Kvinna tränar jaktfot med sin Golden retriever

Ska hunden gå på höger eller vänster sida?

Vilken sida ska hunden gå på? Vänster? Höger? Eller spelar det verkligen någon roll?

[cmtoc_table_of_contents]

På våra hundkurser brukar denna fråga dyka upp och det slår aldrig fel. Det finns alltid några personer som med bestämdhet hävdar att hunden SKA gå på vänster sida medan några andra lika bestämt hävdar att hunden SKA gå på höger sida. Så vad är rätt???


Lydnadsfot

Jack Russel går fritt följ

Sanningen är att det inte finns något rätt eller fel så länge du inte tränar (tävlings-)lydnad med hunden. I lydnad ska hunden gå fot eller fritt följ som det egentligen heter på din vänstra sida. Dessutom ska hundens huvud eller bog vara i jämnhöjd med ditt knä. Hunden ska dessutom titta upp på föraren. Men hur många går så ute på hundpromenaden?


Jaktfot

Det finns dessutom något som kallas för jaktfot. Även då ska hunden gå på förarens vänstra sida med sitt huvud eller sin bog i jämnhöjd med förarens knä. Hundens blick ska dock vara riktad framåt. Dessutom är placeringen vid föraren inte riktigt lika strikt som vid lydnadsfot eftersom jaktfot används i skogen då terrängen varierar. Precis som det låter används detta fotgående vid jaktträning.


Vattenflaskor med kula till hunden


Varför vänster sida?

Anledningen till att vi från början har haft regeln att hundar ska gå på förarens vänstra sida kommer från militären. Här pratar vi kanske om 1700- 1800-talet när i princip de enda som tränade sina hundar var militärer eller jägare.

De hade sitt vapen med sig och eftersom de flesta var högerhänta (och de som inte var det, fick lära sig att bli högerhänta!) så bar de vapnet på höger sida.

Om då hunden också gick på höger sida så var ju risken ganska stor att hunden fick vapnet i huvudet, alltså skulle hunden befinna sig till vänster om föraren.


Kvinna går med fyra hundar

Gå fint på båda sidorna

I dag så rekommenderar vi att du lär hunden att kunna gå fint bredvid dig på både höger OCH vänster sida.

Tänk dig att du går på stan med din hund på en smal trottoar, då skulle du nog helst vilja ha hunden så långt ifrån trafiken som möjligt. Det innebär då att beroende på åt vilket håll du går på trottoaren så måste hunden ibland gå på vänster sida och ibland på höger sida.


Underlättar hundmöten

Även vid hundmöten rekommenderar jag att du låter din hund gå på den sida som är längst ifrån den mötande hunden. Detta för att skapa nödvändigt utrymme mellan hundarna. 

Har då mötande förare sin hund på sin vänstra sida så har du det också, skulle däremot mötande person ha sin hund på sin högra sida så tar du över din hund på höger sida. Förarna bör mötas person mot person med hundarna på yttersidorna.


Godisväskor till hundträning


Rallylydnad

Skulle du dessutom vilja träna t.e.x Rallylydnad med din hund, så måste den klara av att röra sig på båda sidorna om dig. Då är det bara dumt att träna in att endast vänster sida är okej.

För de hundar som är lärda att endast gå på vänster sida, blir väldigt obekväma med att gå på höger sida. Så fort de kan försöker de slinka över till vänster.


Både höger och vänster sida

Tränar du inte fotgående eller är på väg ut i skogen för att jaga, så är det lika rätt att ha hunden på höger sida som det är att ha den på vänster sida!

Men som alltid, försök att underlätta för mötande. Alla är inte förtjusta i att få en hund tätt in på sig, så flytta istället över din hund på andra sidan om det behövs.


Läs också gärna Min hund drar i koppel!


Rulla till toppen