Söt kattunge

Sommar är kattens farligaste tid

Sommar, sol och lediga dagar… Det är så vi tänker oss den varma årstiden. Men har du katt så ökar antalet traumatiska skador med 33% under sommarmånaderna!

Ökning av antalet skador

Enligt försäkringsbolaget Agria ökar antalet traumatiska skador (alltså skador orsakade av olyckshändelser eller yttre våld) med 33% i juni, juli och augusti jämfört med resten av året.

Katterna är oftare ute och unga utekatter provar på sin nya omgivning för första gången, vilket gör att risken att komma i konflikt med andra katter ökar.

Är inte katten kastrerad kommer den dessutom att vandra rätt långa sträckor och kan då dessutom bli påkörd.

Reflexhalsband till katten

Vanliga skador under sommaren

Fall från hög höjd

Även om katten ofta kommer ner på alla fyra tassar när den faller så gör de sig illa. De kan få frakturer i ben, bäcken och käke.

Se till att näta in balkongen ordentligt och var uppmärksam om du har fönstret öppet så att katten inte ramlar ut. Läs mer på Hur kan katten alltid landa på tassarna?

Bitskador och bölder

Konflikter mellan katter orsakar ofta bitskador, Även om det är små skador kan de resultera i infekterade bölder som kräver behandling av veterinär.

En katt fräser mot en annan katt

Orm/insektsbett

Huggormsbett är farligt, både för katter och för hundar. Håll katten i stillhet eftersom giftet sprids snabbare i kroppen om katten rör på sig. Kontakta omedelbart veterinär!

Enstaka insektsbett ger sällan några allvarliga reaktioner även om katten kan ha ont. Läs mer på Ormar- fara för hundar och katter

Rolig id bricka till katten

Bil-/tågolyckor

Katter som rör sig utomhus riskerar att bli påkörda av bilar eller tåg.

Var försiktig då du lyfter upp en skadad katt, linda gärna in den i en handduk för att dels undvika att du blir klöst och dels undvika att katten lyckas smita.

Åk till närmsta veterinär så snart som möjligt!

Källa: www.agria.se

Rulla till toppen