Katt ligger bland filtar

Kattens förmåga att ta sig in i trånga utrymmen

Katter är kända för att vara mästare på att ta sig in i trånga utrymmen, oavsett om det är en låda, en kartong eller under soffan. Men hur gör de det? Vilka anatomiska och psykologiska faktorer gör det möjligt för dem att passa in i nästan vilket utrymme som helst?

Katter kan ta sig in i små utrymmen tack vare deras flexibla ryggrad, unika muskelstruktur och instinktiva beteende. Dessa egenskaper gör att de kan anpassa sig till nästan vilken form som helst. En katt kan i princip ta sig igenom vad som helst så länge huvudet får plats.

Katten – ett av de mest smidiga och flexibla djuren

Katter var rovdjur innan de domesticerades. De levde i det vilda och var tvungna att jaga efter mat, försvara sig mot rovdjur och överleva farliga situationer. Så under årens lopp har de utvecklats till att bli snabba, smidiga och anpassningsbara till olika miljöer.

De kan hoppa nästan nio gånger sin höjd, springa i 30 – 40 km/h, och landa på tassarna nästan varje gång de faller (vi har en artikel om varför katten alltid landar på tassarna). Katter är också kända för att de kan ta sig in i trånga passager, små lådor, skåp och till och med under dörrar. Men hur kan de göra det?

Vilka anatomiska och fysiologiska egenskaper gör katterna så anpassningsbara till olika miljöer? I den här artikeln kan du läsa om kattens förmåga att ta sig in i små utrymmen.

Katt klämmer sig igenom ett staket

Kattens skelett

En av de viktigaste faktorerna som gör att katter kan ta sig in i små utrymmen är utformningen av deras skelett. En genomsnittlig människa har 206 ben, medan en katt har upp till 245. Det ger dem en större flexibilitet och ett större rörelseomfång när de böjer och vrider sig för att komma in i trånga utrymmen.

Ryggraden

Katter har en mycket flexibel ryggrad som gör det möjligt för dem att rotera sina kroppar upp till 180 grader åt vänster eller höger. Detta hjälper dem att anpassa sig till formen på det utrymme de försöker komma in i. De kan till exempel ha huvudet och frambenen vänt i motsatt riktning mot höfterna och bakbenen.

Kattens ryggrad har också fler kotor än många andra djur, vilket ger ryggraden mer flexibilitet och gör att den kan böjas mer. Katters kotor är fästa med senor och ligament som också är mer elastiska än hos andra djur. Det underlättar för kotorna att kunna röra sig mer fritt och att ryggraden kan böjas och vridas i olika riktningar.

Mellan ryggkotorna sitter intervertebrala skivor som fungerar som stötdämpare. De är också mycket elastiska hos en katt, vilket gör att de kan vrida och rotera på kroppen, särskilt när de faller genom luften. Benen i kattens ryggrad och diskarna är mycket lösare sammankopplade än hos andra djur. Det ger dem ännu högre flexibilitet.

Katt som gömmer sig i en påse

Skulderblad

Katter kan också smalna av sina axlar och sitt bröst för att klämma sig igenom nästan omöjligt trånga utrymmen.

Det klarar katten eftersom skulderbladen endast är fästa vid ryggraden och kroppen med muskler, inte med ben. Så en katt klarar av att röra sina axlar mycket mer än vad människor kan.

Nyckelben

Nyckelbenet är ett ben som förbinder skulderbladen med bröstbenet hos de flesta däggdjur. Det hjälper till att stabilisera frambenen och överkroppen. Men hos katter är nyckelbenet bara två små benbitar som är inbäddade i musklerna på varje sida av bröstet.

Dessa benbitar är inte fästa vid några andra ben, utan kan röra sig fritt när katten sträcker ut eller drar ihop sina framben. Detta gör att katterna kan minska bredden på sin överkropp och passera genom öppningar som inte är större än deras huvud.

Rea på vattenfontän till katt

Svansen

Kattens svans spelar också en viktig roll i dess förmåga att ta sig in i trånga utrymmen. De använder sin svans för att balansera och för att hålla sig stabila när de klättrar, hoppar eller springer.

När en katt går in i ett trångt utrymme, kan den använda sin svans för att hålla balansen och för att hjälpa till att manövrera sin kropp genom utrymmet.

I kattens svans finns det många små ben med väldigt lite utrymme emellan. Det ger svansen en hög flexibilitet och gör det möjligt för katten att använda svansen för att hålla balansen.

