Labrador på Glannas hundkurs

Överviktiga hundar, vanligare än du tror

Hos oss människor börjar övervikt bli ett samhällsproblem, vi äter mer snabbmat och får i oss betydligt mer energi än vad vi gör av med. Vi rör allt mindre på oss och det gäller troligen också våra hundar.

Studier i Europa och Sverige visar på en konstant ökning av överviktiga hundar. Troligtvis är 30-50% av Sveriges hundar överviktiga.

Samma livsstil ger överviktiga hundar

De västerländska hundarna lever idag sitt liv tätt tillsammans med oss i vår kultur och livsstil. Det medför att vårt stora folkhälsoproblem med övervikt och fetma också gäller våra hundar. Antalet överviktiga hundar ökar hela tiden.

Hundmat

De flesta hundägare ger sin hund någon form av speciellt framtaget hundfoder, ofta är det torrfoder.

Fodertillverkarna anger på förpackningarna hur mycket mat hunden bör äta. Men det är viktigt att tänka på att detta endast är en rekommendation.

Du som hundägare måste alltid utgå från just din egen hund. Är hunden aktiv? Eller är den liten eller stor för sin ras? Är det en unghund eller en äldre hund? Det är mycket som spelar roll när det gäller hur mycket hunden ska äta.

Hundleksaker som tål att tuggas på

Mängden mat varierar

Den mängd mat som hunden behöver under sitt liv kommer att variera. En unghund som är väldigt aktiv behöver mer energirik mat, än den äldre hunden som mest strosar under sina promenader.

Så även om din hund alltid har fått en skopa mat till varje måltid så stämmer det troligen inte längre när hunden blir äldre.

Dessutom kan årstiden också påverka hur mycket mat din hund behöver. Är hunden mer inomhus och därmed mindre aktiv under vintern, behöver du minska på maten under den perioden.

Har du en hund som används i jakt kan den däremot behöva ett mer energirikt foder just under den perioden.

Blanda ut maten

För de hundar som i princip alltid är hungriga, kan du blanda ut maten med rårivna morötter eller ris.

Dela upp dagsransonen på tre mindre mål som du fyller ut med t.ex. morötter eller andra grönsaker. På så sätt får hunden en mättnadskänsla trots att energiintaget inte är så stort.

Kastrerade hundar är fetare

Det finns naturligtvis olika orsaker till varför hundarna blir överviktiga. Olika sjukdomar som t.ex hypotyreos vilket är en underfunktion i sköldkörteln, kan orsaka viktuppgång.

Kastrerade hundar är också oftare överviktiga. Det hänger ihop med att de har en lägre ämnesomsättning i vila än icke kastrerade hundar.

Därför är det ännu viktigare att ägare av kastrerade hundar håller koll på hundens vikt. Kastration är ingen ursäkt för att låta hunden bli överviktig eller fet!

Vill du lära dig mer om kastration? Läs Kastrering av hund

Genetiska skillnader

Kastrerade labradoren Diesel är i fin form

Det finns också genetiska skillnader mellan olika raser i fråga om övervikt.

Beagle, Cocker spaniel, Labrador och andra retrievers har ofta lättare att bli överviktiga. Det har visat sig att flera av dessa hundar har en genförändring som gör att de tappar sin mättnadskänsla.

Därför är det ännu viktigare att ägare till dessa hundar håller igen på hundens godsaker.

Överviktiga hundar mår inte bra

Hos hundar lagras fettet främst runt buken. Det får till följd att fettet trycker på viktiga organ som därmed fungerar sämre.

En överviktig hund har bland annat:

  • en sämre livskvalitet
  • svårare att röra på sig och leka på ett naturligt sätt
  • en påtagligt ökad risk för ledproblem, t.ex. artros
  • en ökad risk för hjärt- och lungsjukdomar
  • fler njur- och urinproblem

Övervikt och fetma

Hunden är överviktig eller fet om den har en viss mängd överskottsfett i kroppen.

Är hundens vikt ca 15% över normalvikten klassas hunden som överviktig. Om vikten däremot ca 30% över normalvikten så är hunden fet.

Övervikt beror på ägaren

En en studie i Australien visar att 97% av orsakerna till hundars övervikt och fetma beror på oss människor. Vi ger dem för mycket mat, fel typ av mat, för lite motion eller så inser vi helt enkelt inte att hunden är överviktig.

Förhållandet mellan hund och ägare

Mat är en viktig belöningsform för oss människor. Vi bjuder på något gott för att visa tillit och kärlek. Mat har också en social betydelse, vi äter ofta något när vi samlas för att umgås med andra.

Även om hunden troligen inte har samma känslomässiga ätande som människor så för vi över beteendet till hunden. Vi vill visa vår kärlek genom att ge hunden en liten smakbit. Dessutom tror vi att hunden tycker bättre om oss om vi ger den godsaker.

Olika forskningsstudier visar trots detta att överviktiga hundar som får mycket godis, inte har en närmare relation till sin ägare jämfört med normalviktiga hundar.

Belöna med annat än godis

Men hur ska jag kunna träna med min hund om jag inte får belöna den med godis?

Även om din hund älskar ost, hundgodis, korv och annat så kan du försöka hitta andra belöningar också. Och ska du ge hunden en belöning som går att äta, ge den då SMÅ bitar.

