Hundmöte med två hundar

Skäller och drar vid hundmöte

Skulle vilja ha tips på vad jag ska göra med min toypudel 17 mån. Han skäller och drar i kopplet när vi möter andra hundar. När han var valp så blev han skrämd av en större hund och gömde sig under en trapp och ”skrek”. Kan det ha något med våra hundmöten idag? Jag försöker avleda honom och ibland går det om mötena är på avstånd men vid närmare möten efter vägarna blir problemet värre får inte kontakt med honom. Vad kan jag göra för att få bukt med problemet?

 

Varför han tycker att det är jobbigt att möta andra hundar är svårt att säga utan att se honom. Men det kan mycket väl påverka att han blev skrämd som valp.

Vacker tass vid hundmöte

Jag tycker att det låter som om du är inne på rätt spår med att försöka avled honom. Svårigheten är att hinna fånga hans uppmärksamhet innan han varvar upp. Se till att du har ett kort koppel så att han inte har möjlighet att kasta sig fram. Detta eftersom varje utfall ökar stressnivån och förvärrar det hela.

Roliga hundleksaker

Stanna i god tid innan ni möter den andra hunden, placera honom så att du skymmer hans sikt lite mot den mötande. Försök att jobba aktivt med honom hela tiden när ni står still. Vad han gör spelar mindre roll, ni kan träna på sitt, ligg, vacker tass, rulla runt eller något som han uppskattar att göra. Tanken är att han ska fokusera så mycket som möjligt på dig så att han ”glömmer bort” att stressa upp. Använd dig av riktigt gott godis, fast i små bitar. Varva också med ge honom godiset direkt då han har gjort något och med att hålla kvar godiset så han får gnaga på det ifrån din hand.


Skym hans sikt

Tappar han koncentrationen och börjar fokusera mer på hunden, flyttar du dig själv lite så att du skymmer hans sikt igen. Detta samtidigt som du jobbar ännu mer aktivt på att få hans kontakt. I vissa lägen kan du kanske till och med behöva hålla i hans halsband/sele för att han inte ska flippa ur innan du åter får hans uppmärksamhet. Viktigt är dock att du inte skriker eller ryter åt honom. Hundarna tolkar ofta vår ilska som att vi hjälper dem att vara arga på den andra hunden. Försök istället att vara så lugn som möjligt. Prata lugnande till honom hela tiden.

Liten hund

Låt den andra hunden passera och först då du märker att din hund har slappnat av lite kan ni fortsätta att gå. Låt honom inte få rusa fram och nosa där den andra hunden har gått. Det kan stressa upp honom igen, låt honom istället gå lugnt vid din sida en bit innan du låter honom få nosa igen.


Prata utan att hälsa

Skulle den andra hundägaren stanna och prata med er, stå då på lite längre avstånd än normalt och prata lugnt med den andra personen. Ha fortfarande ett kort koppel så att din hund inte behöver hälsa på den andra. Ju fler tillfällen då ni har andra hundar i er närhet som han slipper hälsa på eller konfronteras med ju tryggare blir han. Därför är det ofta bra att gå på olika hundkurser, eftersom de andra hundarna som finns i närheten fokuserar på sina ägare och inte på varandra. Sedan spelar det egentligen ingen större roll vilken typ av kurs det är, välj någon som ni uppskattar bägge två.


Skvallerträna vid hundmöte

Ytterligare en variant att träna på hundmöten är att ”Skvallerträna”. Har ni jobbat med klicker så använder du den till detta, annars går det bra att använda ett kort och glatt ord också (JA! Eller BRA!).

Varje gång som han får syn på en annan hund (innan han hinner börja skälla) säger du JA! Och belönar honom med en godisbit. Så småningom kan du få honom att ”skvallra” att han ser en hund för att han förväntar sig en belöning av dig. Han ser du hunden, stannar upp och/eller tittar på dig, du belönar. Då får han en positiv förväntan på att möta hundar istället.

På sikt behöver du inte ge honom godis varje gång han skvallrar, det kan räcka med ett – ”bra vad du är duktig!” Men ta inte bort det godisbelöningarna helt, för då har han inte längre något motiv till att skvallra. Vill du läs mer om skvallerträning så rekommenderar jag Eva Bodfäldts bok Kontaktkontraktet. Men se till att du får senaste upplagan som gavs ut 2016 eftersom hon har skrivit om boken totalt sedan tidigare upplagor.


Läs mer

Den ena varianten utesluter inte den andra, så träna på båda. Om du inte redan har läst Träna på jobbiga hundmöten och Stärk hundens självkänsla så rekommenderar jag även dessa.

Lycka till och ge inte upp- att träna på hundmöten tar lång tid!

/Elisabeth

Rulla till toppen