Golden retrievern Gösta plockar äpplen

Vilka frukter och bär kan hundar äta?

Frukt och bär innehåller många nyttigheter och framhålls som bra mellanmål till oss människor. Men är det säkert att låta hunden få smaka? Eller finns det till och med något som är direkt skadligt att ge sin hund?

Hunden är en omnivor

Både människan och hunden är så kallade omnivorer, det vill säga allätare. Katter är däremot karnivorer som betyder köttätare. En katt kan inte tillgodogöra sig näringsämnen från vegetarisk mat på samma sätt som hundar kan.

Men bara för att människan kan äta vissa frukter och bär är det inte säkert att hunden kan det. Du får här en lista över vanliga frukter och bär som hunden kan äta. OBS! Listan är inte komplett, vi har inte möjlighet att täcka in samtliga frukter.

Frukter och bär som hunden INTE ska äta

Även om vi människor gladeligen äter både körsbär och avokado så ska du inte ge din hund av dem. Hundens matsmältningssystem kan inte hantera alla olika ämnen som finns i dessa.

Så innan vi går igenom vad du kan ge din hund som mellanmål rekommenderar vi att du läser vår artikel Gifter för våra hundar.

Matbar i trä till hunden

Vad kan hunden äta?

Vi listar här ett antal vanliga frukter/bär som hundar normalt kan äta. Lider din hund av någon sjukdom bör du alltid rådfråga veterinären först.

Tänk också på att detta ska användas som godis i måttliga mängder. Alla frukter och bär innehåller en mängd naturligt socker och det bör hunden inte få obegränsade mängder av.

Ger du hunden något för första gången, blanda inte flera sorter. Om hunden reagerar med till exempel diarré så vet du inte vilken av frukterna hunden inte tål i så fall.

Köper du frukt bör du tvätta av den först om din hund ska få av skalet, eftersom många är besprutade med insektsgift.

Ananas

Ananas är nyttigt även för hundar. Åtminstone så länge som du ger hunden enbart av fruktköttet. Ananas är full av vitaminer, mineraler och fibrer.

Den innehåller också bromelain, som är ett enzym som gör det lättare för hundar att ta upp proteiner.

Men välj inte konserverad ananas, den är ofta inlagd i sockerlag.

Bananer

Bananer innehåller bland annat kalium, vitamin B6 och vitamin C. De innehåller också mycket fibrer vilket kan hjälpa en hund som har problem med mag- och tarmsystemet.

Bananer innehåller dock en hög halt av fruktsocker så du bör begränsa hundens intag av denna frukt.

Korg med olika bär

Blåbär

Många hundar älskar blåbär och går själva och äter av dem direkt från blåbärsriset. Blåbär innehåller antioxidanter, fibrer och en hög halt av vitamin C. Samtidigt innehåller de inte speciellt många kalorier.

Hundar kan äta både färska och frysta blåbär. Tänk bara på att om hunden är glupsk kan den sätta dem i halsen.

Cantaloupmelon  

Cantaloupmelonen är en utmärkt källa till kostfiber, vitamin B6, A och C, niacin, folat och kalium. Melonen har också ett högt vatteninnehåll och innehåller därmed inte så många kalorier.

Se dock till att hunden inte får i sig av skalet. Skalet är svårsmält och kan fastna i mag- och tarmsystemet.

Citrus

Citrusfrukter är en frukt som många hundar instinktivt backar för. Det är den starka lukten eller syrliga smaken som får dem att avstå. Men det finns andra hundar som faktiskt älskar citrusfrukter.

Apelsiner och andra inom citrussläktet innehåller hälsosamma vitaminer, kalium och fibrer. Men som med andra frukter, ge inte hunden skalet eller kärnorna.

Även om din hund gillar apelsiner bör du endast ge den små mängder. I större mängd kan hunden få besvär med magen.

Gurka

Är gurka en frukt? Ja, det är den faktiskt.

Gurkor innehåller 96% vatten, vilket gör den till ett bra mellanmål för den hund som behöver gå ner i vikt. Utöver vatten är de laddade med vitamin K, C och B1. Gurkan innehåller också kalium, koppar och magnesium.

