Hund på halloween

Hundar och halloween- vad ska jag tänka på?

Halloween är en högtid som kan vara både rolig och spännande för människor, men hur upplever hundar den?

Hundar har mycket bättre hörsel och luktsinne än vi, så de kan bli stressade av alla ljud och dofter som följer med halloween. Därför är det viktigt att tänka på några saker för att göra firandet så behagligt som möjligt för din hund.

Halloween

Halloween är en sed som framför allt invånarna i USA firar stort. Det kommer egentligen från Kelterna som firade en högtid där de trodde att de döda kunde återvända till jorden denna natt.

Högtiden har blivit populär i USA där de verkligen satsar på att klä ut sig och dekorera både hus och trädgårdar. De utklädda barnen går från hus till hus och ber om godis, i annat fall kan husägaren råka ut för bus. I USA firas halloween alltid den 31 oktober.

I slutet av 1990-talet började halloween spridas även i Sverige även om vi inte alls har samma proportioner på firandet som i USA. Här finns heller inte riktigt något fastställt datum. Vissa firar redan helgen innan medan andra tar någon dag som passar. Ofta har skolbarnen höstlov denna vecka. Halloween ska dock inte förväxlas med allhelgona-helgen.

Roliga hundleksaker

Hur reagerar våra hundar?

Hur just din hund reagerar är svårt att säga, alla är olika individer som reagerar på sitt sätt.

Hundar som vet hur vi ser ut och uppför oss i vanliga fall, kan bli både nervösa och rädda när det plötsligt dyker upp konstiga varelser med masker, horn och huggtänder. Att se deras egen husse eller matte bete sig annorlunda kan vara väldigt skrämmande för vissa.

Även stressen av ett ständigt ringande på dörrklockan kan påverka din hund.

Trygg plats

För det första, se till att din hund har ett tryggt och lugnt ställe att vara på under halloween. Det kan vara ett rum där den kan dra sig undan om den blir orolig. Ge hunden en leksak som den tycker om att leka med.

Även ett tuggben kan fungera bra, men tänk då på att inte lämna hunden ensam med det. Det är lätt hänt att bitar av benet fastnar i halsen! Är du inte närvarande kan hunden kvävas.

Hund med orange tröja

Klä ut hunden?

För det andra, var försiktig med att klä ut din hund till halloween. Vissa hundar tycker inte om att ha kläder eller accessoarer på sig och de kan bli irriterade eller obekväma. Andra hundar kan tycka att det är kul, men då måste du se till att utklädnaden inte hindrar dem att röra på sig på ett normalt sätt. Den får inte heller påverka hundens syn eller andning. Se till att det inte sticker ut några lösa delar av accessoarerna som hunden kan tugga på eller äta upp.

Håll koll på godiset!

För det tredje, var uppmärksam på vad din hund får i sig under halloween. Mycket av det godis och de snacks som vi äter kan vara farliga för hundar, till exempel choklad, russin eller nötter. Se till att din hund inte kommer åt något som den inte ska äta! Om du vill ge din hund något gott, välj något som är anpassat för hundar.

Vill du göra eget godis till hunden så hittar du recept på Göra eget hundgodis.

Hundar och halloween
Snyggt trähjärta med katt

Rulla till toppen