HUnden Astra, Cão da Serra da Estrela

Glykol förgiftar hundar och katter

Glykol, eller etylenglykol som det riktiga namnet är, används som kylarvätska till bilar och när det spills eller läcker ut på marken innebär det en fara för våra husdjur.

Både hundar och katter tycker att glykol smakar gott, det är sött och är ofta dessutom blandad med god snö.


Glykol ger njurskador

Glykol orsakar obotliga njurskador och det behövs inte mycket för att förgifta ett djur. 4,4 ml per kilo kroppsvikt är en dödlig dos för hundar, för katter räcker det med 1,4 ml per kilo kroppsvikt. Även hjärnan påverkas och hunden kan upplevas som berusad.


Diagnos på glykolförgiftning

Katt som går i snön

Tyvärr missar många djurägare att deras hund eller katt fått i sig glykol. De första symptomen visar sig visserligen redan efter 30 min och upp till 12 timmar. Men eftersom mängderna glykol oftast inte har varit så stora blir också de första symptomen inte alltid så kraftiga och de två första stadierna kan passera rätt obemärkt.

Under första stadiet blir hunden slö, lite vinglig och kräks. Den blir också väldigt törstig och kissar mycket, men det är vanliga symptom på vilken kraftig njurskada eller mag-tarmkatarr som helst. Har däremot hunden fått i sig större mängder kommer den att få kramper, bli medvetslös och dö.

Efter 12 till 24 timmar inträder andra stadiet av förgiftningen och hunden tycks plötsligt må mycket bättre igen. Men efter 24 till 72 timmar inträffar sista krisen då njurarna helt slutar att fungera och hunden drabbas av urinförgiftning. Hunden slutar då att kissa, den kräks och mår mycket dåligt. Om hunden inte kommer till veterinär förrän detta tredje stadium har nåtts är det inte säkert att djurets liv går att rädda.


Graverad id bricka till hunden


Framkalla kräkning

Misstänker du att hunden fått i sig glykol försök att få den att kräkas så fort som möjligt genom att t.ex. lägga stark senap på tungroten. Ta den också snarast till en veterinär som även kan ge den ett kräkframkallande medel.

Närbild på slickande katt

Behandling med alkohol

Om hunden har kommit in i tid kommer den att få etanol, dvs alkohol direkt i blodet via dropp. Alkoholen förhindrar glykolen att bilda de skadliga ämnen som förstör njurarna. Hunden kan behöva dropp i flera dagar och kommer under tiden att vara berusad av spriten och kräver därför kontinuerlig tillsyn.

Har däremot njursvikten redan börjat så hjälper det inte att sätta in etanol. Det viktiga är alltså att förkorta tiden från att hunden fått i sig glykolen tills den kommer in för behandling.


Kattfontän Lucky Kitty


Propylenglykol

Hund som ligger i snön framför en bil

För ett antal år sedan gick många bensinmackar över till att sälja Propylenglykol. Den är mindre giftig och används till och med som livsmedelstillsats i vissa fall. Ur hundens synvinkel är det bättre att använda det eftersom de inte drabbas av dödliga njurskador. Däremot är katter känsliga för det och det är därför inte tillåtet att användas i kattmat.

I dag säljs det inte lika mycket propylenglykol eftersom den inte visade sig vara lika effektiv som etylenglykol.


Källa: Doggyrapport 2004/01, Merck veterinary manual, http://pets.thenest.com/, https://www.biltema.se/bilvard/tillsatsmedel/glykol/

Rulla till toppen