Golden retriever hjälper till med tvätten

Få tid till hundträningen- 5 tips

Hundträning- så viktigt för att hunden ska må bra. Och så viktigt för att hunden ska tycka att du är en intressant person att vara med. Det är den uppmaningen vi alla matas med, men hur får man tid till det?

Hur hinna med hundträningen?

Det är inte alltid så lätt att få tiden att räcka till mellan arbete, familj, aktiviteter, träningar och andra saker som vi försöker pressa in i våra redan så fulla scheman. Så hur gör man för att hitta tiden till att träna hunden också?

Promenaderna

Kvinna och hund i den snöiga skogen

Hunden ska gå ut minst tre gånger per dag. Då har du ett jättebra tillfälle till att träna med din hund!

Förbered dig redan innan ni går ut, så att du har hundgodis och kanske några leksaker med dig i fickan. Koppla bort dina tankar på jobbet och familjen och sätt telefonen på ljudlöst, för nu ska du ha kvalitetstid med din hund.

Låt hunden få nosa som den vill och uträtta sina behov i början av promenaden. Då har du större chans att få uppmärksamhet sen.

Träna på koppelgående, snurra runt lyktstolpar, låt hunden söka godis och jobba med kontaktövningar. Det finns massor som ni kan hitta på tillsammans utomhus. Du hittar tips på aktiviteter ni kan göra på Aktivera hunden utomhus.

Vi tränar själva apportering och jaktfot med våra hundar. Det lägger vi in som små korta övningspass även på våra vanliga kisspromenader. Det gör att våra hundar ofta är mer uppmärksamma på oss eftersom de aldrig vet när vi hittar på något roligt.

Godisväskor till hundträning

Reklampauserna

När det gäller hundträning så är det bättre att träna korta stunder och ofta, istället för långa stunder och mer sällan.

Innan du sätter dig framför tvn eller filmen plockar du fram hundgodis, leksaker och andra träningsföremål. Tänk ut vilka övningar du vill träna på så att du är beredd när det blir reklampaus. Då får ni automatiskt några minuters träning tillsammans.

Medan tv-programmet pågår blir det passivitetsträning för din hund. Skäller eller gnäller den så ignorerar du den helt enkelt. Behöver du lugna hunden sätter du den mellan dina ben och stryker den sakta över bringan.

Idéer på olika aktiviteter som ni kan göra inne hittar du på Aktivera hunden inomhus.

Hund tittar på tv

Medan maten står på spisen

När maten står på spisen eller i ugnen hinner du också träna några minuter med din hund.

Det är ett perfekt tillfälle att träna på Kontaktövningar, att lära hunden att stänga skåpdörrar, plocka upp och ge dig grytlappen som du ”tappar” på golvet eller låta hunden få söka rätt på sin mat som du gömmer.

En annan aktivitet som fungerar utmärkt vid detta tillfälle är att träna på hundens stadga. Träna på att hunden sitter/ligger still medan du lägger ut hundgodis eller leksaker. Först när hunden får sitt Frikommando får den resa på sig och hämta det.

Vid barnens aktiviteter

Har du yngre barn brukar de ofta ha olika aktiviteter inbokade under veckorna.

Ta med dig hunden och passa på att ta en promenad medan barnen spelar fotboll eller simmar.

Är ni på sådana ställen där hunden kan vara med, t.ex vid en fotbollsplan, kan du träna på både kontaktövningar och enklare lydnad.

För hunden blir alla vanliga övningar svårare när ni är på en plats med mycket störningar. Även om hunden kan ta ögonkontakt med dig när ni är hemma, är det inte lika lätt vid en fotbollsplan där andra springer runt.

Vattenflaskor med kula till hunden

När du åker och handlar

Ta med dig hunden på alla små ärenden du behöver göra.

Ta en promenad runt köpcentret innan du går in för att handla. Du kanske kan hitta olika hinder som hunden kan hoppa över eller gå balansgång på. Eller så strör du ut lite hundmat eller -godis som hunden får söka efter.

Dessutom så är det andra dofter där än vad hunden normalt hittar och det stimulerar hjärnan.

Är det inte alltför kallt eller varmt ute så kan hunden sedan ligga kvar i bilen medan du handlar.

Tänk på belöningarna!

Tänk också på vilken typ av belöning du använder. Är ni utomhus där det är mycket störningar så behöver du en belöning som är mycket värd i hundens ögon.

Är ni inomhus kan du kanske använda dig av torrfodret eller en leksak.

Läs mer om Värdet av belöningar.

Behöver inte ta halva helgen

Som du ser så behöver inte hundträning alltid innebära att du viker halva helgen åt att åka ut i skogen, hunden mår bättre av att få mer vardagsstimulans istället.

Dessutom är mitt tips också att du ser dessa små stunder som ett välkommet avbrott i din stressade tillvaro, bara du och hunden tillsammans!

Rulla till toppen