En katt och ett barn sover tillsammans

Varför vill inte din katt sova hos dig?

Ofta föredrar katten att sova hos någon speciell person i familjen. Har du funderat över varför katten valt just den familjemedlemmen? Ibland beror det på personen i fråga, men det kan också bero på att den personen har en ovanligt bra sovplats.

Bästa vägen till hjärtat går genom magen

Många gånger väljer katten att sova hos den personen som oftast ger katten mat. Om du börjar mata katten oftare så kan den tycka att det är bäst att hålla sig väl med dig. Det är en naturlig överlevnadsinstinkt att hålla sig väl med den som föder en.

Skapat ett extra band till någon person

Men det kan också vara att katten har vuxit upp extra nära någon person, och då kan katten ha skapat extra djupa band till den personen. Eller så sysselsätter sig någon extra mycket med katten. Har du en lekfull katt kan den ofta knyta hårdare band till ett barn som oftare tar sig tid till att leka.

Om katten känner sig trygg med en person vill den gärna hålla sig i närheten, precis som vi människor gör. Så om du ägnar dig mer åt din katt kan ni också bygga upp ett speciellt förhållande.

Kattfontän Lucky Kitty

Bästa sovplatsen

Det kan också vara så att just din partners säng är den skönaste platsen att sova på, enligt katten. Hen kanske har ett mjukare täcke eller har platsen med bäst uppsikt över resten av hemmet.

Katter sover sällan hela nätterna, de är aktiva till och från. Den person som går upp på toaletten under natten kanske ger katten en klapp eller en stunds bus vilket passar katten bra. Då gäller det att katten håller sig i närheten så den inte missar det.

Vi människor är dessutom olika varma av oss, vilket får katten att välja den personen som är skönast att sova med. Är du för varm så väljer den gärna någon annan.

Katten sover på mig

Varför sover gärna katter på någon? Antingen på bröstet eller på benen?

Även om katten sover så är den alltid beredd att fly om något skulle hända. Ligger katten på dig så har den lättare att fly, men den litar också på dig. Skulle du vakna av något så kommer också katten automatiskt att bli väckt.

Vissa katter sover gärna på benen eller åtminstone i fotändan av sängen- varför? Det är ett sätt att ligga nära dig utan att bli drabbad av din kroppsvärme. Det är svalare vid fotändan.

Rulla till toppen