Glada hundar sitter vid en magnetröntgen

Hur tränar man en hund att vara still i 8 minuter – i en magnetröntgen?

Det bedrivs mycket forskning på hundar och deras beteenden. För många studier krävs det att hundarna tränas att klara av olika saker innan själva forskningen kan börja.

Men hur tränar man en hund att vara blickstilla i åtta minuter, samtidigt som hunden ligger i en magnetröntgen? I denna får hunden inte röra på sig det minsta, inte slicka sig om nosen och absolut inte äta godis. Dessutom ska hunden ha hörlurar och en radiofrekvensspole på sig.


Forskning på hundars ordförståelse

2016 publicerade det ungerska forskningsteamet ”Family Dog Project” en studie i hur hundars hjärna reagerar på ord och/eller betoning.  Förstår din hund dig när du säger ”Duktig hund” eller förstår hunden endast din betoning på HUR du säger det?

Resultatet av deras forskning visar att hundens belöningscentra i hjärnan aktiveras enbart när både rätt ord och rätt betoning används. Det går alltså inte att säga ”Duktig hund” med en arg röst, men inte heller ett neutralt ord med en glad röst.


Ligga still i 8 minuter

För att forskarna ska kunna studera aktiviteten i hundarnas hjärna måste en magnetröntgen användas. Ofta när en hund ska röntgas så ger man hunden lugnande medel för att den ska ligga still.  Det fungerar dock inte om hunden ska vara vaken och klar för att höra de olika orden.

Hundarna i detta experiment tränades till att kunna ligga helt stilla i åtta minuter samtidigt som britsen de låg på sakta rörde sig inåt i röntgenapparaten. Hundarna skulle dessutom bära hörlurar och ha en radiofrekvensspole liggande på sitt huvud.

Har du någon gång själv legat i en sådan maskin vet du att de låter väldigt mycket, det luktar konstigt och utöver det är det en mängd människor i rummet.


Blandade hundraser

Golden retriever ligger i magnetröntgen

När forskarna började leta efter hundar som skulle ingå, prövade de först med hundar som var väldigt vältränade. Men det föll på att de hundarna förväntade sig att få göra någonting. Att bara ligga still, helt sysslolös ingick inte i deras sinnevärld. Det fungerade inte heller att använda hundar som förväntade sig godis efter någon minut, eftersom de antingen blev frustrerade, började dregla eller slicka sig om nosen efter en stund.

Till denna studie behövde forskarna istället hundar som framförallt litade på sin ägare. Några av hundarna var utbildade servicehundar men andra var ganska otränade och kunde i princip endast sitt och ligg.

De hundar som tillslut användes var vanliga sällskapshundar, 6 Border Collie, 4 Golden Retriever, 1 Schäfer samt 1 Kinesisk nakenhund.


Godisväskor till hundträning


Tränade utan tillgång till röntgenrummet

Forskarna hade inte tillgång till röntgen under dagtid utan det var endast då den inte användes inom sjukvården som de fick möjlighet att vara där. Det ställde krav på att de var tvungna att träna hundarna även på andra platser.

Först fick hundarna lära sig att ligga ner med huvudet mellan sina tassar. Hundarna blev belönade, främst med smekande händer men även med en godisbit någon enstaka gång. Här var det viktigt att hundarna inte byggde upp en förväntan att alltid få något ätbart.

Så småningom fick de ligga på bordet när det var stilla för att sedan avancera till att bordet rörde på sig. Sedan skulle de ligga still på ett rörligt bord med både hörlurar och ett stycke tyg försiktigt fastsatt på huvudet. Men hela tiden hade hunden möjlighet att gå därifrån om den kände att det var för jobbigt och det var viktigt för att få hunden att frivilligt ligga kvar.


Fest varje gång i röntgenrummet

Varje gång hundarna skulle tränas i rummet där röntgenmaskinen stod, släpptes alla hundar in samtidigt. Forskarna såg till att alla hundar hade en väldigt rolig stund där inne och den hund som fick ligga på röntgenbordet fick mest uppmärksamhet av alla.

Det fick till följd att alla hundar älskade att vara där inne och allra helst ville de vara just den hund som fick ligga på röntgenbordet. De mindre erfarna hundarna märkte att de andra trivdes väldigt bra och då ville de också göra likadant. Alla ville vara den som stod i centrum för all uppmärksamhet- även om det innebar att ligga helt stilla i åtta minuter.


Källa: Washington Post

Rulla till toppen