Två kattungar- Stina och Piffi

Viktigt att veta innan du köper en katt

Det är lätt att falla för en liten söt kattunge! Men en katt kräver både skötsel, mat, sällskap och utgifter för försäkring och veterinärvård.

Så tänk efter- både en och två gånger innan du köper en katt. Att köpa katt ska vara ett genomtänkt beslut.

Kattens medellivslängd

En katts medellivslängd är 14 år, många lever dessutom mycket längre. Vissa katter blir ända uppåt 20 år gamla! Är du beredd att ta på dig ansvaret för den så länge?  Dessutom växer snart katten ifrån det lilla söta kattungestadiet.

Om man översätter katt-åren till människoår blir en 1-årig katt ungefär som ett 14-årigt barn. Mer om det hittar du på Hur gammal är din katt egentligen?

Kattunge ligger och tittar

Ditt vardagsliv

Hur mycket jobbar du? Lägger du och familjen mycket tid på olika fritidsaktiviteter? Är du ofta bortrest?

En katt är visserligen inte ett utpräglat flockdjur på samma sätt som en hund men den vill ändå ha sällskap. Läs: Hur mår katten att vara ensam hemma?

Väljer du att ha en innekatt behöver du ha tid att aktivera den också. Reser du ofta bort behöver du någon som kan se till katten. Enligt lag ska katten ses till minst två gånger per dag.

Kattfontän Lucky Kitty

Din bostadsmiljö

Har du bara ett tillfälligt boende eller om du bor på en väldigt liten yta bör du vänta med ett kattköp.

Bor du i ett tättbebyggt område eller ett område med mycket trafik är det inte så lämpligt att släppa ut katten. Dels är risken större att den blir påkörd, men också av hänsyn till grannar.  De kanske inte uppskattar att katten kommer in genom öppna altandörrar eller kissar i barnens sandlåda.

Bor du i lägenhet och har en balkong som katten får vara på? Då kan du behöva sätta upp ett nät så att katten inte kan ramla ner. Enligt lag ska du ”vidta åtgärder för att förhindra fallskador”.

Raskatt eller huskatt?

Är du intresserad av utställningar eller avel ska du välja en raskatt.

De olika kattraserna har avlats fram under många år och det är lättare att förutse din katts blivande personlighet om du väljer en renrasig katt. Det kan vara lättare att få en raskatt till att bli en innekatt, speciellt som många huskatter redan har fått prova på livet utomhus.

Är du intresserad av en viss kattras men inte vill ägna dig åt utställning och avel kan du köpa en raskatt av ”sällskapskvalité”. De är fortfarande renrasiga men uppfyller inte riktigt utställningsstandarden och säljs därför ibland lite billigare.

Kan du tänka dig en lite äldre katt säljer en del uppfödare också katter som redan har gjort sitt inom aveln.

Om du inte bryr dig om utseende eller särskilda egenskaper är en huskatt ett lika så gott val. Det finns många huskatter som söker nya hem, inte minst hos de olika katthemmen som tar hand om övergivna katter.

Rolig id bricka till katten

Hane eller hona?

Att välja kön på katten brukar sällan innebära något större huvudbry om du inte har tänkt att ägna dig åt avel.

Hankatterna blir ofta lite större och robustare än en hona av samma ras, men köper du en huskatt vet du ändå inte hur stor den kommer att bli som vuxen.

Innekatt eller utekatt?

Katten Stina letar mat i aktivitetsspel

Många anser att det är djurplågeri att tvinga katten till att vara innekatt men inget kan vara mer fel.

Även en utekatt brukar kunna klara av att ställa om sig till inomhusmiljön speciellt om det samtidigt innebär en förändring i övrigt. Det gäller att bryta invanda rutiner, vilket i sig kan vara jobbigt (fråga alla som har försökt sluta röka eller äta godis) men är inte alls omöjligt om du vill lägga ner lite tid på katten.

En utekatt löper alltid större risk att skadas eller dö. I tätorten är det ofta trafiken eller illvilliga personer som plågar ihjäl katter som utgör den största faran. Även små revir med många katter ute innebär en större risk för slagsmål som slutar i allvarliga skador.

Bor du på landet är det lugnare för utekatten men faror finns ändå, hökar, rävar och andra rovdjur ser katten som ett potentiellt byte. Även skördetröskorna innebär fara för en katt som ligger och spanar i åkern.

