En äldre golden retriever kissar

Urinvägsinfektion hos hund

Det finns olika typer av urinvägsinfektioner varav cystit, blåskatarr är den vanligaste. Båda könen drabbas av urinvägsinfektioner men det är betydligt vanligare hos tikar. Urinvägsinfektion hos tiken kommer ofta i samband med löpet.

Cystit orsakas av att tarmbakterier hamnar i urinvägarna. Hos tikar är avståndet mellan tarmens mynning och vaginan kort och i samband med löp är vaginan relativt öppen vilket underlättar för bakterierna att ta sig in.

Kissar även inomhus

Hanhund kissar på ett träd

En hund med urinvägsinfektion känner sveda, irritation och svullnad i urinröret vilket sänder signaler till hjärnan att hunden är kissnödig.

I normala fall kan hunden hålla sig en stund men det går inte vid en infektion utan hunden kissar omedelbart, vilket ofta kan bli inomhus.

Skäll ALDRIG på hunden, den kan inte rå för att den kissar inne!

75% av fallen av cystit hos tikar är engångshändelser, sjukdomen går över med eller utan behandling och återkommer inte.

Har hunden urinvägsinfektion ge den surgörande medel. Det är en omstridd behandling eftersom det inte finns några vetenskapliga belägg. Men lite tranbärssaft gör ingen skada och kan hunden bli bättre så är det värt att prova.Dricka mycket

Ge hunden mycket att dricka, gärna c-vitamin eller tranbärssaft som är surt. Men även annat som köttbuljong eller bara vanligt vatten fungerar också.

Ta ut hunden ofta och låt den kissa. På så sätt sköljs bakterierna ut.

Om du inte märker någon skillnad på ett par dagar bör du kontakta en veterinär som gör en bakterieodling på hundens urin och eventuellt skriver ut antibiotika.


Löptikar drabbas oftare

Tikar drabbas generellt oftare än hanhundar av urinvägsinfektion.

I samband med löpet är hon dessutom extra känslig för bakterier då vaginan är öppnare än annars.

Vill de veta mer om tikens löp? Det hittar du på Om löptikar, tikens löp och skendräktighet

Rulla till toppen