Morrhår

Kattens morrhår är kopplade till kattens nervsystem och är också viktiga för deras förmåga att ta sig in i små trånga utrymmen. När katten nuddar vid något med morrhåren skapar det en vibration som skickar signaler till kattens hjärna. Den signalen hjälper katten att navigera sig fram. På så sätt är också morrhåren viktiga för en katt att bestämma om den kan ta sig in i ett litet utrymme eller inte.

Vill du veta mer om kattens morrhår? Vi har en artikel om Kattens morrhår och varför de finns.

Katters muskelstruktur

Katters muskler är också en viktig del av deras förmåga att ta sig in i trånga utrymmen. Deras muskler är generellt sett starkare än hos andra djur av samma storlek. De har också en högre andel muskelmassa i förhållande till fettmassa.

Katternas muskler hjälper dem att dra ihop eller sträcka ut sina lemmar när de behöver det. Musklerna håller även balansen och stabiliteten när de navigerar genom trånga utrymmen. Katternas muskler är anpassade för att ge dem styrka och snabbhet vid jakt och försvar, men också för att ge dem balans och koordination.

Katt gömmer sig under soffan

Tassar och klor

Kattens tassar och klor spelar också en viktig roll i dess förmåga att ta sig in i trånga utrymmen. Katterna är tågångare, vilket innebär att de går på tårna. Detta ger dem en lätt och smidig gångstil. Kattens tassar har trampdynor som fungerar som små stötdämpande kuddar och hjälper till att ge katten ett bra grepp på olika ytor.

Klorna är också viktiga för kattens förmåga att klättra och ta sig fram i olika miljöer. Katten kan använda sina klor för att greppa och dra sig framåt, vilket kan vara särskilt användbart när de försöker ta sig upp eller ner från höga platser. Kattens klor kan också användas för att gräva och skapa hålrum, vilket kan hjälpa dem att ta sig igenom trånga utrymmen.

Katters psykologi

Förutom de anatomiska faktorerna finns det också psykologiska anledningar till att katter gillar att ta sig in i små utrymmen. Små utrymmen ger katterna trygghet och skydd från eventuella hot.

Små utrymmen är också en bra plats för att hålla koll på sin omgivning och spana efter byten. Dessutom ger det dem en plats där de kan vila och sova ostört en stund.

Dessutom är katter naturligt nyfikna, vilket driver dem att utforska sin omgivning, inklusive små utrymmen.

Katten Piffi i en kartong

Hur kan jag hjälpa en katt som fastnat i ett trångt utrymme?

Katter är mycket smidiga och kan ta sig in i små trånga utrymmen som inte är större än deras huvud. Men ibland kan de fastna när de försöker ta sig ut igen. Om din katt har fastnat i ett trångt utrymme är det viktigt att du agerar lugnt och försiktigt. Om du blir stressad så kan det göra katten mer orolig, vilket kan göra det svårare att få loss den. Här är några tips på vad du kan göra:

  • Lugna ner katten genom att prata med den med en vänlig röst. Undvik rörelser eller ljud som kan skrämma den. Försöka locka med godis eller leksaker.
  • Om du ser vad som håller fast katten, försök att försiktigt lossa detta. Om du inte ser vad som håller fast katten, försök att lyfta upp den eller dra i den varsamt. Håll ett stadigt grepp om katten, men inte för hårt. Om katten verkar ha ont eller blir rädd, släpp den då och prova något annat. Använd gärna arbetshandskar, för en rädd katt kan bitas ordentligt!
  • Om du inte kan få ut katten själv, kan du behöva ringa efter hjälp från någon som kan hantera katter, till exempel en veterinär, en djurskyddsorganisation eller räddningstjänsten.
  • När katten har kommit loss, kontrollera om den har några skador till exempel blödningar, andningssvårigheter, bleka slemhinnor eller darrningar. Om katten verkar skadad, sjuk, eller chockad kontakta genast veterinär. Verkar katten frisk och glad, ge den vatten och mat och låt den vila.

Katter är fantastiska djur som har en otrolig förmåga att anpassa sig till olika situationer. Men ibland kan de hamna i knipa och kan behöva vår hjälp.

Källor: How do cats squeeze through small spaces? Live Science | Anatomi, SVERAK | Why are cats so flexible? Catster

Rulla till toppen