Mops blir undersökt av veterinären

Coronavirus hos våra husdjur

Coronavirus och Covid-19, bör jag som hund- och kattägare vara rädd för det? Kan mina husdjur bli smittade och kan de föra över smittan till mig?

Artikeln uppdaterad 2020-04-03


Coronaviruset började på en djurmarknad

Coronaviruset som just nu sprids över världen tros ha startat i en djur- och livsmedelsmarknad i Kina.

Men att därmed anta att våra husdjur kan smitta oss eller tvärtom är inte självklart.


Flera typer av coronavirus

Det finns ett flertal olika coronavirus hos olika djurslag, det är dock inte samma typ som smittar människor.

I dagsläget (2020-03-10) har ingen hittat något samband mellan att husdjur kan sprida covid-19 till människor eller tvärtom.


Ung Eurasier-hane på Glannas hundkurs

Olika myndigheter

I Sverige är flera olika myndigheter inkopplade när det gäller smittspridning av covid-19. De samarbetar med varandra och med utländska myndigheter för att hela tiden få den senaste informationen.

När det gäller smitta bland människor är det Folkhälsomyndigheten som har ansvaret.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är den myndighet som hanterar smittofrågor bland djur.Hund hittad med smitta

Det kom en rapport 2020-02-28 från Hong Kong att de hade hittat en hund som testat svagt positivt för covid-19. Hunden bor hos en smittad patient.

Hunden visar dock inga sjukdomssymptom och den har satts i karantän för vidare provtagningar. Troligtvis har provtagningen kontaminerats från omgivningen.

Man vet sedan tidigare att djur kan ha både bakterier och virus på sig som de har fått från sin omgivning. De utvecklar dock ingen sjukdom och kan heller inte sprida smittan vidare.

Uppdatering från 2020-03-05: Hunden har testats flera gånger, både i mun, nos, ändtarm och i avföringen. Den 26/2 och 28/2 visade proven i mun och nos ett positivt resultat (alltså att hunden bar på smittan). Däremot fanns det inga spår i ändtarm och avföring.

Den 2/3 fanns viruset endast kvar i nosen i en liten mängd. Enligt Hong Kong SAR Agriculture, Fisheries and Conservation Department (AFCD) tyder det på att hunden har en svag infektion och att den troligtvis har smittats av sin ägare.


Ytterligare husdjur med svag smitta

Uppdatering 2020-04-03: Ytterligare en smittad hund har hittats i Hong Kong. Dessutom har en katt i Belgien varit smittad av covid-19.

I alla dessa fall har deras ägare varit sjuk i covid-19. Ingen av de aktuella djuren har visat några direkta sjukdomssymptom.

Forskarna anser fortfarande inte att covid-19 sprids via djur. Smittorisken är betydligt större mellan människor och via föremål som många människor rör vid.


Covid-19 smittar via droppar och på släta ytor

Covid-19 sprids mellan människor främst i form av droppsmitta.

Släta ytor, som till exempel dörrhandtag, bord och knappsatser är en smittohärd om de inte rengörs noggrant.

Däremot sprids virus dåligt via porösa ytor som till exempel papper, sedlar och djurpäls. Den typen av ytor suger åt sig virusdropparna och håller dem kvar istället för att sprida dem vidare.


Råd till smittad person med husdjur

Är du själv smittad av covid-19 bör du undvika närkontakt med dina husdjur för säkerhetsskull. Du bör undvika att klappa dem, kela med dem eller dela mat med dem. Precis på samma sätt som du bör undvika närkontakt med andra människor.

Se också till att mat-och vattenskålar diskas ofta. Leksaker och sovplatser bör också hållas rena. Du behöver dock inte använda några speciella rengöringsmedel, vatten och tvål eller diskmedel fungerar utmärkt.

Det bästa är om du har någon annan som kan ta hand om dem under tiden du är sjuk.


Sjuka husdjur

Om du eller någon i din närhet är smittad av covid-19 och din katt eller hund insjuknar, bör du ringa till någon av de större djursjukhusen för råd.

Även om ingen idag vet om husdjuren kan smittas av corona-19 så bör all kontakt med veterinär ske via telefon först.

De större djursjukhusen har rutiner för att hantera djur med olika smittsamma infektioner oavsett orsak.

Två katter undersöker en kattbur

Djur i smittade områden

Även om det verkar som om coronaviruset sprids mellan människor bör du undvika kontakt med främmande djur om du befinner dig i riskområden.

Även här gäller samma råd som i övrigt, tvätta händerna noggrant om du har varit i kontakt med något djur.


Källor: https://wsava.org/wp-content/uploads/2020/02/COVID-19_WSAVA-Advisory-Document-Feb-29-2020.pdf | https://sva.se | https://wsava.org/ | https://www.uwsheltermedicine.com/library/resources/animal-services-role-in-covid-19-support#temporary_sheltering


Rulla till toppen