Rädd och ängslig Chihuahua

Min hund kan inte vara ensam hemma

Hej,

Jag har en shih-tzu hane på drygt 2 år. Jag misslyckades med ensamhetsträningen när han var liten och har inte lyckats nu heller. Det innebär att jag inte kan lämna honom ensam.

Han är med mig på jobbet men lämnar jag för att t.ex gå ett ärende (då finns det flera människor på kontoret) skriker han som någon sticker honom med en kniv. Samma när jag ibland måste lämna honom hemma en kort stund…. Detta skrikandet händer även när andra passar honom.

Dessa skrik kan han även få om han t.ex inte får som han vill…. ex på bussar, om jag står och pratar med någon en längre stund ute. I de flesta fall försöker jag att ignorera det men i vissa fall går det verkligen inte…. som t.ex på en buss.

Jag har fått flera tips av hundtränare som jag har försökt med men inget hjälper.

Han får bra med promenader och lek samt att jag försöker öva trix och att han får leta efter godis varje dag en liten stund.

Han är världens goaste hund men jag känner att jag har älskat sönder honom så det är kanske därför han har blivit ängslig…det är bara han & jag som bor ihop. Jag börjar att känna mig väldigt frustrerad över att aldrig kunna lämna honom hemma själv….

Hej!
För det första – man kan aldrig älska sönder en hund! En hund blir inte rädd och ängslig bara för att du älskar honom.

Däremot kan ni betyda så mycket för varandra att du har svårt för att höra/se att han är missnöjd.

Sedan kan det hos dig, finnas en (kanske omedveten) längtan att han bara är din och att han ovillkorligt ska tycka om dig och ingen annan.

Golden retriever ligger vid dörren och väntar

Flockdjur

Hundar är flockdjur och vill helst vara i vår närhet hela tiden. Nu är det ju trots allt inte möjligt, ibland måste de kunna vara ensamma. Men det förstår inte hunden.

Han har under hela sitt liv haft dig i sin närhet och har blivit väldigt bunden till dig. Därför kommer han att protestera så snart du försvinner.

Det är aldrig försent att börja träna, men det kommer att ta tid! Räkna med flera månader med mycket träning, så ge inte upp alltför snabbt.

Dessutom måste du jobba med dig själv så att du inte tycker synd om honom så fort han blir själv eller börjar protestera.

Släpp in en annan person också

Jag vet inte vad du har fått för råd tidigare, men jag tycker att du ska jobba med två områden samtidigt. Dels att du lämnar honom korta stunder och dels att du låter någon annan få komma in i er lilla flock.

Finns det någon i din närhet som du kan tänka dig få ta lite plats i hans liv också? I början är det bra om det bara är en person, så småningom kan du kanske introducera några till.

Låt denna person få lite utrymme att leka, träna och kela med honom. I början får du gärna vara i närheten men lägg dig inte i allt de gör.

Du kan sitta och läsa eller titta på tv alldeles intill medan den andra personen sysselsätter dig med din hund.

Tanken är att hunden bygger upp ett förtroende för denna människa också. Han kommer inte att älska dig mindre bara för att du släpper in någon annan också.

Lämna i några sekunder

Däremellan tränar du på att lämna honom i ett rum medan du går in i ett annat och tillbaka igen.

Antingen sätter du upp ett kompostgaller i dörröppningen eller så tränar du på ”stanna kvar”. Dessa övningar ska ske många gånger om dagen men bara några sekunder åt gången.

Läs gärna Lär hunden att vara ensam hemma.

Hunden ska sysselsätta sig själv

West highland white terrier jobbar med en Kong

Du kan gärna ge honom något att gnaga på då han är ensam. Är du hemma och bara lämnar rummet några minuter kan ha få ett tuggben.

Lämnar du honom helt utan uppsikt är det bättre att ge honom en Kong (se bilden) där du kletar lite mjukost eller leverpastej i hålet så han får jobba lite.

Anledningen till att du inte bör ge ett tuggben då han är själv, är att han kan sätta delar av det i halsen.

Träffar du på någon som du stannar och pratar med, släng ut en näve hundgodis som han får nosa reda på. Då håller han sig sysselsatt samtidigt som du får ro att prata med en andra personen.

På bussen kan han också få en Kong med mjukost i så glömmer han snart att du inte fokuserar på honom.

Ta SMÅ steg i taget, men träna ofta så lär han sig också att vara ensam.

Lycka till!
Elisabeth/ Glanna

Rulla till toppen