Hund jagar bilar

Min hund jagar bilar!

Hur ska man träna bort att hunden jagar bilar, mopeder eller cyklar? Som i så många andra sammanhang gäller det att förstå VARFÖR hunden gärna vill jaga efter bilen. Därefter kan du börja träna bort beteendet.


Vanligt med jaktbeteende

Det är inte ovanligt att hundar gärna jagar efter olika rörliga föremål, är det inte bilar så är det joggare eller harar. Jaktinstinkten finns hos de flesta hundar även om den naturligtvis är olika stor hos de olika raserna.

Raser som avlas för jakt premieras för sin jaktlust, de får jobba med det roligaste som de vet- att jaga. Men även raser med vallningsegenskaper har instinkten att följa efter och försöka styra betesdjuren. De hundar som används mer som rena sällskapshundar har man via avelsarbetet försökt att minska på jaktlusten, men den finns där ändå.

Många hundägare köper en hund för att den ska fungera som familjehund men tänker kanske inte alltid på vad rasen egentligen är tänkt att användas till. I flera år har t.ex. Labrador retriever, Golden retriever och Schäfer legat i topp bland de vanligaste hundraserna i Sverige. Hur många tänker på att retrievern är en jakthund och att Schäfern är en vallhund?

Golden retriever jagar änder

När hunden jagar bilar kan det bli farligt

Oavsett om hunden är kopplad eller lös så är det farligt beteende att jaga bilar. Hunden kan förstås bli överkörd men den kan också orsaka en olycka genom att plötsligt göra ett ryck framför bilisten. Så att hunden jagar bilar bör du definitivt försöka träna bort så fort som möjligt.


Rädd hund eller roligt beteende?

Jagar din hund bilar för att det är roligt eller för att den är rädd för dem? Eller har din hund en massa energi som den behöver göra sig av med?

Är hunden rädd för bilar försöker den göra sig stor och springer efter bilen, vilt skällande. Eftersom hunden lyckas att ”skrämma bort” bilen i de flesta fallen så har den snart lärt sig att det lönar sig. Därför kommer den att göra likadant nästa gång och nästa…

Andra hundar kan ha en massa energi som den behöver bli av med på något sätt. Att då få springa och jaga, är i hundens värld, ett utmärkt sätt att bränna energi. Tyvärr är det inte lika uppskattat av oss människor.


Se till att hunden är kopplad!

Först och främst se till att hunden alltid är kopplad där det finns trafik. Naturligtvis för att undvika att det händer olyckor, men även för att det är betydligt lättare att kontrollera hundens beteende då.

Vissa hundar är man faktiskt tvungen till att alltid ha kopplade om de inte är på inhägnat område. För att kunna låta hunden få vara lös måste du ha en mycket bra lydnad och det måste tränas hela tiden. Har du inte den lydnaden på din hund så ska du hålla den i koppel.

En varning är också på sin plats när det gäller så kallade flexikoppel eller rullkoppel, det vill säga sådana koppel som åker in och ut beroende på hur hunden drar. Med den typen av koppel har du inte alls samma möjlighet att stoppa upp din hund när den plötsligt drar i väg efter något. Även om hunden bara hinner springa några meter innan du hinner låsa kopplet så har den fått sin jakt. Så ska du träna bort ett jaktbeteende ska du ha ett fast koppel som är maximalt 2 meter långt.


Smart hundkoppel


Träna hunden ofta

Ju oftare du tränar på något, desto bättre blir du på det. Är det dessutom roligt så fortsätter du gärna att utföra det beteendet. Precis så är det också med våra hundar!

Om din hund jagar bilar flera gånger per dag under fem år så kommer det beteendet att bli svårare att träna bort än om hunden precis har börjat med sin ovana. Därför är det alltid bättre ju tidigare du kan börja träna hunden. Men kom ihåg att det alltid går att förbättra ett beteende!


Belönar sig själv

Själva jakten är väldigt belönande för de flesta hundar, vilket innebär att hunden belönar sig själv varje gång den jagar efter något. Och jakten är oftast betydligt mer värt än din köttbulle! Så ska du träna bort hundens jaktbeteende gäller det att du hittar en belöning som är värd MYCKET i hundens ögon! Läs gärna Värdet av belöningar.


