Den äldre katten Piffi är ute och går i snön

Den äldre katten

Den äldre katten- ställer den några speciella krav på omgivningen?

Både katter och hundar blir allt äldre. Djuren har en högre status idag och många djurägare är villiga att lägga både pengar och tid på att behandla djurens olika sjukdomar.

Men finns det något som du som kattägare kan göra för att underlätta den gamla kattens tillvaro?


[cmtoc_table_of_contents]

När räknas katten som gammal?

Precis som hos oss människor kan man inte exakt säga när katten är ung, medelålders eller gammal.

Alla individer kan vara både yngre och äldre rent fysiskt och psykiskt än sin faktiska ålder. Dessutom varierar åldersgränserna beroende på vem du frågar.

Generellt sett så räknas en katt som kattunge upp till ca sex månaders ålder, därefter är den ungdom till den blir ca fyra år. Mellan fyra och tolv år räknas den som vuxen och över tolv år är den senior.


Äldre katt i närbild

Skillnad på inne- och utekatt 

Utekatter lever ett mer riskfyllt liv, de hamnar oftare i slagsmål med rivaler, de kan skadas av rovdjur och de kan bli påkörda. Medelåldern för en utekatt ligger ofta mellan 8-10 år.

Men bland innekatter, som lever ett mer skyddat liv är det inte ovanligt att de lever i 15- 20 år.


Rolig id bricka till katten


Ålderstecken

Det är svårt att säga exakt hur du märker att katten har blivit gammal. Det är en process som pågår under så lång tid att du hinner vänja dig vid kattens nya beteenden innan du ens märker dem.

En äldre katt rör sig inte lika smidigt som tidigare vilket gör att de gärna ligger och sover istället.

Utekatterna väljer att stanna inne under allt längre perioder. Kattens muskulatur försvagas och blir tunnare, både av åldern och av minskad aktivitet.


Anpassa maten

Katt slickar från tassen

Därför är det viktigt att du anpassar maten så att katten inte blir överviktig eftersom det frestar på muskulaturen ytterligare.

Eftersom äldre katter också kan drabbas av hörsel- och synnedsättningar känner de sig mer osäkra och klättrar inte i träd eller klösställningar lika ofta som tidigare.

Det gör att klorna inte slits lika mycket och när de blir längre kan katten inte fälla in dem utan fastnar i mattan eller soffan.

Klipp eller fila därför klorna regelbundet.

Pälskvaliteten blir annorlunda och kan bli tovigare. Det beror främst på hormonella faktorer men katten kan också ha svårare att komma åt att putsa pälsen överallt. Hjälp gärna katten med att försiktigt borsta pälsen.


Den äldre katten söker värme

Blodcirkulationen försämras och katten blir mer frusen. Den söker därför oftare upp varma platser att ligga på, se gärna till att det finns sovplatser vid elementen eller sköna filtar att krypa ner i.

Den äldre katten Stina ligger på elementet

Kattens smaksinne ändras

Lukt- och smaksinnet ändras och katten blir mer kräsen på vad den äter. Den äter ofta mindre portioner än tidigare men kan behöva ha tillgång till mat oftare istället. Tarmmuskulaturen försvagas och katten drabbas oftare av förstoppning. Så du kan behöva prova dig fram till vilken mat som fungerar bäst för din gamla katt.


Behöver mycket vatten

Alla katter behöver vatten och många katter i dagens samhälle får för lite vatten, det gäller både yngre och äldre katter. Katten är ursprungligen ett ökendjur som ska tillgodose sitt vätskebehov genom sina byten, de känner därför inte av törst på samma sätt som en hund. (Läs gärna mer på ”Dricker din katt tillräckligt med vatten?”).

Eftersom äldre katter ofta drabbas av olika njurproblem behöver de få i sig mer vatten än tidigare. Försök att blanda ut maten med lite vatten och om katten går med på det, kan du gärna byta ut torrfodret mot blötmat. Skaffa också en vattenfontän. Katter föredrar att dricka rinnande vatten och med en fontän har den alltid tillgång till syresatt vatten.


Kattfontän Lucky Kitty


Sjukdomar hos den äldre katten

När din katt blir ca 7–8 år gammal bör du årligen låta veterinären göra en hälsokontroll. Ofta finns speciella seniorkontroller där veterinären kontrollerar att katten inte har drabbats av de vanligaste sjukdomarna.

Viktigt att veta är att katter är specialister på att maskera att de har ont! Det är en medfödd instinkt att inte visa sig svag och många kattägare har först efteråt förstått vilken värk deras katt måste ha haft.


Kontrollera tänderna

Kattens tänder kan vara dåliga, katten kan ha fått tandsten vilket ger upphov till inflammationer och tandlossning.

Även Forl, som är en smärtsam tandsjukdom kan uppkomma. Läs mer på Forl eller tr, smärtsam sjukdom hos katter

Obehandlade inflammationer i munhålan får, förutom tandvärk, också till följd att bakterier kommer ut i blodet och kan då orsaka sjukdomar i hjärta, lever och njurar.


