Bok-Hundens språk

Hundens språk och tankar

Det är svårt att tänka sig ett mänskligt liv utan hundar! Sedan vi levde som jägare och samlare har hunden följt oss människor. Per Jensen, professor i etologi, har skrivit en bok om hundens beteende, språk och tankeförmåga och beskriver pedagogiskt hur kunskapsläget är idag.

Ny fakta blir här tillgänglig för en intresserad allmänhet. Boken ger en unik inblick i vad den moderna vetenskapen har att säga om hundens inre liv.

Hundens språk och tankar av Per Jensen (Natur& Kultur 2011)

Per Jensen är professor i etologi och forskar mycket om hundens beteenden. Dessutom är han en väldigt uppskattad föreläsare och författare. Vad jag kan komma på så har jag nog ännu inte läst en bok som han har skrivit som jag tyckte var dålig.

Hundens språk och tankar är en bok som brukar användas bland annat inom utbildningar till hundinstruktörer och liknande. Men den passar lika bra för dig som är intresserad av hundens utveckling från den tid de var vargar och fram till dagens samhälle.

Per skriver om medfödda beteenden, vad som påverkar hundens inlärning och det man idag vet om hundens tankar och känsloliv. Kan hundar härma varandra? Reagerar hunden på om den blir orättvist behandlad gentemot en annan hund?

Han beskriver också hur olika egenskaper har ärvts inom de olika raserna. Han tar också upp de skillnader och likheter som finns mellan vargar och hundars flockliv.

En del av boken handlar också om hundarnas språk, både gentemot andra hundar och mot oss människor. Hur mycket förstår hunden av vårat språk och hur mycket förstår vi av hundens? Har hunden kanske t.o.m. lättare att kommunicera med människor än med andra hundar? I sista delen tar han upp de problem vi kan se hos dagens hundar med stress och olika beteendestörningar.

Slutsats: 

Är du det minsta intresserad av hur vissa vargar kunde utvecklas till hundar eller varför hunden beter sig på olika sätt, vad som kan vara medfött och vad som kan bero på inlärning så rekommenderar jag varmt denna bok.

Även om t.ex. kapitlet om gener och arv handlar om komplicerade saker som genkartor och kromosomer så förklarar Per Jensen allt på ett lättfattligt vis.
Sammanfattningsvis så är denna bok en mycket bra grund för att förstå din hund!

Rulla till toppen