Vit katt mot mörk bakgrund

Att äga en döv katt

Vissa katter föds döva, det gäller framförallt katter med vit päls och blåa ögon. Andra katter kan drabbas av dövhet eller hörselnedsättning senare i livet.

Döva katter anpassar sig ofta bra till sin omgivning och kompenserar sin hörselnedsättning genom att använda sina andra sinnen mer. Det finns olika sätt att underlätta för den döva katten så att de kan leva ett vanligt familjeliv tillsammans med sin ägare.

Kattens öra och hörsel

Kattens öra består av tre delar ytteröra, mellanöra och inneröra.

Ytterörat består av öronlappen och hörselgången med en vertikal och horisontell hörselkanal. Ytterörat slutar vid trumhinnan.

Innanför trumhinnan finns mellanörat som består av den luftfyllda trumhålan och tre hörselbenen: städet, hammaren och stigbygeln.

Innerörat består av två labyrintiska avdelningar: benlabyrinten och hinnlabyrinten.

Formen på kattens ytteröra har två funktioner. Den ena funktionen är att förstärka ljudet som förs vidare till mellan- och innerörat. Den andra är att exakt känna av var ljudet kommer ifrån. Katter har trettio muskler i ytterörat och kan röra sina öron i hela 180 grader.

Anatomi över kattens öra

Alla katter är både blinda och döva vid födseln. Vid knappa två veckors ålder börjar de öppna ögonen och strax efter kommer hörseln.

Orsaker till dövhet hos katter

Det finns flera anledningar till dövhet hos katter. Vissa katter är födda döva, andra förlorar gradvis sin hörsel när de blir äldre. Men får katten en plötslig hörselnedsättning eller dövhet, så är den ofta orsakad av sjukdom eller en skada.

Medfödd dövhet

Medfödd dövhet kan förekomma i ett öra eller i båda. Det drabbar framförallt katter med vit päls och blå ögon.

En vanlig orsak till medfödd dövhet är Sensorisk dövhet (Congenital sensorineural deafness, CSD). Det beror på en tidig tillbakabildning av hörselsnäckan i innerörat.

En annan trolig orsak är en muterad gen som påverkar pigmentcellerna. Det har man sett hos hundar (se Att äga en döv hund), men forskarna har ännu inte gjort så många studier på katter när det gäller denna muterade gen.

Kattfontän Lucky Kitty

Förvärvad dövhet

Har katten en förvärvad dövhet kan den i vissa fall botas eller åtminstone mildras. Behandlas den bakomliggande orsaken kan katten kanske återfå sin hörsel.

Vanliga orsaker till hörselnedsättning är öroninflammation eller öronskabb. Har katten dessa sjukdomar återkommande, ökar risken för att även mellan- och innerörat blir inflammerade. Det kan då medföra skador på hörselorganet och katten blir hörselskadad.

Andra orsaker är tumörer, polyper, trauma och exponering för höga ljud. De kan också leda till övergående eller bestående hörselskador.

Katter kan även förlora sin hörsel med åldern. Åldrande är den främsta orsaken till hörselskador hos katter som tidigare varit hörande.

Vit päls och blå ögon

Döva katten "Blue"

Men alla vita katter blir inte döva. Men på grund av sin genetiska sammansättning så har en katt som har både vit päls och blåa ögon en större benägenhet att drabbas av dövhet. Detta jämfört med en katt med olikfärgade ögon. Forskare har funnit att:

  • 17 till 22 procent av vita katter med icke-blå ögon är födda döva
  • 40 procent av vita katter som har ett blått öga blir döva
  • 65 till 85 procent av helvita katter med två blå ögon är döva
  • Döva katter som är vita och har blå ögon utgör cirka 1-1,5% av den totala kattpopulationen

Några av dessa katter blir döva på bara ena örat. Om en vit katt med ett blått öga är döv på bara ena örat, så kommer det örat alltid att vara på samma sida som det blå ögat.

Symtom på dövhet hos katt

Katter med hörselnedsättning eller dövhet kan anpassa sig och kompenserar sin brist på hörsel genom att använda sina andra sinnen mer.

Som ägare kan det i många fall vara svårt att upptäcka om kattens hörsel blir successivt sämre. Även dövhet på ena örat eller selektiv hörsel kan vara svårt att upptäcka.

Har du flera katter så är en döv katt ofta mer uppmärksam på vad den andra katten gör. När den andra katten går mot köket för att få mat så följer den hörselskadade katten efter. I det fallet är det ännu svårare att upptäcka en eventuell hörselskada.

Det kan vara svårt att själv testa hörseln på katter. Den kanske inte kommer när du ropar men när du skramlar med godisburken. Hör katten dåligt då? Eller bryr den sig inte om att du ropar?