Äldre katter får ofta njurproblem

Problem med njurarna är vanligt hos äldre katter. Katten kissar mer än vanligt, går ner i vikt, luktar illa i mun och kanske dricker mer vatten än tidigare. Men ofta går det successivt så det är inte säkert att du lägger märke till förändringarna. Läs mer på Njurproblem hos katt

Återkommande urinvägsinfektioner beror på att den äldre katten får ett försämrat immunförsvar. Har katten dessutom kronisk njursvikt eller diabetes ökar risken för urinvägsinfektion.

En äldre katt ligger och tittar

Ser och hör sämre

Risken för syn- och hörselnedsättningar ökar ju äldre katten blir. Men en katt klarar sig ofta bra ändå med hjälp av sin känsel i framförallt morrhåren.

Däremot bör en katt som hör och/eller ser dåligt inte släppas ut på egen hand då skaderisken ökar markant.


Artros hos den äldre katten

Artros förekommer också hos katter och är troligen vanligare än vad vi vet idag. Det finns få forskningsstudier inom detta område men de visar att många äldre katter är drabbade.

En katt visar sällan symptom på artros genom att till exempel halta, det är också svårare att känna igenom en katts leder för en veterinär.

Kattägaren märker sällan att katten har ont eftersom katten istället ändrar sitt beteende. Den ligger mer stilla och hoppar inte lika mycket som tidigare, vilket ägaren bara tolkar som att katten blivit gammal.


Känn efter knölar

Veterinärmedicinen blir allt duktigare på att hitta och behandla cancertumörer hos våra husdjur. Känn och titta regelbundet igenom katten om du hittar några onormala knölar eller sår någonstans.

Kläm och känn längs med hela kroppen, ända ner till varje tass. Känn också mellan trampdynorna.

Titta i öron och mun, lyft på tungan och titta under den samt uppe i gommen. Lyft på svansen och titta runt analöppningen, känn på lymfkörtlar och juver.

Hittar du något konstigt, håll koll på det under en tid för att se om det förändras. Växer knölen eller såret, eller om katten är allmänpåverkad ska du kontakta veterinären för bedömning.

Katt sover på ett tangentbord

Dementa äldre katter

Äldre katter kan också drabbas av CDS (cognitive dysfunction syndrome) som är en typ av demens.

Vanliga tecken på CDS är att katten vänder på dygnet, den blir förvirrad, samspelet mellan familjen och andra husdjur förändras, den är inte längre rumsren och den jamar och låter mer än tidigare.

Du kan också märka en ökad oro eller rädsla hos katten eller att den inte längre känner igen familjemedlemmarna.


Inred hemmet för den äldre katten

Katt ligger i kattställlning

Den gamla katten drabbas oftare av olika sjukdomar vilket gör att de kan ha svårt att hinna till kattlådan i tid. Placera därför ut lådor på flera ställen i hemmet så finns det alltid någon i närheten.

Har du dessutom flera katter kan de konkurrera om lådan så då är det viktigt att det finns flera att välja mellan. Se också till att lådan har en lägre kant, åtminstone på ett håll. En gammal katt kan ha svårt att ta sig i och ur en hög kattlåda.

Katten kan ha svårare att hoppa upp i favoritfåtöljen eller sängen så de kan behöva hjälp. Placera gärna en pall eller kudde nedanför så att katten får en avsats att hoppa på.


Störs av ändrade rutiner

En äldre katt är ofta mer påverkad av förändring av rutiner och störs mer av lekande barn och andra oljud. Därför bör du se till att det finns några sköna, varma platser dit den kan dra sig tillbaka för att vila när den tycker att omgivningen blir för stökig.

Se också till att det finns flera vatten- och matskålar utplacerade, men var noga med att de inte står på samma ställe. Katter föredrar nämligen att skilja på var de äter och var de dricker.

Dessutom måste även kattlådan vara placerad på ett helt annat ställe också, katten är mycket renlig av sig.


Stimulera den äldre katten

Det är viktigt att du stimulerar och aktiverar din gamla katt. Lek med den så att den får röra på sig, det stärker muskulaturen och motverkar stelhet. Får katten utlopp för sitt jaktbeteende så som att smyga på och slutligen fånga sitt ”byte” så stimuleras också hjärnan vilket kan fördröja senilitet.



Att låta katten få arbeta för sin mat är också positivt. Köp speciella aktiveringsleksaker eller tillverka egna, dels får katten röra på sig för att få tag på maten, dels stimuleras hjärnan mentalt.


Köpa yngre katt samtidigt som du har en äldre katt

Det kan vara frestande att skaffa sig en yngre katt när den befintliga börjar bli gammal. Men innan du gör det bör du tänka på att den äldre katten kan behöva ha lugn och ro utan att ha en yngling som far runt överallt.

Dessutom behöver du separera på matskålarna eftersom de inte har samma näringsbehov och därför inte ska äta samma mat.


Rulla till toppen