Katt ligger och sover på en bok

7 konstiga kattbeteenden

Katter har olika beteenden som vi som kattägare vänjer oss vid men ibland kanske du funderar på varför katten gör som den gör. Varför vill den alltid ligga på tidningen som du läser? Varför vänder katten rumpan mot dig när ni ska kela? Här listar vi sju olika beteenden som du kanske har funderat över.Konstiga kattbeteenden:

1) Dr. Jekyll och mr. Hyde

Din katt hoppar upp i ditt knä, rullar ihop sig och börjar kurra då du smeker den. Men efter ett par minuter rullar katten plötsligt runt och klöser eller biter dig. Du undrar förvånat vad som hände?

Om du är säker på att din katt inte har ont någonstans så har du antagligen missat kattens egentliga avsikt med sitt besök i ditt knä. Katten kanske ville leka, få din uppmärksamhet eller så var den hungrig. Du trodde däremot att den ville kela och katten tillät dig att göra det en liten stund innan den tyckte att det räckte.

Troligtvis har katten gett dig olika signaler innan den gick till attack, men vi missar ofta kattens små varningar. Några av signalerna kan ha varit:

  • Katten kan ha slutat att kurra
  • Svansen har börjat svänga eller piska
  • Hen har fällt öronen bakåt eller utåt
  • Katten jamar
  • Katten har börjat titta på din hand

2) Gräsätande och spyor

Katt som äter gräs

Katter är egentligen s.k. karnivorer, det vill säga de äter bara kött som proteinkälla. Ändå gillar många katter att äta gräs som de sedan spyr upp. Den allmänna åsikten är att katten behöver detta för att spy upp hårbollar.

Men forskarna är inte så säkra på att det stämmer eftersom alla katter inte är gräsätare, inte heller spyr alla upp hår efter att ha ätit gräs. Forskning pågår så vi får se vad de kommer fram till.


3) Doppa tassen i vattenskålen

Tillhör din katt de som doppar tassen i vattenskålen? Anledningen till att katten gör det kan vara flera, ofta beror det på att katten behöver avgöra var vattenytan är. Men det kan också bero på att din katt helt enkelt tycker att det är bekvämare att slippa böja sig ner. Katter tycker heller inte om att morrhåren slår i skålens kanter så har du en liten skål kan det vara förklaringen.

I hem där det finns flera katter kan katten också dricka sitt vatten genom att slicka av den våta tassen. Då slipper katten att utsätta sig för risken att inte ha kontroll över övriga katter då den böjer ner huvudet i skålen.

Katt slickar från tassen

4) Visa dig baken

För oss människor är det oartigt att vända ryggen åt någon och ännu värre skulle det vara om vi vände rumpan åt våra vänner. Men för katten är det precis tvärtom. Om din katt sätter sig nära dig och vänder baken åt ditt håll så visar den dig tillit. Katter placerar sig helst där de har kontroll över omgivningen och är därför rädda om sin bakdel. Du får helt enkelt förtroendet och ansvaret att se till att ingen smyger sig på katten bakifrån.


5) Katt-race

Plötsligt och utan förvarning rusar katten genom huset, den kanske jagar efter något, hoppar mellan möblerna eller far upp och ner i kattställningen. Hur mycket du än tittar så ser du ingenting som den kan ha fått syn på. Det är ingen fara, katten har inte blivit tokig! Antingen tillhör din katt de som gärna jagar skuggor och solstrålar annars är det troligt att katten har en massa uppbyggd energi som den behöver bli av med.

Katter är rovdjur som ska jaga och är därför anpassade till att vara i rörelse. Har din katt legat och sovit mycket och inte fått utlopp för sin rörelselust så brukar det bli riktiga katt-race genom huset. Många gånger varar de bara några minuter innan katten sedan är nöjd igen.

Läs även Katt som får tokryck


6) Papperspress

Katt sover på ett tangentbord

Det spelar ingen roll hur många roliga kattleksaker du har köpt, en tidning eller ett papper slår det mesta enligt katten. Varför måste katten absolut lägga sig på tidningen som du håller på att läsa? Katten vill ha uppmärksamhet och den ser ju att du tittar väldigt intensivt i tidningen- alltså borde din uppmärksamhet riktas mot katten istället om den lägger sig på tidningen. Och det fungerar ju, du blir tvungen att avbryta läsandet för att antingen leka med katten eller åtminstone för att fösa iväg den.

Men varför sätter sig katten gärna på en tidning eller ett papper som ligger på bordet eller golvet? Då är det ju ingen som riktar någon uppmärksamhet dit. Det beror troligen på kattens naturliga instinkt att placera sig högt. Ett papper som ligger på golvet avviker från resten av ytan och katten anser att den kommer en aning högre upp om den sätter sig där.


7) Städa bort maten

Katten äter lite ur sin skål och börjar sedan frenetiskt att krafsa på golvet. Det ser ut som om katten vill städa bort sin mat, varför gör den så? Tycker den att maten smakar illa?

Nej, även detta är ett naturligt beteende hos katter. Om de skulle leva i det fria så vill de inte dra till sig andra rovdjur. Täcker de över matresterna så känner andra inte doften av den. Dessutom är det ett smart sätt att lura sina byten också. Känner musen att det luktar död mus så vet den att det finns farliga rovdjur i närheten och kommer därför att hålla sig därifrån.


Källa: www.catbehaviorassociates.com

Rulla till toppen