Stressad katt hos veterinären

Stressad katt hos veterinären

Många katter som tvingas åka till veterinären känner sig stressade och blir därför ofta aggressiva. Det gör att en del kattägare låter bli att söka veterinärvård för sin katt.

Men det finns saker som du som kattägare kan göra för att underlätta för katten. Det finns även speciella kliniker som är certifierade för att hantera katter på ett lugnare och mindre stressfyllt sätt.


[cmtoc_table_of_contents]


Cat Friendly Clinic

International Society of Feline Medicine (ISFM) har skapat ett internationellt program där olika veterinärklinker och djursjukhus kan bli medlemmar. De ska då uppfylla olika kriterier som underlättar för katten att vistas på kliniken. De blir då en ” Cat Friendly Clinic” (CFC).

Kriterierna handlar bland annat om skilda väntrum för katter och andra djur samt personalens utbildning i att hantera rädda och stressade katter.

De anslutna veterinärklinikerna ska också avsätta tillräckligt med tid för varje katt så att den har en chans att lugna ner sig.

I Sverige finns i dag ett tjugotal kliniker som tillhör CFC på silver- eller guldnivå.


En äldre katt ligger och tittar

Katten är inte social mot främmande

En katt är vanligtvis inte en social individ som söker kontakt med andra främmande katter. Den kan gärna umgås med andra katter i sin egen koloni men i övrigt håller de sig på avstånd.


Socialisera katten

För att katten ska bli vänligt inställd till oss människor är det viktigt att den under sin socialiseringsperiod mellan två och sju veckors ålder träffar vänliga personer. En katt som får dåliga eller inga erfarenheter under den perioden blir svår att hantera senare.

Men det är också viktigt att träna katten i att åka bil, vara i sin kattbur samt att besöka en veterinärklinik. Ju oftare du tränar detta redan då katten är ung, ju lättare accepterar den framtida veterinärbesök.

Som i alla fall där ett djur ska socialtränas, gäller det ge djuret så lugna och positiva erfarenheter som möjligt.

Kattunge

Känsliga för beröring

De flesta katter är känsliga för beröring. Om någon främmande individ rör dem har katten lättare att tolerera beröring på huvud och hals än på övriga kroppen. Minst uppskattat är beröring av kattens bak och svans.


Stressad katt

En stressad katt reagerar ofta med en något krökt rygg, öronen kan vikas ner mot huvudet samt att katten spänner ansikts- och käkmusklerna.

Dessa signaler förstärks ju mer stressad katten blir. Katten kan också dra in tassarna under kroppen. Om katten inte lugnas i detta läge kommer den troligen att börja fräsa, morra och gå till anfall.

Men att katten inte visar några signaler alls, behöver inte betyda att den är lugn. Att ligga tyst och orörlig är en annan strategi för rädda och stressade katter.


Rädsla eller smärta

Det är inte alltid så lätt att tolka en katts signaler. En rädd och stressad katt kan visa ett likadant beteende som en katt med smärta.


Träna hemma

En bra åtgärd är att kattägaren tränar på att hantera katten hemma. Detta bör helst göras långt innan katten eventuellt behöver besöka en veterinär. Det är dock alltid bättre att göra lite än att inte göra något alls.

Som kattägare bör du träna på att känna på kattens olika kroppsdelar. Du bör också öppna kattens mun, lyfta på tassarna samt titta i öronen.

Kattklo

Gör alla dessa övningar i lugn och ro samtidigt som du belönar katten. Belöningen kan vara kattgodis, men också mjuka smekningar eller lek med en leksak som är preparerad med kattmynta.


Vänja sig vid kattburen

Låt gärna kattens bur stå framme en tid innan ni ska besöka veterinären. Bädda den med någon mjuk filt och haka loss dörren.

Då kan katten själv gå in och lägga sig i buren då den vill dra sig undan. På så sätt kan katten tränas till att uppleva buren som en trygg plats.

Välj gärna en kattbur som är stadig och lätt att bära. Den får inte gnissla eller låta på annat sätt. Dessutom är det praktiskt om taket går att lyfta av. På så sätt kan katten vara kvar i buren medan veterinären gör sin undersökning.

Två katter undersöker en kattbur

Åka bil

När katten känner sig trygg i sin bur är nästa steg att börja åka bil. Börja med flera korta bilturer där du samtidigt belönar katten.

