Kong

Att vara ensam hemma- tips för att underlätta träningen

Ibland behöver man lämna hunden ensam hemma, åtminstone en liten stund.

Hunden behöver träna på att vara själv många gånger, men här får du ett tips som kan underlätta lite.

Att tugga lugnar

Är du nervös och spänd inför något så underlättar det ofta om du får tugga på något, till exempel ett tuggummi. Det är själva tuggandet som skickar lugnade signaler till hjärnan. Detsamma gäller även för hundarna, kan du få hunden att tugga på något så varvar den ofta ner.

Tuggben är inte lämpliga

Så om du ska lämna hunden ensam hemma en stund kan det kännas naturligt att ge hunden ett tuggben att gnaga på under tiden du är borta.

Men gör inte det! Risken finns att hunden sätter bitar av benet i halsen och kvävs. Finns det då ingen hemma som kan hjälpa hunden kan det gå riktigt illa. Så- vad ska man då ge hunden att tugga på?

Kongens gömda hemlighet

Hund med en Kong- hundleksak
En röd Kong

Mina hundar får alltid varsin Kong när vi lämnar dem ensamma hemma en stund. En Kong fylld med godsaker…

Vad är då en Kong? Ja, egentligen är Kong ett varumärke. De tillverkar en mängd olika leksaker till hundar och katter.

Men de började med en pyramid-formad leksak i naturgummi som är ihålig. Det är fortfarande den som allmänt kallas för en Kong.

Kongen finns i olika storlekar, beroende på hur stor hunden som ska ha den är. Den finns också i olika färger, där den svarta är extra tålig för hundar som biter intensivt.

Vad fyller man den med?

Eftersom det är viktigt att hunden inte kan sätta något i halsen så fyll inte Kongen med hårda godisbitar.

Vi brukar kleta i lite leverpastej, mjukost eller mosade köttbullar i hålet. Viktigt är att det är mjukt och att det gärna fastnar lite inuti så att hunden måste jobba för att slicka ut godsakerna.

Ger du hunden färskfoder kan du fylla det i en Kong som du fryser in. Ger du sedan hunden Kongen i fryst tillstånd så tar det lång tid innan den lyckas äta upp det.

Snälla- åk nu! Vi är gärna ensamma hemma

Innan vi åker hemifrån, förbereder vi varsin Kong till hundarna. Precis innan vi går ut lägger vi ner Kongarna på golvet och hundarna får vänta på ett varsågod innan de får börja äta.

Vi säger varsågod precis när vi går ut genom dörren, vilket har fått till följd att vi har två hundar som bara sitter och väntar på att vi ska lämna huset så fort som möjligt.

Läs mer om ensamhetsträning på:

Rulla till toppen