Skällande hund Cão da Serra da Estrela som vaktar

Hunden som vaktar

Hunden vaktar maten, tuggbenet eller matte.

Ta genast bort matskålen om din hund vaktar sin mat och visa att du är ledaren! Det är ett vanligt råd som en nybliven hundägare får. Men tyvärr är det så bakvänt som det bara kan bli.

Vad ska du göra när hunden vaktar?


[cmtoc_table_of_contents]


Varför vaktar hunden?

Att vakta är en medfödd egenskap hos alla våra hundar, men i hur stor grad hunden vaktar beror bland annat på vilken ras du har.

Vissa raser är avlade för att ha en stor vaktinstinkt precis som andra är avlade för att valla eller apportera.

Dessutom spelar det roll om hunden känner sig trygg i situationen. Eller om den tidigare har lärt sig att den kan bli av med sina saker om den inte ser upp.

Schäfer ligger på gräset

Klättrar inte i hierarkin

En vanlig vanföreställning är att hunden försöker ta över ledarskapet genom att morra åt dig när du närmar dig matskålen.

Låt oss en gång för alla slå fast att dominansteorierna uppstod när forskarna studerade djur i fångenskap.

Dessa djur, som dessutom sällan var släkt med varandra, beter sig inte som en vilt levande flock. Läs gärna mer i artikeln Att vara hundens ledare.

En hund respekterar normalt sett en annan hunds mat- och sovplats, detta oavsett hur ranglåga eller -höga individerna är. Att hunden vaktar dessa har ingenting med dominans eller ledarskap att göra!


Vi lär hunden att vakta

Två valpar biter och drar i en leksak

Oftast är vi omedvetna över att vi faktiskt lär hunden att vakta olika saker. Om hunden har hittat ett av barnens gosedjur och glatt kommer med det i munnen blir du arg, skäller på hunden och tar bort det.

Hunden hittar snart gosedjuret igen och börjar leka med det, samma sak upprepas och du blir arg, men den här gången kommer hunden ihåg vad som hände förra gången.

Så innan du hinner ta gosedjuret morrar hunden eller vänder sig om och försvinner med det.

Vad har då resultatet blivit? Hunden leker med ”sin” roliga leksak (gosedjuret är lika roligt att leka med, oavsett vems det är) och när du visar dig talar hunden om att ”jag leker med detta och du kommer bara att ta det ifrån mig”.

Vad gör du i det läget? Du tar bort gosedjuret och skäller ännu mer på hunden.

Hur upplever hunden det? Att du precis bekräftade det hunden tänkte genom att ta leksaken i från den. Nästa gång gäller det alltså för hunden att försvara den ännu mer!

Och så är den onda cirkeln igång…


Hundleksaker som tål att tuggas på


Bytesleken

Redan som valp är det bra om du leker bytesleken med hunden. Är din hund redan vuxen är det lika viktigt att du byter saker, men du kan behöva träna detta under en längre period.

Bytesleken går ut på att om jag får det du har i munnen så får du något annat av mig.

Tänk dock på hur mycket hunden värderar den sak den redan har. Har hunden hittat en halväten korv ute, så duger knappast en torr pinne som ett bytesobjekt.

Du kan byta med leksaker, pinnar, godis eller något annat som hunden tycker om. Ta för vana att alltid ge hunden något i utbyte så är chansen betydligt större att hunden släpper ifrån sig sin sak den där gången då du inte har något annat tillgängligt. Läs gärna Värdet av belöningar.

Åtminstone till en början är det bra om du byter till något som hunden faktiskt får i munnen. Senare när hunden frivilligt släpper sin sak kan du byta den mot en lekstund.

Schäfer har dragkamp

Hur ser jag att hunden vaktar?

Börja med att noggrant studera hundens beteende, vad vaktar den? I vilken grad vaktar den? Hur beter den sig när den vaktar?

De flesta hundar går igenom olika stadier av vaktande, men ofta kan signalerna vara så små att vi inte uppfattar dem om vi inte studerar hunden mycket noga.

Viktigt att veta är att alla hundar inte behöver gå igenom alla stadier och inte heller i samma ordning.

