Katt ligger i kattställlning

Aktivera din innekatt

Måste jag aktivera min katt? Katter brukar ju klara sig så bra själva…
Att katten klarar av att sysselsätta sig sig själv är en vanlig missuppfattning, åtminstone när det gäller innekatter.

Uttråkad innekatt kan kissa i sängen

En utekatt ligger och lurpassar på sitt byte, den smyger och den jagar. Utekatten hoppar, klättrar högt upp och den kryper in i trånga utrymmen. Den ligger och bevakar sitt revir och den talar om för andra katter att den finns där.

Allt detta är grundläggande behov som varje katt har, oavsett om katten lever hela sitt liv utomhus eller inte.

En innekatt som inte får sina grundläggande behov tillgodosedda kan börja visa olika oönskade beteenden. Den kanske kissar i sängen, klöser sönder nya soffan eller anfaller barnens fötter.

Klöspelare aktiverar katten

Katt på väg upp i ett klösträd

En klöspelare är nästan ett måste för en innekatt. Katten måste få klösa klorna på något och om du inte vill få möbler eller väggar förstörda är en hög klösmöbel en mycket bra investering.

Satsa gärna på en riktigt hög klösmöbel. Katten behöver sträcka ut sig ordentligt när den klöser. Placerar du dessutom klösmöbeln någonstans där katten kan få överblick över hemmet så kommer den att bli flitigt använd.

Se till att det finns en plattform, koja eller hängmatta högt upp som katten kan ligga på/i.

Aktivera katten med rätt leksaker

Katten behöver också tillgång till olika kattleksaker. Olika katter har olika favoritleksaker så du får försöka lista ut vad just din katt vill ha. En boll som rullar lätt över golvet och kanske låter lite samtidigt kan vara en favorit. Eller en vippa med en fjäder längst ut som du drar på golvet framför katten för att simulera en jaktsituation.

En del katter kan bli tokiga i leksaker som innehåller vänderot, silver vine eller kattmynta. Doften av dessa triggar i gång katten. Läs gärna mer på Katters fascination över kattmynta.

Men även så enkla saker som ett hopknölat papper, en liten träbit eller en kotte kan roa en katt. Se bara till att det inte kan lossna små delar som katten lyckas äta upp.

Här kan du hitta olika kattleksaker.

Lägg undan och byt ut leksakerna

Vilka leksaker katten än tycker om så är det viktigt att byta ut dem regelbundet. Låt det finnas en handfull leksaker framme och lägg undan resten. Efter några veckor tar du fram leksakerna ur skåpet och lägger undan de andra i stället. På så sätt får katten ”nya” saker att upptäcka.

Aktiveringsleksaker

Det finns olika typer av aktiveringsleksaker till katter. Ofta går de ut på att katten ska få tag på mat/godis genom att flytta på klossar eller vicka omkull leksaken. Titta även efter aktiveringsleksaker på hundavdelningen, många gånger kan de använda samma typ av leksak/spel.

Tycker katten om sin mat kan du servera torrfoder i dessa leksaker. I annat fall får du stoppa i lite kattgodis som smakar mer. Vissa katter kan bli riktigt duktiga på den här typen av leksaker och klara av avancerade aktiveringsspel.

Jaga eller leta efter sin mat

Ger du katten torrfoder? Ta en del av dagsransonen och låt katten jaga sin mat. Ofta är det roligast om du kastar iväg en torrfoderkula i taget som katten får springa efter innan du slänger ut nästa.

Andra katter tycker att det är mer spännande om den får leta efter sin mat. Göm torrfoderkulorna på olika ställen och låt katten leta reda på dem. Börja på en lätt nivå och gör det svårare vart eftersom katten blir duktigare.

Avsätt en kvart varje dag till aktivering

Katter är ofta mest aktiva i gryning och skymning men det kan variera. Lär dig när din katt är mest pigg på att leka och avsätt 15-20 minuter varje dag för en lekstund.

Då är du med och rullar en boll, drar i väg kattvippan eller kastar papperstussen. Låt katten få utlopp för att smyga, jaga och hoppa under denna tid.

Inred med tanke på katten

Katt busar i en liggande bokhylla

Även om du inte skapar ett helt hem utifrån hur din katt vill ha det, så kan du tänka på vissa saker. En katt vill ha möjlighet att komma högt upp, så en bokhylla eller ett skåp som den har möjlighet att hoppa upp på är bra. Finns det dessutom möjlighet att skapa en mysig plats att ligga på där så kommer din katt att bli glad.

Låt en kartong, låda eller liknande stå framme. Katter älskar att krypa in i kartonger och gömma sig. Det finns även speciella kattkojor att köpa. Men katter gör inte alltid som vi vill, din katt kan föredra kartongen som du tänkt kasta i stället för den dyra kattkojan.

Något att klösa på är nödvändigt, så någon typ av klösmöbel behöver du också.

Låt katten vara utomhus ibland

Har du möjlighet att låta din katt komma ut ibland så kan det vara bra stimulans. Har du en balkong som du kan sätta nät för eller en liten trädgård där det går att göra en liten inhägnad till katten? I annat fall kan du lära katten att vara ute i koppel och sele.

Börja med att ta ut katten till ett lugnt ställe så den hinner vänja sig vid alla intryck.

Kopplad katt går i snön

Flera katter

Att ha flera katter kan lösa problemet med en inaktiv katt, men det är inte alls säkert att det är rätt lösning för dig. Många katter kan mycket väl komma överens men leker ändå inte med varandra. Då har du två katter som du behöver sysselsätta i stället.

Har du en ung katt som är väldigt livlig kan den tycka att det är roligt med en kompis. Men välj då inte att ta över en äldre katt. Det bästa är oftast att ha två kattsyskon som har levt tillsammans.

Rulla till toppen