Bengal katt leker

Katt som får tokryck

Valpar brukar ofta få valpfnatt eller tokryck, men det växer bort ju äldre hunden blir. Däremot kan en del katter också få denna typ av tokryck och det spelar ingen roll om katten är ung eller gammal.

Varför gör katten så?


Vanligare hos innekatter

Katten är ett rovdjur och dess naturliga beteende är att jaga sin föda. En utekatt ligger och spanar på bytet, den smyger fram och den anfaller.

Innekatterna däremot får sin mat serverad i en skål och behöver inte jaga. Men behovet av stimulans och jakt finns ändå.

Får inte innekatten regelbundet möjlighet att ”jaga”, smyga och klättra så bygger den upp en massa energi. Denna energi pyser över och katten får sina tokryck.

Katten springer då runt i hemmet, far upp och ner i bokhyllan för att tillslut försvinna in under soffan. Där ligger den och lurpassar på att du ska komma i närheten. Då far katten plötsligt fram och sätter klorna i dina fötter.Stimulera katten

Bästa sättet att få en nöjd katt är därför att skaffa ordentliga klöspelare. Välj högre varianter så att katten får sträcka ut sig ordentligt då den klöser.

Stimulera även jaktinstinkten med hjälp av till exempel leksaker. Du kan också gömma maten eller kasta ut torrfoder på golvet så att katten får aktivera sig.

Det finns även bra aktiveringsleksaker till katter. I dem lägger du lite av kattens torrfoder eller kattgodis. Katten ska sedan komma på hur den lyckas få fram godsakerna.


Hundar som får valpfnatt

Är du intresserad av varför hunden får sina tokryck? Läs på Valpen får fnatt.


Rulla till toppen