Skällande hund Cão da Serra da Estrela som vaktar

Tips på hur du tränar på jobbiga hundmöten

Skäller din hund och gör utfall då ni möter andra hundar? Tycker du det är jobbigt och kanske drar dig för att gå på vissa platser? Skäms du och tycker att du är en usel matte/husse? 

När hunden inte uppför sig som du önskar, är det lätt att bli stressad, besviken och kanske arg. Det känner hunden och så blir allt ännu värre.

Anledningar till jobbiga hundmöten

Hund som skäller

Det finns många förklaringar till varför hunden skäller på andra hundar. Din hund kan vara rädd, den kan ha dåliga erfarenheter av andra hundar, den kan tillhöra en vaktande ras, den kan ha ont och det kan det bero på hur du som ägare uppför dig vid hundmöten.

Vi överför så många signaler till hunden via vårt kroppsspråk som vi inte är medvetna om. Det kan räcka med att du tycker att den mötande hunden ser stor och läskig ut för att din hund ska uppfatta den som en fara. Eller det kan bero på att ni har haft så många dåliga möten tidigare att du helst undviker andra hundar.

Ytterligare en anledning till jobbiga hundmöten kan vara att din hund har överskottsenergi som den inte får göra sig av med och därför tar ut den på att skälla och göra utfall mot andra hundar.

Tänk efter, hur mycket ligger din hund och sover och hur mycket får den jobba mentalt varje dag? Börja träna konster, spår, sök, problemlösning eller andra tankekrävande aktiviteter med din hund så den får bli mentalt trött också. Läs mer på Aktivera hunden inomhus och Aktivera hunden utomhus. Läs även på Träna kontaktövningar med hunden.

Vad gör man?

Arg hund skäller på en annan hund

Börja med att ta reda på om hunden har ont någonstans, i så fall måste det åtgärdas först. Kontakta en veterinär eller hundkiropraktor som undersöker hunden ordentligt. Det är väldigt vanligt att hundar gör utfall mot andra om de har värk. Tänk dig själv, har du tandvärk så blir du mer lättirriterad, så har din hund plötsligt börjat visa ilska eller rädsla så är första steget alltid en hälsokontroll!

När du har uteslutit orsaker som beror på hälsan kan du påbörja din träning. Ladda upp ordentligt med gott godis, gärna något som kräver att hunden får tugga lite extra. Det är nämligen väldigt svårt att vara arg och skälla samtidigt som man äter. Att äta är också en mycket lugnande signal till andra hundar.

Placera er på en plats där du vet att det brukar passera mycket hundar. Viktigt är dock att ni befinner er på långt avstånd men ändå så att ni ser de andra hundarna. Kan din hund sitta hos dig utan att skälla eller göra utfall så är ni på lagom avstånd. Varje gång ni ser en annan hund och din hund inte skäller berömmer du den ordentligt och ger godis. Träna en liten stund varje dag. Successivt kan ni komma närmare och närmare de andra hundarna. Märker du att ni är för nära och din hund reagerar negativt så backar du igen och fortsätter träna på ett längre avstånd. Det är jätteviktigt att din hund bara får bra erfarenheter av att se andra hundar.

Roliga hundleksaker

Låt inte valpen hälsa på alla

När hunden är liten söt valp, vill alla komma fram och hälsa. Valpen vänjer sig snabbt vid att det kommer fram en massa roliga människor och hundar som den kan få leka med en stund.

Men valpen växer snart upp och är plötsligt inte lika söt längre (i andras ögon). De kanske till och med tycker att hunden ser stor och farlig ut och hellre går en omväg. Men din hund som har vant sig vid alla roliga människor får plötsligt inte få leka längre med alla ni möter. Hunden skäller, gnäller och slänger sig fram i kopplet i frustration.

Hundmöte

Ta därför för vana att redan när hunden är liten att bara låta den få hälsa på vissa hundar och människor! Vid majoriteten av mötena ska du istället försöka få valpens uppmärksamhet och belöna att ni bara passerar. Läs gärna mer på Att låta hunden hälsa på andra hundar.

Gå i båge

Så småningom kan ni kanske börja mötas på promenaden, men gör då en rejäl sväng ut åt sidan då ni ser den andra hunden. Svängen ska komma INNAN din hund påbörjar sitt utfall. Genom att inte gå rakt emot varandra skickar du lugnande signaler både till din hund och den mötande hunden. Hundar anser det nämligen vara väldigt oartigt att gå rakt emot varandra. Glöm inte att berömma din hund samtidigt som ni går, berömmet ska inte bara komma efteråt. Du kan också försöka locka din hund att titta på dig istället för den andra hunden. Lyckas du med det – känn dig stolt!