Ett tips till varma sommardagar är att frysa in små bitar av gurka. Det blir ett kallt och gott tilltugg.

Hallon på skärbräda

Hallon

Hallon har en hög halt av antioxidanter, vilket är bra för framför allt äldre hundar med ledproblem. De innehåller också flera vitaminer, fibrer och mineraler.

Men hallon innehåller också en av de högsta mängderna naturligt xylitol. Xylitol är definitivt farligt för hundar. För att komma upp i dessa mängder behöver hunden äta en hel del hallon. Men du kan se till att begränsa intaget för säkerhets skull. Speciellt om du har en hund som gärna plockar hallon själv i från buskarna.

Jordgubbar

Jordgubbar innehåller framför allt fibrer och vitamin C. Detta är ett bär som många hundar gärna delar med sin ägare. Se bara till att hunden inte sätter jordgubbarna i halsen.

Mango

Mango är en söt frukt som många hundar gillar. Den är rik på fibrer och vitamin A, B6, C och E.

Vill du ge din hund mango, skala den först och se till att hunden inte får tag på kärnan! Även om hunden kan äta skalet är det ofta svårsmält och kan orsaka problem med magen.

Persika

Även persika är en söt frukt som hundarna kan uppskatta. Persikan innehåller främst fibrer och vitamin A. Skär persikoköttet i små delar innan du ger hunden den.

En varning är dock på sin plats! Kärnan innehåller amygdalin, som är ett cyanid-enzym. Visserligen behöver hunden äta rätt många kärnor för att det ska bli en giftig mängd, men varför chansa?

Hund med pumpa

Pumpa

Även pumpa räknas som en frukt, även om vi mest förknippar den med grönsaker.

Pumpa är full av antioxidanter, men den fungerar också som huskur för att lindra både diarré och förstoppning hos hundar. Även när det gäller pumpa ska hunden endast få av fruktköttet. Ta bort skalet och skrapa bort kärnorna innan du bjuder hunden.

Päron

Päron är ett bra mellanmål för hunden eftersom de innehåller mycket koppar, vitamin C, K och fibrer. Skär bitar av fruktköttet och ge hunden dessa.

Undvik att ge hunden kärnor och kärnhus. Även dessa innehåller cyanid-enzym i mycket små mängder. Låt inte heller hunden få päronskrutten, dels på grund av kärnorna men även för risken att den fastnar i tarmsystemet.

ID bricka hund

Tranbär

Tranbär brukar inte tillhöra förstahandsvalet för hundar. Men skulle din hund tycka om dem så kan du ge hunden litegrann. Om du köper torkade tranbär, kontrollera att de inte är sötade. Och se upp för blandningar med torkad frukt, de innehåller ofta russin som är giftigt för hundar.

Tyvärr fungerar inte huskuren att äta tranbär för att bli av med urinvägsinfektioner. Har hunden det behöver du i stället kontakta veterinären.

Hund äter vattenmelon

Vattenmelon

Vattenmelon består till 92 procent av vatten, vilket passar utmärkt under varma sommardagar. Du kan gärna ge hunden frysta bitar av vattenmelon. Den är också full av vitamin A, B6 och C liksom kalium.

Men även här gäller det att hunden inte ska få kärnorna eller skalet. De kan skapa stopp och blockeringar i tarmarna.

Äpplen

Många hundar gillar äpple så att dela ett sådant med din hund brukar vara uppskattat. Vår tidigare hund (se övre bilden) gick självmant och plockade av äpplen från lågt sittande grenar när han var sugen. 😆

Äpple innehåller bland annat vitamin A och C liksom fibrer.

Olika äppelsorter har olika tjocka skal, så i vissa fall kan du behöva skala äpplet först. Men äppelkärnor innehåller cyanid-enzym så peta bort dem innan hunden får sin bit. En enstaka kärna spelar knappast någon roll, men blir det många så kan hunden bli sjuk.

Källor: Fruits and Vegetables Dogs Can or Can’t Eat – American Kennel Club | k9magazine

Snyggt trähjärta med katt

Rulla till toppen