Hur länge kan min katt vara ute under den kalla vintern? Kan jag släppa ut den som vanligt eller ska jag försöka hålla den inne? En van utekatt klarar sig bra men behöver ha tillgång till en varm plats.
Katter älskar värme och under vintern föredrar de ofta att stanna inomhus i längre perioder. Men är din katt van att vara ute så kommer den att vilja ta sina rundor utomhus även om temperaturen kryper neråt och snön ligger djup. Vad ska du tänka på? Kan du släppa ut den som du brukar?
Tjockare päls
Utekatter får normalt en tjockare päls under vinterhalvåret och klarar därför av att hålla värmen en längre stund. Men det är också väldigt olika på katter vilken typ av päls de har och en katt med väldigt lite päls fryser förstås fortare.
Förfrysa tassar och öron
Men även om katten har en tjock päls, skyddar den inte trampdynor, tår, öron och svanstippar lika bra. Det är inte ovanligt att veterinärerna får in katter som har förfruset just dessa områden.
Ser du att katten är missfärgad och eventuellt kall på någon del kan du misstänka en förfrysningsskada. Ta genast in katten i rumstemperatur och värm sakta upp den igen. Du kan vira en filt runt katten eller värma den innanför din tröja men försök inte att påskynda värmen med till exempel en värmedyna. Gnugga inte heller på det utsatta stället för då kan du orsaka värre skada. Är kattens allmäntillstånd nersatt ska du omedelbart ta kontakt med en veterinär!
Måste kunna värma sig
Katten väljer själv hur länge den vill vara ute och den behöver därför ha möjlighet att kunna komma in och värma sig när den känner sig kall. Du kan därför inte släppa ut katten på morgonen och sedan åka till jobbet och vara borta hela dagen.
Är du inte hemma och kan släppa in katten får du antingen skaffa dig en kattlucka eller göra i ordning en skyddad plats där den kan värma sig.
En skyddad plats kan vara i ett garage, ett förråd eller en uteplats under tak. Har du inte det utrymmet uppvärmt, bör du se till att kattens krypin är en bit ovanför marken. Platsen bör vara fuktsäker och fri från drag och blåst, isolera den gärna med frigolitskivor eller halm. Utrymmet bör inte vara för stort för då kommer katten ha svårt att värma upp det med sin kroppsvärme. Placera gärna en vattenskål i närheten, det finns olika typer av uppvärmda skålar att köpa. Men då krävs det naturligtvis ett eluttag i närheten.
Gammal eller väldigt ung katt
Tänk på att en gammal katt eller en kattunge inte har lika lätt att hålla värmen. Även olika sjukdomar kan påverka kattens förmåga att hålla sig varm. Därför är det extra viktigt att du håller uppsikt över en sådan katt.
Mörker en fara
Under vinterhalvåret är det mörkt en stor del av dygnet. Katten behöver då ha ett reflexhalsband på sig för att inte riskera att bli påkörd. Det finns många fina katthalsband med reflexer, men se till att de har ett säkerhetsspänne som löser ut om katten fastnar någonstans.
Glykol
En annan risk för utekatter är glykol. Glykol används i bland annat bilmotorer för att förhindra rost och förfrysning av kylarsystemet. En läcka på en bils kylarsystem eller en bilägare som råkar spilla lite glykol gör att katten hittar glykol på marken. Glykol har en söt smak men är väldigt giftigt!
Läs gärna mer på Glykol förgiftar hundar och katter.
Kontrollera gärna bilen
En bil som står parkerad utomhus kan bli en perfekt värmestuga för en utekatt. Har du varit ute och kört med bilen är den varm länge och det är inte alls ovanligt att katter lägger sig under en bil eller på däcken. Så ta gärna en extra vända runt bilen och titta innan du kör i väg.
Läs mer
Läs gärna om Katters tolerans för kyla och värme