Katt sitter i en synvilla

Katter sitter i lådor- även om de är en synvilla!

Alla kattägare vet att katter alltid sätter sig i en kartong, på tidningen eller boken som ligger på bordet. Efter en studie vet vi nu också att katter kan se illusioner av lådor.

Katters förkärlek till lådor

Katter sätter sig gärna i kartonger eller lådor vilket troligen är ett sätt att skapa trygghet. De känner sig säkra innanför lådans väggar.

Men katterna överför tryggheten även till en fyrkant utan väggar som till exempel en tidning som ligger på bordet.

Gabriella Smith, en forskarstudent vid City University of New York blev nyfiken när hon hörde en föreläsning om hundars mottaglighet för optiska illusioner så hon beslöt att testa det på katter och deras förkärlek till lådor.

Optiska illusioner eller synvillor

De flesta av oss har säkert sett olika bilder som skapar synvillor, en trappa som går både upp och ner eller en bild på flera streck som ser olika tjocka ut trots att de inte är det osv.

Hjärnan tolkar och förenklar synintrycken och skapar en bild som egentligen inte finns. Det gör den för att kunna sortera och organisera alla intryck som vi dagligen tar emot.

Kanizsas triangel

En av dessa optiska illusioner som brukar användas inom gestaltpsykologin är den svävande Kanizsas triangel.

Synvilla Kanizsas triangel
Kanizsas triangel

Det ser ut som om det finns en vit triangel inuti denna figur, men det är bara en synvilla.

Gabriella Smith funderade på om det gick att använda denna figur för att studera katters beteende fast hon använde istället en fyrkant.

Kattfontän Lucky Kitty

Filma sina katter

Till studien engagerade hon 30 kattägare som fick utföra testet hemma hos sig själva. Kattägarna fick själva filma sina katter eftersom hon inte kunde besöka dem på grund av Covid-viruset.

Fyrkanter, synvillor och andra former

Gabriella Smith försåg ägarna med olika former som de skulle skriva ut och sedan placera enligt vissa mönster. Dels skulle de lägga ut en ram som formade en kvadrat.

Katt sitter i kvadrat

Om du är kattägare förstår du naturligtvis att katterna uppskattade kvadraten.

För att det skulle räknas skulle katten ha alla tassar innanför ramarna i minst 3 sekunder. Om den sedan satt ner eller stod upp spelade ingen roll.

Pac-man-figurer

Dessutom skulle kattägarna lägga ut ”pac-man-figurer”. Pac-man är tv-spelet från 1980-talet där en liten gul cirkel åt upp små piller med sin öppna mun.

Om man lägger Pac-man-figurerna med de öppna munnarna mot varandra bildar de en osynlig kvadrat.

Kanizsas kvadrat

Även denna form valde flera av katterna att sätta sig inuti, trots att det bara är en synvilla. Men när pac-man-figurerna flyttades så att de öppna ”munnarna” vändes utåt, brydde sig plötsligt katterna inte alls om dem. Då fanns det ju inte längre någon fyrkant att sätta sig i.

Pac-man figurer vända utåt

Slutsats

Forskning om katters kognition och iakttagelseförmåga är inte alls lika utbredd som forskningen på hundar. Gabriella Smith vill visa att även katter har denna förmåga och att mer forskning bör göras även på katter.

Mer att läsa

Vill du veta mer om katters konstiga beteenden? Läs 7 Konstiga kattbeteenden

Källa: If I fits I sits: A citizen science investigation into illusory contour susceptibility in domestic cats (Felis silvestris catus) av Gabriella E.Smith, Philippe A.Chouinard, Sarah-ElizabethByosiere 2021

Rulla till toppen