Innekatten kräver å andra sidan mer stimulans och sysselsättning för att bli en harmonisk individ. Se till att innekatten har ordentliga klösträd och sovplatser högt upp. Ge den gärna plats i fönstren där den kan sitta och titta ut och låt den aktivera sig för att få sin mat.

Det finns många olika aktiveringsleksaker som du kan lägga maten i, vilket innebär att katten måste anstränga sig för att få tag på sin föda.

En innekatt kan du träna till att gå ute i sele. Om du har möjlighet kan en balkong eller uteplats som du nätar in bli en populär plats.

Att tänka på när du köper katten

Kattmamma med sin kattunge

Väljer du att köpa en kattunge måste den vara minst 12 veckor gammal. Enligt lagen får inte en unge skiljas från sin mamma tidigare. Tyvärr förekommer det att de säljs då de är yngre.

Köper du en katt som är yngre än 12 veckor kan den bli socialt otrygg som vuxen. Det är svårare att få den rumsren. Den kan också utveckla ett snuttbeteende där den suger på kläder och filtar.

Kontrollera hur det ser ut hos uppfödaren. Är det smutsigt eller många katter på en liten yta ska du inte köpa en katt därifrån.

Köp aldrig en katt bara för att du tycker synd om den! Det är de känslorna oseriösa uppfödare tjänar pengar på.

Rolig id bricka till katten

Undersök katten

Undersök också katten, pälsen ska vara fin och inte ha ohyra. Titta även så att den inte har små sår som kan tyda på allergi.

Ögonen ska vara rena, klara och pigga och öronen ska vara rena och torra. Hos kattungar är öronskabb relativt vanligt. Den måste behandlas för annars kan katten få dålig hörsel så småningom.

Titta även i munnen att det ser bra ut, tandköttet ska vara rosa och tänderna vita. Kontrollera analregionen att det inte finns tecken på diarré.

Hör efter om katten är undersökt av en veterinär och vaccinerad, är den inte det bör du se till att den får grundvaccinationen snarast.

Teckna en försäkring

Numera försäkrar många sin katt men tyvärr är det fortfarande alltför vanligt att det inte görs.

Om katten blir sjuk eller skadad och behöver veterinärvård blir det genast väldigt dyrt och utan försäkring har du valet att antingen betala själv eller att avliva katten.

Teckna en försäkring direkt då katten kommit hem. Tar du över en äldre katt finns kanske redan en försäkring som du kan ta över.

Försäkringen gäller nämligen inte för de skador eller sjukdomar som uppkommer innan katten försäkrats så vänta inte för länge.

Kastrera, id-märk och vaccinera

Kattunge

Kastrera katten, oavsett om det är en hona eller hane. Honkatten behöver INTE ha en kull med ungar först, det är en gammal myt.

Om katten inte kastreras kommer du att få leva med kattens revirmarkeringar. Dessutom ska en okastrerad katt inte släppas ut! Det finns tillräckligt många hemlösa katter ändå.

Risken för slagsmål bland övriga katter i omgivningen är också betydande om en okastrerad katt är ute.

En katt kastreras vid ca 6 månaders ålder. Det är ett större ingrepp hos honorna och därför kostar deras kastrering lite mer än hanarnas. När katten ändå är sövd för kastreringen bör du passa på att id-märka den. Från och med 1 januari 2023 är det lag på att den ska vara märkt och registrerad hos Jordbruksverket!

Katten ska också vaccineras regelbundet, det gäller även innekatten. I basvaccinen brukar kattpest och kattsnuva ingå, därutöver kan du tilläggsvaccinera om katten till exempel ska följa med på utlandsresa.

Första gången ska katten vaccineras vid 8–9 veckors ålder (kontrollera att uppfödaren har gjort det!) och nästa gång ska ske tre veckor senare.

Därefter ska vaccinet fyllas på med jämna mellanrum, hur långt det är mellan tidpunkterna beror på det vaccin som din veterinär använder. Läs mer på: Kattpest- farlig sjukdom som även innekatter kan drabbas av.

Köpa en äldre katt

Tar du över en äldre katt måste du se till att du ändrar ägare hos Jordbruksverket. I annat fall kan den tidigare ägaren stå kvar i registret. Har du då inget köpekontrakt så kan du ha svårt att bevisa att katten faktiskt tillhör dig.

Rulla till toppen