Skulle din hund däremot börja skälla, stanna då och be den vänligt men bestämt att sitta. Är den inte mottaglig för ditt kommando, håll emot hunden genom att sätta din ena hand framför bringan samtidigt som du försiktigt trycker ner baken mot marken. Var lugn men bestämd på att hunden ska sitta still och vara tyst innan ni går vidare. Är den andra hundägaren bekant kan du be honom att stanna med sin hund tills din hund är tyst. I så fall ska ni vara de som går från platsen först. Det kan ta en bra stund med många ”sitt” innan ni kommer i väg, viktigt är dock att du gör klart för din hund att ni inte kommer att gå någonstans innan den sitter still och är tyst.

Ställ dig i vägen för hundens blick

Att hunden stirrar på en annan hund är också oartigt i deras värld, det är ett sätt att provocera mötande hund. Men eftersom människan har haft användning av hunden i olika sammanhang har vi via aveln förstärkt stirrandet inom vissa raser. Raser som används till vall och vakt har ofta ett mycket rastypiskt stirrande. Tittar du på en Border Collie som vallar ser du tydligt att den sänker framkroppen och stirrar på boskapen. Det är ett effektivt sätt för dem att förflytta fåren eller korna. I praktiken ”hotar” hunden boskapen och flyttar dem på så sätt.

En Border collie som vallar

På grund av denna genetiska avel, kommer hundar av dessa raser också att stirra på mötande hundar, vilket naturligtvis provocerar den mötande hunden till att börja skälla. Har du en hund som inte tillhör den stirrande varianten men som skäller och gör utfall mot vissa hundar, titta då närmare på om det inte är den mötande hunden som startar alltihop genom sin intensiva blick på din hund.

Har du däremot en hund som gärna fokuserar och stirrar på andra, bör du avleda blicken antingen genom att fysiskt föra din hund åt sidan (se Gå i båge ovan) eller genom att ställa dig själv framför hunden. Din hund kommer troligen att försöka kika mellan dina ben men om du hindrar den från att stirra intensivt kommer mötet med största sannolikhet avlöpa mycket lugnare.

Ta hjälp av godis eller ett föremål vid hundmöten

Är din hund intresserad av mat eller av något föremål kan du använda det som avledning i mötet. Precis när du ska passera den andra hunden slänger du ut lite godis på marken precis framför din hund. Förhoppningsvis tycker din hund att godiset är mer lockande och koncentrerar sig på att plocka upp det istället för att göra utfall mot den andra hunden.

Du kan också ha en riktigt god godisbit som du låter hunden gå och gnaga av. Du håller godiset i din hand vid hundmötet samtidigt som din hund försöker ta bitar av det. När ni har passerat den andra hunden ger du din hund hela biten.

Har du en boll eller en pipleksak som verkligen tilltalar din hund kan du använda den som avledning också. Visa bollen eller pip med leksaken straxt innan du möter den andra hunden. Försök få din hund att koncentrera sig på ditt föremål istället. Går hundmötet bra låter du hunden få sin leksak som belöning en kort stund. OBS! Hunden ska bara få leka med leksaken någon minut innan du byter tillbaka den igen.

Godisväskor till hundträning

Klickerträna din hund

Har du jobbat med klicker tidigare så kan du använda den också i hundmöten. Gå i båge med din hund eller sätt dig på långt avstånd från den andra hunden. Belöna hunden med ett klick när den är tyst och lugn samtidigt som den tittar på den andra hunden. Flytta er successivt närmare och var frikostig med klickandet, men BARA när hunden är lugn och tyst.

Träning tar tid!

Hundmöte med två ilskna hundar

Ni kommer säkert att få uppleva bakslag med mindre bra hundmöten men huvudsaken är att ni hela tiden försöker träna på ett avstånd så att din hund kan känna att den behärskar situationen mer och mer.

Du måste också hela tiden hålla dig lugn, använd aldrig våld och glöm inte berömmet när din hund gör som du vill!

Det är också du som bestämmer vilka hundar din hund ska få träffa, det finns ingen anledning att den ska behöva umgås med alla i omgivningen.

Var medveten om att träning i hundmöten kommer att ta tid! Har hunden skällt och gjort utfall mot andra hundar i flera år så kommer det också att ta några år att träna bort det. Skriv gärna en enkel träningsdagbok så du ser hur många lyckade möten ni klarar av i dag jämfört med för 6 månader sedan.

Rulla till toppen