Läs mer på Värdet av belöningar.

Roliga hundleksaker

Underskattar hundens vikt

Skrämmande är också att de flesta hundägare med överviktiga hundar underskattar sin hunds vikt.

De undersökningar som har gjorts anser en majoritet av ägarna att hunden har lagom hull, när veterinären i själva verket anser den vara överviktig eller till och med fet.

Vissa hundägare använder ofta mat som kommunikationsmedel. När andra hundägare uppfattar hundens signal som en invit till en extra promenad, en lekstund eller ett träningspass, tolkar ägarna till de överviktiga hundarna att hunden tigger om mat. 

Hur mycket äter hunden?

Om du skulle skriva upp allt hunden äter under några dagar, hur mycket blir det då? Mat, hundgodis, ostbitar, smörgås, banan, rester osv. Troligtvis blir det en hel del.

Men tänker du – en liten ostbit spelar väl inte så stor roll? Och banan är ju nyttigt så det kan ju hunden få…

Det finns många jämförelser man kan göra. Fodertillverkaren Hills har jämfört en hund som väger 15 kg med en normalviktig människa.

Får hunden 28 gram ost så motsvarar det att människan äter en hamburgare. Två skivor salami ger procentuellt lika mycket kcal som fyra kakor.

Royal Canin har gjort en liknande jämförelse. Ett 16 cm långt råhudsben motsvarar fyra kanelbullar. En varmkorv eller ett torkat grisöra motsvarar två kanelbullar.

Ju mindre din hund är, desto större roll spelar de extra kalorierna. En ostskiva om dagen påverkar naturligtvis en liten hund mer än en stor hund. Men ingen hund ska äta mer än vad den behöver. Vi vill inte ha överviktiga hundar!

Hur mycket ska hunden väga?

Naturligtvis skiftar normalvikten på vilken ras du har. En Chihuahua ska väga som mest 3 kg medan en Mastiff väger närmare 100 kg.

Du som har en blandras kan inte alltid gå på vad normalvikten på dina raser är, eftersom du inte vet vilken av raserna som påverkar just din hunds vikt.

Hundar är olika i sin kroppsbyggnad beroende på ras, men generellt ska du kunna känna revbenen igenom huden då du lätt stryker längs hundens bröstkorg.

Å andra sidan ska revbenen inte synas på en släthårig hund, då är den för mager. Hundarna ska också ha en tydligt markerad midja om du tittar på kroppen uppifrån.

Olika mätmetoder

Det finns flera olika metoder att använda sig av då man ska avgöra om hunden är överviktig eller ej.

Flera metoder, som till exempel datortomografi eller ultraljud är avancerade, svåra att använda eller kostsamma.

På en vanlig veterinärklinik används en hullbedömningsskala. För hundar används då antingen en fem eller niogradig skala. Du kan se den femgradiga skalan på bilderna nedan.

Mycket smal hund
Smal hund
Normal hund
Överviktig hund
Mycket överviktig hund

Hur minskar jag vikten på min hund?

Övervikt beror på att hunden får i sig mer energi än vad den gör av med. Så det finns egentligen bara två sätt att minska dess vikt, ge den mindre energi eller öka motionen.

Det bästa är en kombination av båda sätten. Låt bli att ge hunden smakbitar i köket, ge den mindre bitar av träningsgodiset och ge den ett foder med mindre proteininnehåll.

Öka mängden motion gradvis, speciellt om hunden är ovan. Låt början av promenaden eller cykelturen gå i lugnare tempo så hunden hinner värma upp.

Ta med dig hunden i vardagen

Motion är inte bara promenaden eller cykelturen, ta med dig hunden ut till soptunnan, brevlådan eller till grannen.

Lär den att bära in tidningen, ta ut soppåsen, lek med den, aktivera den med sökövningar osv.

Med många rörelser på en dag kommer hunden att dels förbruka energi, dels kommer den att vara mindre understimulerad.

För en understimulerad hund är många gånger ätandet den enda meningsfulla  sysselsättningen.

Du kan läsa mer på Aktivera hunden inomhus, Aktivera hunden utomhus och Cykla med hunden.

Banta aldrig en valp!

Växande valpar ska inte bantas! De växer precis som småbarn i olika perioder och alla delar av kroppen följs inte alltid åt. 

Ibland kommer benen växa fortast, och i nästa period kommer den att vara lite knubbig osv. och det är helt normalt. Se däremot till att den får en allsidig motion i form av lek och bus.

Ta hjälp av veterinären

Ta också gärna hjälp av veterinären. Hos dem får du ett anpassat kostschema och en viktkurva.

Då är du säker på att din hund får i sig alla nödvändiga proteiner, mineraler och vitaminer.

Hunden kanske också mår bra av rehabilitering i form av simning eller att gå i en vattentrask. Fråga din veterinär om råd.

Källor: Svenska sällskapshundars hull av Emma Björk, SLU 2015 | En undersökning av prevalensen av överviktiga hundar på ett djursjukhus i Sverige och interreliabiliteten i en hullbedömningsmetod av L. Sällström & J. Mårtensson, SLU 2019 | A Deletion in the Canine POMC Gene Is Associated with Weight and Appetite in Obesity-Prone Labrador Retriever Dogs av E. Raffan et. al, 2016 | Överviktiga hundar – oroande hälsohot, Agria

Rulla till toppen