Katten Tessan med sina morrhår

Om kattens morrhår- varför finns de?

Är det farligt att råka klippa av katten morrhåren? Varför är kattens morrhår så långa?

Det finns många myter om kattens morrhår- katten kommer INTE att tappa balansen ifall du skadar morrhåren på den.

Katten har 24 morrhår

Katten har totalt 24 morrhår runt nosen, tolv på var sida som är placerade i fyra rader. Dessa hårstrån kan katten vinkla både framåt och bakåt.

Dessutom har katten känselhår på kinderna, ögonbrynen, under hakan och på baksidan av frambenen.

Rolig id bricka till katten

Katten känner sig fram med hjälp av morrhåren

Katten använder sina morrhår till att känna sig fram i trånga eller mörka utrymmen. Om du tittar på din katt så är morrhåren troligtvis lika långa som katten är bred. Det betyder att det räcker med att katten sticker in sitt huvud i ett trångt hål för att kunna avgöra om även kroppen får plats.

Med hjälp av dessa känsliga hårstrån uppfattar katten också luftströmmar och vibrationer runt olika hinder och hjälper därför katten att ta sig fram i mörkret.

Katter är långsynta

Katter är långsynta, det vill säga de ser dåligt på nära avstånd. Morrhåren hjälper därför till att hålla reda på ett fångat byte. Katten vinklar fram morrhåren och kan på så sätt känna var bytet finns.

Liten mus

Morrhåren fästa vid nervceller

Morrhåren är fästa i hårsäckar som är omgivna av många blodkärl och nervceller. Det är därför katten känner varje vibration med sina morrhår.

Klipp inte av morrhåren!

Det finns flera felaktiga myter om kattens morrhår. Vissa hävdar att katten kan tappa balansen utan sina känslospröt, men det stämmer inte. Balansen sköts av balansorganen som sitter inne i örat.

En annan myt är att morrhåren innehåller massor av nerver. Morrhåren är vanliga hårstrån som är lite styvare och består av keratin- ett dött ämne. Det gör därför inte ont om du råkar klippa av ett morrhår. Slitna morrhår ramlar av och nya växer ut precis som övriga hårstrån.

Katten får däremot svårare att fånga byten och att orientera sig i mörker om den blir av med sina morrhår. Morrhåren finns där av en anledning och klipp inte av dem bara för att du tycker att katten blir snyggare utan!

Kattmamman biter av morrhåren på ungarna

Kattmamma med sin kattunge

Det förekommer att kattmamman biter av morrhåren på sina ungar. Troligtvis är det ett sätt för mamman att få sina ungar att stanna kvar hos sig tills de är stora nog att ge sig ut på egna upptåg. För med avbitna morrhår blir ungen lite desorienterad och smiter inte iväg.

Vill du veta mer om katter? Vi har en artikel om varför katten alltid landar på tassarna.

Källor: Secret Life of the Cat, tv-serie gjord av BBC i samarbete med Royal Veterinary College |  Illustrerad vetenskap

Rulla till toppen