Tax hos veterinären med analsäckar

Hundens analsäckar

Analsäckarna är två små körtlar vid hundens analöppning. Många hundägare vet inte ens om att de finns, trots att de har en stor betydelse i hundens liv.

Får hunden en inflammation i dessa behöver du kontakta veterinären! För en analsäcksinflammation gör riktigt ont.

Analsäckar- vad är det?

Om du tittar på din hund under svansroten kan du troligen se (eller ibland känna) en analsäck på var sida om analöppningen. På små hundar är de svårare att upptäcka än på en stor hund. Om du tänker dig en klocka så hittar du analsäckarna vid klockan 4 och 8. De ligger alldeles under yttre och inre ringmuskeln.

Analsäckarna har ungefär en storlek som motsvarar en hasselnöt. Den är långsmal och har en rund botten. De innehåller ett lättflytande och oljigt sekret. Sekretet innehåller ofta små klumpar som varierar i olika färger av grått. Konsistensen påminner lite om gräddfil.

Två hundar som luktar varandra i baken

Varför har hunden analsäckar?

Analsäckarnas innehåll fungerar som revirmarkering. När hunden bajsar och på slutet pumpar upp och ner med svansen pressas lite av sekretet ut. Varje hund har en egen lukt på sitt sekret. På så sätt talar hunden om för andra hundar att här har jag varit.

Som tur är är det ofta bara några få droppar som kommer ut med avföringen för sekretet luktar väldigt illa. Det brukar liknas vid ruttna ägg eller dåliga räkskal. Har du någon gång känt lukten, så glömmer du den inte!

Analsäckarna spelar också stor roll i hundarnas hälsningsritual. Hundar vill ju gärna nosa varandra i baken och det är då lukten från deras analsäckar de koncentrerar sig på.

Om det blir problem

I normala fall töms analsäckarna när hunden bajsar och du behöver inte fundera så mycket på dem. Men det händer att det av någon anledning blir stopp i dem och de blir överfyllda.

Har hunden diarré eller är förstoppad kommer sekretet inte att pressas ut som det ska. Analsäckarna spänns ut och det gör ont. Kommer inte tömningen igång får hunden snart en inflammation.

Smart hundkoppel

Inpackning

Hos vissa hundar skapas ett tjockare sekret än normalt. Tjockleken kan då liknas vid en trögflytande pasta. Det kallar man för inpackning. Även här töjer analsäcken ut sig och hunden upplever ett obehag.

Inflammation

En inflammation uppstår antingen akut eller som en följd av överfyllnad eller inpackning. Området runt den inflammerade analsäcken blir rött och svullet. Det blir också väldigt ömt.

Bölder

En obehandlad inflammation kan snabbt omvandlas till en böld (eller abscess som veterinären kallar den), men den kan också uppstå utan föregående varning. Hunden får naturligtvis väldigt ont och ofta försöker den hålla inne avföringen så länge den kan.

En böld innehåller var och den växer ofta utåt. Därför kan du troligen se den som en röd och hård svullnad bredvid anus.

Har hunden fått en böld måste den troligtvis sövas för att veterinären överhuvudtaget ska kunna få röra området runt anus. Bölden måste öppnas, tömmas och rengöras noggrant. Ofta får då hunden också antibiotika på grund av infektionsrisken.

Veterinären tömmer analsäckarna

Symptom på analsäcksinflammation

Tidiga symptom på problem med analsäckarna är att hunden åker kana på baken. Hunden kan också slicka eller bita intensivt i de bakre delarna av kroppen. Alla hundar når inte svansroten eller kan inte riktigt lokalisera var det gör ont. De kommer då att gnaga på höften eller låret i stället.

Hunden kan också få ont när den bajsar. Det kan göra att hunden i stället blir förstoppad då den försöker hålla tillbaka avföringen.

Hunden är ofta väldigt rädd om sin bakdel även i normala fall. Har hunden dessutom ont vill den ofta inte att någon rör den alls där.

Är analsäckarna fyllda kan det läcka ut lite sekret även då hunden inte bajsar. Upptäcker du att det kommer ut illaluktande droppar när hunden till exempel hoppar upp i bilen så kan det också vara ett tecken på analsäcksinflammation.

Vad gör veterinären?

Veterinären kommer att undersöka området runt anus. Hen kommer också att stoppa in pekfingret i tarmen och med hjälp av tummen klämma ut den vätska som finns i säckarna. Veterinären brukar också spola igenom dem med ett desinficerande medel.

Har hunden fått en inflammation kan den ibland behöva få smärtstillande medicin. I sällsynta fall kan det bli frågan om antibiotika också.

Matbar i trä till hunden

Återkommande problem

Små hundraser, överviktiga hundar eller hundar med allergier är överrepresenterade bland de med analsäcksinflammation. De kan få återkommande besvär. I de fallen brukar man kunna hitta ett regelbundet intervall, kanske 1-2 ggr/år då analsäckarna töms och spolas rena. I vissa fall kan du också tömma säckarna själv, be veterinären att lära dig hur du ska göra.

Har hunden allvarliga problem kan man också operera bort analsäckarna.

Tömmer analsäckarna vid kraftig rädsla

Hunden kan tömma analsäckarna om den blir riktigt rädd. Då handlar det sällan om några droppar, hunden kan tömma ut det mesta på en gång. Stanken blir då rejäl, vilket de hundägare som har råkat ut för att hunden har blivit skrämd i en bil eller inomhus kan intyga.

Tvättar hund i baken

Förebygga analsäcksinflammation

Det går inte att förebygga inflammationer i analsäckarna, men det finns några saker du kan göra för att minska risken att din hund blir drabbad.

  • Kosten
    Se till att hunden får en välbalanserad och fiberrik kost så att hunden har en regelbunden och mjuk avföring.
  • Motion
    Regelbunden motion håller i gång hundens matsmältningssystem och minskar risken för förstoppning.
  • Tvätta området regelbundet
    Misstänker du att hunden har fått en inflammation i analsäckarna kan du tvätta området runt anus två gånger om dagen. Använd gärna en handdusch och spola i 2-5 minuter varje gång.

Källor: Agria | Hundsport nr 10/2016

Rulla till toppen