Indikationer på hörselproblem:

  • Katten kommer inte eller reagerar när du ropar på den
  • Den reagerar inte längre på höga ljud som den tidigare reagerat på
  • Din katt skakar mycket på huvudet eller kliar sig på öronen
  • Jamandet förändras, vissa döva katter jamar oftare och högre medan andra döva katter blir helt stumma
  • Katten blir lättare skrämd

Du kan göra ett enkelt test av din katts hörsel: Stå bakom din katt (se till att den inte ser dig) och klappa i händerna eller ring med en klocka eller liknande. Om du inte får någon reaktion från din katt så kan den ha en hörselnedsättning.

Katt som ber om mat

Känner vibrationer

Tänk på att inte göra för stora rörelser när du testar din katts hörsel. Det är inte säkert att katten hör ditt ljud men den kan känna vibrationerna med hjälp av sina morrhår.

Vibrationer av alla slag får en ny betydelse för döva katter. De kan känna golvet vibrera när människor går förbi, de känner basen från hög musik, spolande i toaletten eller om någon smäller igen en dörr.

Ta alltid kontakt med veterinär om du misstänker att din katt har börjat höra sämre!

Jamar döva katter?

Vissa döva katter kan låta väldigt mycket, speciellt på natten. De hör ju inte sin egen stämma och har ingen uppfattning om hur högt de låter. Andra katter är tystare och gör lite eller inget ljud alls. Båda varianterna är helt normala.

Högljudda katter använder ibland sitt jamande som ett sätt att upptäcka vad som händer runt dem. Genom att göra ett högt ljud så färdas ljudvågorna och reflekteras tillbaka mot dem, och plockas upp av deras morrhår som en smart kattradar.

Att tänka på om du har en döv katt

De flesta döva katter är anpassningsbara och kan trots sitt handikapp ha en bra livskvalitet. Men du behöver vara medveten om din katts hörselnedsättning och anpassa ditt beteende därefter.

Närma dig det aldrig katten bakifrån utan att visa din närvaro, t.ex. genom att stampa lite extra i golvet. Vibrationerna gör att katten vet att du är i närheten.

Rör eller skaka aldrig en sovande katt. Stampa i golvet eller håll fram din hand precis framför nosen.

Lyft inte upp en katt som inte är medveten om att du är i närheten.

Eftersom din katt inte kommer att kunna komma när du ropar, så kan du ha en pingla på kattens halsband så att du vet var den är. Det går också att använda en ”key finder” eller gps tracker som hänger i kattens halsband. Det finns flera olika lösningar på marknaden som kan vara användbara.

Se till att katten är mikrochippad och registrerad så att den kan identifieras om den skulle rymma.

Eftersom din döva katt inte kan höra bilar eller andra djur, så bör den inte gå lös utomhus. Använd i stället en sele och ett koppel eller en långlina och håll katten under uppsikt. Har du möjlighet att näta in ett område på balkongen eller uteplatsen så kan du låta katten vara där.

Om din katt verkar vara stressad efter att fått en förvärvad dövhet, så kan du testa att använda lugnande doftferomoner som kan öka kattens trygghetskänsla. Se även Feromoner har de en lugnande effekt på hund och katt?

Rolig id bricka till katten

Träna en döv katt

För en innekatt (oavsett hörselskada eller ej) är det viktigt att du håller den stimulerad med leksaker för att undvika tristess.

Så lek med din döva katt! Köp leksaker där katten får använda sina övriga sinnen. Testa med leksaker som doftar kattmynta, valeriana eller Silver vine.

Dra nytta av din döva katts andra förhöjda sinnen i stället. Var noga med att använda din röst och lämpliga ansiktsuttryck när du lär ut ett kommando. Le för ett ”glatt” kommando som ”Kom hit!” eller ”Dags för mat!” Rynka på pannan och ge tummen ner när du lär ut ”Nej”. Du kan också träna katten att känna igen dina handsignaler. Prova dig fram tills du hittar det som passar just din katt.

Du kan använda en laserpekare eller en ficklampa när du leker med den eller för att rikta din katts uppmärksamhet mot en viss plats.

Vissa kattägare köper ett vibrerande halsband (inte ett el-halsband eller ett som sprutar illaluktande medel). Det skickar en svag vibration till halsbandet när du vill få din katts uppmärksamhet eller distrahera den från ett oönskat beteende.

Källor: Cornell University College of Veterinary Medicin | MSD Vet Manual | ”Evaluation of the prevalence of congenital sensorineural deafness in a population of 72 client‑owned purebred white cats examined from 2007 to 2021” av A. Kortas et.al BMC Veterinary Research 2022 | Veterinärbutiken |

Rulla till toppen