I bilen måste buren stå stadigt, spänn gärna fast den. För många katter är det ofta också lugnare om den inte får så många synintryck. Antingen vänder du buren så att katten inte ser ut eller så hänger du en handduk över. Men var noga med att katten har bra ventilation!


Ingen mat innan veterinärbesöket

Samma dag som ni ska besöka veterinären kan du låta katten vara utan mat eller åtminstone få en mindre portion. På så sätt minskar du risken för att katten blir åksjuk. Du får samtidigt katten mer intresserad för godis hos veterinären.

Dessutom är det positivt för olika typer av undersökningar om katten är fastande.

Katten Stina äter mat

Skilda väntrum

De kliniker som är godkända ”Cat Friendly Clinics ” har separata väntrum för hundar och katter.

I väntrummet är det också en fördel om kattens bur kan placeras högt upp på en hylla. Katten känner sig säkrare om den kommer upp en bit.

Om det är möjligt kanske ni kan få komma direkt in på ett undersökningsrum för att undvika att få en stressad katt.

Måste katten vara i samma väntrum som främmande hundar ökar kattens stressnivå. Kan ni inte komma bort från hundarna, vänd buren så att katten slipper se dem.


Minska synliga intryck

Irriterad och stressad katt

En katt reagerar snabbt på rörelser, både hos människor och djur. Men de uppfattar också sådant som flimrande ljus.

Alla typer av synintryck kan få katten att bli stressad, så minimera dessa så gott du kan.

Forskare har sett att långsamma blinkningar kan lugna katten. Så om du och/eller personalen blinkar lugnt mot katten så har den lättare att slappna av. Vänd gärna bort huvudet lite så att du inte tittar rakt på katten.


Lukter

Lukter påverkar katter mycket. Det är något att tänka på för veterinärklinikerna. Blod, sekret från analsäckar, desinfektionsmedel och andra lukter stressar ofta katter.

Det är därför viktigt att rengöra både undersökningsrummet och personalen noga innan en ny katt tas in. Töm soppåsar, borsta bort päls från kläderna och undvik starka rengöringsmedel.


Feromoner

Katt som gömmer sig

Det finns syntetiska feromoner som ofta används för att lugna katter.

Feromoner är molekyler i en kemisk substans som djur använder då de kommunicerar med varandra.

När en katt gnider huvudet mot soffan, dig själv eller andra katter så avger den feromoner.

Dessa kan användas både hemma och på veterinärkliniken för att lugna katten. Det finns forskning som visar att de påverkar en stressad katt, men det finns också forskning som pekar på motsatsen.

Läs mer om feromoner på: Feromoner, har de en lugnande effekt på hund och katt?


Bekanta sig med rummet

Det bästa är om katten själv får komma ut ur sin bur och hinna bekanta sig med rummet innan en undersökning påbörjas.

Om katten inte självmant vill lämna buren bör taket tas av medan katten är kvar inuti. Katten bör inte tvingas genom att dras ut eller att buren tippas på kant. Om buren inte har avtagbart tak är det bättre att försiktigt hålla en hand under bakre delen av kattens buk och på så sätt locka ut katten.

Personalen bör använda sig av godis, mjuka smekningar och lugna röster för att förstärka kattens positiva upplevelse.


Omvänt aggressivt beteende

Att en katt blir aggressiv är oftast baserat på rädsla. Risken finns att katten visar ett omvänt aggressivt beteende. En stressad katt som reagerar på en lukt eller kanske en skällande hund, kan istället visa ilska mot den person som råkar vara i närheten.

Om katten visar starka signaler på rädsla är det bättre att avbryta undersökningen och ge katten tid att lugna sig. Undvik då att röra vid katten, låt den få gå in i buren om den vill.


Lugnande medel

Vet kliniken om att katten är mycket stressad vid besöken kan det i vissa fall vara bra att kattägaren ger katten lugnade medicin i förväg. Detta ska alltid ställas i relation till den undersökning katten ska genomgå.


Slutsats

Närbild på slickande katt

Slutsatsen är att kliniker anslutna till CFC oftare är bättre på att hantera katter. Men att du som kattägare också kan förbereda din katt genom att träna den på att vistas i olika miljöer.


Källor: Katten på polikliniken: en jämförelse mellan CFC-ackrediterade och icke ackrediterade kliniker av A. Ullsten och C. Braun, SLU 2019 | https://catfriendlyclinic.org


Rulla till toppen