Fransk Bulldog leker

Aktivera hunden i vardagen

För att minska risken för att hunden ska jaga bilar, se till att hunden är ordentligt aktiverad på dagarna. Och då tänker jag inte bara på fysisk motion, hunden behöver också få jobba med hjärnan.

Beroende på ras behöver din hund olika mycket motion. Men generellt sett så får de flesta hundar tyvärr för lite vardagsmotion. För en medelstor till stor hund får du räkna med att minst en promenad per dag ska ta en timme eller mer. Hitta dessutom på små övningar att göra under tiden så får hunden anstränga sig också. Olika tips kan du hitta på Aktivera hunden utomhus.

Kan du också ta en stund med lite aktiveringsövningar innan ni går ut, så har hunden redan hunnit förbränna lite energi innan ni ens har lämnat huset. Läs gärna Aktivera hunden inomhus.



Skvallerträna

Skvallerträning är en bra metod när det gäller att lära hunden att inte jaga något. Lär hunden att stanna upp och/eller vända sig mot dig så fort den ser bilen, haren eller cyklisten. Då ska du belöna hunden stort! För många hundar är en lite bus och lek tillsammans med dig en bättre belöning än en godisbit.

Vill du lära dig mer om skvallerträning, läs Lär hunden att skvallra.


Jagar då bilen precis har passerat

Många hundar kan vara rätt lugna när de ser bilen komma, men precis när den passerar er så gör hunden ett utfall. När hunden gör så kan den inte behärska sig tillräckligt länge. Du kanske har tränat in att hunden ska sitta ner när bilen kommer men hunden blir för överväldigad för att kunna sitta kvar.

I det fallet bör du försöka att gå lite längre åt sidan när du ser att en bil närmar sig er. Placera gärna hunden på den sidan som är längst bort från vägen, så att du hamnar mellan bilen och hunden. Jobba samtidigt med din hund, se till att hunden faktiskt har kontakt med dig. I början kan kontakten bara handla om sekunder men med träning kan du utöka den tiden. Ha en super-belöning som du håller fram mot hunden. Är det en leksak så håller du i den samtidigt som du lockar hunden att leka med dig. Är det något ätbart, håll det kvar i handen så att hunden får gnaga lite i taget tills bilen har passerat.


Godisväskor till hundträning


Kan man inte säga Nej?

Det mest naturliga för oss människor är att säga ett skarpt NEJ till hunden då den jagar efter bilen. Varför duger inte det? Troligtvis har du redan provat den metoden och har den fungerat? Antagligen inte…

Anledningarna till att detta ofta inte fungerar är flera. Ska du bryta ett beteende måste du stoppa hunden redan när den TÄNKER att den ska springa efter bilen. Du måste därför hela tiden ligga lite före hundens beteende vilket naturligtvis är oerhört svårt. Har hunden redan påbörjat sin jakt så är det för sent att korrigera den. Jaktinstinkten tar över så mycket att hunden inte kan ta in dina kommandon, du pratar för döva öron.

Vi säger dessutom många gånger till hunden efteråt att den har gjort fel. När hunden slutar skälla säger vi -Fy! Så ska du inte göra! När det i själva verket är då hunden ska ha beröm för att den har tystnat.

En annan anledning är att din hund troligen får höra dig säga Nej ett antal gånger per dag. Hur ska den då kunna sortera ut vilka Nej som faktiskt betyder Stopp och vilka som inte gör det?

Dessutom kommer du att behöva säga Nej till din hund VARJE gång den ser en bil framöver. För om du inte förbjuder hunden att ens tänka tanken att jaga bilen varje gång, så betyder det ju att det är tillåtet de gånger du inte säger något. Risken är då rätt stor att hunden sticker efter bilen vid det tillfället då du inte är tillräckligt uppmärksam.

Har du i stället lärt hunden att det händer något roligt hos dig varje gång det dyker upp en bil kommer din hund frivilligt att vända sig till dig.

Säger Nej till en hund

Rulla till toppen