Hunden …

 • ”fryser till”, den stelnar i kroppen och stirrar ut i luften.
 • börjar äta/bita mer intensivt.
 • morrar dovt.
 • visar tänderna.
 • biter i luften.
 • biter dig, vilket är dess sista utväg om den känner att inget annat fungerar.

Hunden har också olika saker som den vaktar olika mycket. Maten eller grisörat kanske den vaktar för sitt liv medan bollen kanske inte betyder lika mycket.

Studera skillnaderna bland de olika sakerna och rangordna dem, från vaktar lite till vaktar väldigt mycket.

Lägg också märke till i vilka situationer hunden vaktar, är det varje gång den äter/leker eller bara när något annat djur är i närheten?

Är det skillnad när det är husse som passerar gentemot matte? Hur reagerar omgivningen just precis i det ögonblick då hunden vaktar?

Ibland kan vi faktiskt förstärka hundens beteende genom att ge hunden omedvetet extra uppmärksamhet då den vaktar.

Skriv gärna ner de olika tillfällena så är det lättare att urskilja ett mönster.


Godisväskor till hundträning


Hur tränar man bort vaktbeteendet?

Som med all annan hundträning gäller det att du bestämmer dig för exakt vad du ska träna, vara konsekvent i din träning samt att hela tiden träna på en sådan nivå att hunden lyckas med sin uppgift.


Min hund vaktar maten

Katt och schäfer äter ur samma matskål

Vaktar hunden sin mat, ger du hunden lite mindre mat än vanligt. När hunden äter passerar du den på ett avstånd som hunden tillåter utan att vakta.

Släng lite mat till hunden samtidigt som du går förbi. Ta för vana att göra så ett par-tre gånger varje måltid. Successivt minskar du avståndet till hunden men var noga med att aldrig gå så nära att hunden börjar vakta igen.

Så småningom stannar du upp några sekunder innan du slänger maten till hunden. Öka tiden som du står still (fortfarande på ett lagom avstånd) successivt tills du märker att hunden inte bryr sig om dig då den äter.

Ibland kan du också ge hunden en jackpot. Istället för mat, slänger du dit en ost- eller korvbit. Något som hunden tycker är riktigt gott.

Tillslut, när hunden känner att den har förtroende för dig kan du stå alldeles intill och lägga ner mer mat i skålen.

Men ta inte bort maten från hunden, då riskerar du att den börjar vakta igen och det kommer att bli ännu svårare för dig att träna bort beteendet.


Graverad id bricka till hunden


Vakta saker

Principen att träna bort vaktinstinkten för saker är i princip densamma som ovan. Börja med att träna på en sak som inte betyder så mycket för hunden, t.ex. en leksak.

Låt leksaken ligga några meter från hunden, du närmar dig saken och samtidigt som du tar upp den ger du hunden riktigt gott godis med andra handen.

Det ska vara godis som hunden verkligen uppskattar, tanken är att du ska skapa en win-win situation. Du får leksaken och hunden får något riktigt gott.

Även i denna situation ska du träna ofta och hela tiden på ett sådant avstånd att hunden inte börjar vakta igen.

När det fungerar bra att du tar leksaken i utbyte mot t.ex. en köttbulle så börjar du träna med en sak som hunden vaktar mer än leksaken. Öka sakta svårighetsgraden både när det gäller vilken sak du får ta och på vilket avstånd du har till hunden.


Apportera leksaken

Du kan också träna apportering med en hund som vaktar saker, gör det hela till en lek – hunden kommer och lämnar saken till dig och du belönar den med riktigt gott godis eller en lekstund.

Låt också hunden få tillbaka sin leksak ibland! Om du får leksaken i utbyte mot en godisbit, så ger du tillbaka leksaken till hunden direkt. Sedan kan ni byta samma sak igen mot en godisbit.

Då blir det en lek av avlämnandet och hunden vänjer sig vid att du både tar och ger.

Valpen Aksel, 13 veckor gammal

Kom i håg!

 • Träna på en nivå som hunden klarar av.
 • Träna korta stunder, men ofta.
 • Var konsekvent, hunden ska alltid bli belönad då du tar leksaken eller närmar dig matskålen.
 • Hunden ska uppleva dig som en resurs, en resurs som den kan lita på.
 • Se till att ha roligt tillsammans!

Rulla till toppen