den har haft tidigare. Det kan till exempel ha varit en annan katt.
  • sjuk. Vissa sjukdomar kan få katten att bli mer aktiv och högljudd.
  • eller så ser/hör katten något utanför huset som stör.


Hur du får stopp på jamandet

Ängslig eller ensam

Känner sig katten ängslig eller ensam så ägna lite mer tid åt den innan ni lägger er på kvällen. Beroende på hur social katten är så kan du leka med den eller sitta och gosa lite extra mycket.

Se om du kan hitta någon extra ombonad kattbädd, tröja eller filt som katten kan kura ihop sig på.

Du kan också prova med att använda till exempel Feliway. Den sätter du i ett vägguttag så kommer den att utsöndra lugnande feromoner. Feliway hittar du hos veterinären, på apotek eller i större djuraffärer. Läs mer på Feromoner, har de en lugnande effekt?Uttråkad

Katter sover ganska mycket men händer det väldigt lite under dagtid så kommer katten att vara mer vaken på natten.

Se till att sysselsätta din katt under dagen. Lek med den och se till att den har tillgång till bra klätterställningar. Det finns också olika aktiveringsspel som passar för katter.


Hungrig eller törstig

En katt äter helst många små mål mat om dagen. Har din katt inte alltid tillgång till mat så ge den ett extra mål precis innan du går och lägger dig.

Katter blir sällan törstiga men det förekommer. Har du då en katt som helst dricker från en rinnande kran är det lite jobbigt att behöva gå upp på natten för att fixa det. Det kan då vara väl värt att investera i en ordentlig vattenfontän. Läs gärna mer på Dricker din katt tillräckligt med vatten?

Kattfontän för vatten till katt- Lucky Kitty

En sjuk katt kan jama på natten

Din katt kan också jama på natten om den är sjuk. Har den ont någonstans, kanske tandvärk så har den naturligtvis svårt att sova längre stunder.

Men det finns också sjukdomar som kan trigga igång jamandet. Hypertyroidism, eller giftstruma som det också kallas, får alla organ att gå på högvarv i kroppen. Katten blir ofta rastlös, jamar mycket och vill ha mer mat än vanligt. Läs mer om Hypertyroidism hos katt.

En äldre katt kan bli dement och då vänder de ofta på dygnet. De är mer vakna på natten än på dagen. En dement katt blir också mer ”pratig” och jamar mycket. Läs mer om den Äldre katten.

Är din katt inte kastrerad kan den vara på jakt efter en partner. Då jamar eller till och med skriker katten, ofta mer eller mindre oavbrutet under flera dagar. Ska du inte avla på din katt så bör du definitivt kastrera den, det mår både du och katten bättre av.

Så om katten väcker dig på natten, ring veterinären och boka en hälsokontroll!


Katt i mörkret

Störning utanför huset

Katten kan också bli väckt av något utanför huset som stör. Är det en regelbunden störning som du inte kan göra något åt, prova att använda Feliway för att lugna katten.

Dra också ner persiennerna eller rullgardinen också så att din katt inte kan titta ut.


Störning i huset

Se också över om det finns något inomhus som kan störa din katts sömn. Det kan ibland vara så enkelt som att du har en nattlampa tänd. Katten som ju ser mycket bättre i mörker än vad vi gör, kan tycka att det är för ljust för att sova.


Ljus katt i svagt ljus

Undvik

Men det finns några saker du bör undvika att göra!

För det första, ge inte katten någon uppmärksamhet. Går du upp och ger den mat, leker med den eller börjar kela så kommer den att fortsätta sitt beteende. Det är ju trevligt och mysigt att väcka dig på natten, enligt katten.

Vi hade en katt som fick för sig att hon skulle väcka oss genom att dra tassen längs med persiennen vid tre-tiden varje morgon. Det var inte lätt att ignorera henne då, men efter att vi hade lagt kudden över huvudet ett antal nätter så tröttnade hon.

En annan fälla som är lätt att gå i är att du ger katten mat direkt när du vaknar på morgonen. Då förknippar katten din uppgång med mat och den kommer att se till att du går upp tidigare och tidigare.


Rulla till toppen