Katten Piffi leker med leksak innehållande kattmynta

Katters fascination över kattmynta

Om du har flera katter har du kanske sett att den ena katten inte alls bryr sig om leksaken som innehåller kattmynta medan den andra blir som tokig. Vad är det med kattmyntan som triggar vissa katter?


Kattmynta, valeriana, silver vine

Kattleksak- kudde med silver vine
Kattleksak med silver vine

Kattmynta är en växt, som tillhör Nepeta-släktet. Troligtvis är det dess doft av mynta som har gjort att många tror att den är en mynta. Kattmyntan växer över en stor del av världen men är numera sällsynt i Sverige och är därför fridlyst.

Kattmynta, Valeriana (vänderot) och Klätteraktinidia (silver vine) är olika typer av växter som alla innehåller flyktiga oljor, steroler, syror och tanniner som tilltalar kattdjuren. Även de stora kattdjuren reagerar på dessa oljor.

Eftersom katter generellt triggas av kattmynta och liknande växter är det många som använder torkad kattmynta i kattleksaker.Vad händer hos katten när den känner doften av kattmynta?

Doften påminner om ett ämne som finns i honkattens urin och kan få vissa katter att hamna i ett tillstånd som liknar extas.

Den aktiva sammansättningen i kattmynta är nepetalactone, som är en av de flyktiga oljorna. Nepetalactone tas upp i kattens nasala vävnad (luftvägarna i nosen) där den troligtvis binds till proteinreceptorer som stimulerar sensoriska neuroner. Dessa celler skickar signaler till flera hjärnregioner, inklusive amygdala (i mellanhjärnan som förmedlar känslomässiga reaktioner) och hypotalamus (del av hjärnan som spelar en roll i regleringen av allt från svält till känslor).

Forskarna tror att nepetalactone liknar effekten av kattens feromon och kan möjligen förknippas med parning.

En katt som kommer i kontakt med kattmynta, vänderot eller klätteraktinidia kan bli riktigt busig och fara runt eller så kan katten bli ovanligt lugn och kelig. Ofta vill katten rulla sig eller gnida huvudet mot leksaken. Vanligtvis är det doften som stimulerar kattens energi men om katten äter växten så har det en lugnade effekt.

Effekterna av kattmyntan är kort och varar oftast bara i fem till femton minuter. Efter det dröjer det några timmar innan din katt blir intresserad av kattmynta igen.


Inte alla katter reagerar

Ungefär 50-75% av katterna, både honor, hanar och kastrater, är mottagliga för dessa dofter. Troligtvis är det en medfödd instinkt men katter kan också tappa intresset när de blir äldre.

Vissa hanar kan bli aggressiva, det beror troligen på att de förknippar doften med parningsbeteendet.

Fräsande katt

Låt inte kattleksaken ligga framme

För att katten inte ska vänja sig vid doften av kattmynta bör du lägga undan leksaken efter en kort stund. Ta sedan fram den några gånger i veckan så upplever katten den som ny igen.

Vissa katter kan också stressas av effekterna av kattmynta, det blir helt enkelt för mycket för katten. Är din katt stressad i vanliga fall bör du kanske inte utsätta den alls för dessa leksaker.


Inte farlig att äta

Katt slickar på kattmynta

Kattmynta, Valeriana och Klätteraktinidia är inte farliga för katten, varken att äta eller lukta på. Sätter katten i sig för stora mängder kan den kräkas och få diarré men det är övergående symptom.


Finns också till människor

Kattmynta, Valeriana och Klätteraktinidia används även till människor i olika typer av naturmediciner. De anses bland annat kunna lindra förkylningar och huvudvärk, vara lugnande samt fungera vid reumatism.


Kattleksaker med kattmynta, valeriana och klätteraktinidia

Vill du prova hur din katt reagerar på dessa ämnen?

I vår webbutik hittar du flera olika kattleksaker som innehåller kattmynta, valeriana eller klätteraktinidia.

Fler aktiveringstips

Vill du har tips på hur du kan aktivera din katt? Läs Aktivera din innekatt. Även Katt som får tokryck är intressant läsning.


Källor: www.scientificamerican.com, www.felinesilvervine.com, www.petmed.com, www.agria.se


Rulla till toppen