När är det dags att ensamhetsträna en valp? Hur länge kan valpen vara ensam? Hinner man ensamhetsträna valpen under sin semester?
Att lära valpen att vara ensam hemma är nästan ett måste i vårt samhälle. Ibland måste hunden stanna hemma ensam. Men hur gör man?
Valpspruta
Aksel är nu 13 veckor gammal. Sista valpsprutan är avklarad, han märkte inte ens att sköterskan stack honom! Då tar man sitt jobb på allvar, när man hittar rutiner för att underlätta för djuren.
Sköterskan strödde ut en mängd hundgodis på undersökningsbordet. – JIPPI! tyckte förstås Aksel. Medan han åt för fullt fick han sin spruta i nackskinnet.
Han växer så det knakar, han har ökat med ungefär ett kilo i veckan sedan han kom hit. Nu är han inte längre så rund och rultig, ser snarare ut som en valp med väldigt lång ben.
Träna valpen från första början
Vi har ensamhetstränat honom redan från första början. Naturligtvis har vi inte lämnat honom ensam hemma, men träningen börjar med mycket små steg.
Toalettbesök och dusch har för det mesta skett utan att han har fått följa med in i badrummet. Är han utanför dörren när vi går in säger vi bara ”kommer strax” och så stänger vi dörren.
Är han kvar när vi kommer ut så hälsar vi bara glatt på honom och går vidare. Ibland får han en klapp i förbigående men vi gör inget mer väsen av det än så.
Passa på när valpen sover
När Aksel har varit trött och lagt sig för att sova har vi flera gånger låtit honom ligga själv i ena änden av huset medan vi är i en annan del.
När han sedan vaknar, hör han oss och kommer gående. Då får han en glad hälsning och en liten stund med kelande.
Han har själv valt ut ett par platser som han gärna lägger sig att sova på. Den ena är i vårt sovrum, där han sover på natten. Dit kan han ibland gå även under dagen när han är riktigt trött.
Den andra platsen är på klinkergolvet vid braskaminen, nästan mitt i huset. Då ser han oss när vi rör oss mellan rummen. Däremot ser han inte oss när vi sitter och jobbar i arbetsrummet.
Kasta sopor eller hämta posten
Vi passar också på att låta Aksel vara kvar inne när vi går ut med soppåsen eller hämtar posten.
Flera korta stunder varje dag gör att det inte blir så dramatiskt. Vi går och vi kommer, det är inte något konstigt med det.
Jag har också några gånger lyft ut honom i trädgården för att kissa precis när han har vaknat. Men eftersom jag har behövt en jacka så har jag gått in igen för att hämta den. På så sätt ser han även att vi både går och kommer i från trädgården.
Även Gösta går och kommer
Nu har vi ju två hundar, storebror Gösta påverkar ju även Aksel. Eftersom Aksel ser att Gösta är lugn när vi går så smittar det naturligtvis av sig.
Men Aksel har också fått vänja sig vid att Gösta går ut. Vi försöker att låta Gösta få egentid med någon av oss när det är möjligt.
Många av Göstas promenader har Aksel inte fått följa med på, så även där är det naturligt för Aksel att han får stanna hemma.
Ofta reser Aksel inte ens på sig när vi tar fram Göstas koppel. Ska Aksel också följa med ut så får vi istället locka på honom att komma.
Att ensamhetsträna en valp tar olika lång tid
Alla hundar är olika individer. Även om du jämför hundar av samma ras så finns det skillnader mellan individerna.
Hur lång tid det tar att ensamhetsträna just din valp är svårt att säga i förväg.
Olika raser är dessutom avlade på att vara mer eller mindre förarberoende. Ska hunden jobba väldigt nära sin förare blir det ofta svårare att ensamhetsträna den. Men det går, med mycket träning i korta stunder.
Läs gärna Lär hunden vara ensam hemma och Min hund kan inte vara ensam.
Fler delar av vår träning med Aksel hittar du på Valpen Aksel.