Hund som skakar sig

Varför skakar hunden på sig?

Hundar skakar sig när de är blöta för att bli av med överflödigt vatten från pälsen. Det är ett effektivt sätt att hålla sig varm och torr. Enligt forskarna kan en hund bli av med upp till 70 procent av vattnet i pälsen genom att skaka sig i några sekunder.

Det är en förmåga som är viktig inte bara för att bevara värme, utan också för att spara på energi. Men hur fungerar det egentligen?

Och varför skakar hunden på sig även om den är torr?

Skakningsbeteendet hos däggdjur

Hundar är inte de enda djuren som skakar sig för att bli torra, det gör även andra pälsklädda däggdjur. Mekanismen att skaka är en kombination av fysik och biologi. Man tror att den mekanismen har utvecklats tidigt i djurens evolution. Skakandet kan också ha fler funktioner än att bara bli av med vatten, till exempel att göra sig av med ohyra, smuts eller att bokstavligen skaka av sig ett obehag.

Genom höghastighetskameror har forskarna studerat 16 djurarter och fem hundraser allt från möss till björnar. Forskarna fann att varje art anpassar sin hastighet på skakandet för att bli så torr som möjligt utan att slösa på för mycket energi. Små djur skakar snabbare än stora djur. Detta eftersom de mindre djuren behöver mer kraft för att övervinna vattenspänningen som håller vattnet i pälsen.

Hundar och vissa andra pälsdjur har också en fördel av sin lösa hud. Huden kan svänga 90 grader i varje riktning och genererar då stora centrifugalkrafter som slungar ut vattnet.

Hund som skakar vatten ur pälsen

Hundar behöver torka snabbt i kallt och blött väder

För hundar och andra däggdjur är det viktigt att kunna torka snabbt i kallt och vått väder. I annat fall riskerar djuren att drabbas av kraftig nedkylning (hypotermi). Även när de utsätts för en relativt mild kyla under en längre tid så kan de drabbas av hypotermi.

Hypotermi innebär att kroppstemperaturen sjunker under det normala intervallet och att individen då är kraftigt nerkyld. Hundar har en normal kroppstemperatur på cirka 38°–39° C men den kan variera lite beroende på ras, storlek, ålder och hälsa. Om hundens kroppstemperatur sjunker under 37° anses hunden ha drabbats av hypotermi.

Hundar har under årtusenden fysiskt anpassat sig för att minska risken av att vatten tränger in i deras päls. Ofta består pälsen av två lager, ett lager med underull och ett yttre lager med täckhår. Men vår moderna hundavel har gjort att vissa raser saknar underull.

Underullslagret är mjukt och isolerande (både mot kyla och värme) genom att det fångar in luft mellan hårstråna. Täckhårslagret är längre och mer vattenavvisande. Täckhåren har små fjäll på ytan som gör att vattnet droppar av i stället för att tränga in i pälsen.

Men när hundar utsätts för blött väder under en längre tid så kan vatten tränga in i underullen eftersom den inte är vattentät. Hur lång tid det tar för hunden att bli genomblöt, beror på hur tjock och tät underullen är. Men när hunden väl blir genomblöt så förlorar pälsen sin isolerande förmåga.

Så skakar blöta hundar sig torra

Hundar skakar sig när de är blöta för att bli av med överflödigt vatten från pälsen. Det är ett effektivt sätt att hålla sig varm och torr, men hur fungerar det egentligen?

Hundar och andra domesticerade djur har en speciell muskel som heter cutaneus trunci och som löper längs hela kroppen alldeles under huden. Den muskeln kan snabbt dra ihop sig och få huden att röra sig i sidled. Du kan själv se att huden rycker till om du petar på hundens rygg.

Genom att hunden vrider huvudet från sida till sida sätts skinnet i rörelse och det fortplantas sedan genom hela kroppen. Rotationen får vattendropparna att slungas ut från pälsen med hög hastighet, precis på samma sätt som en centrifug fungerar. När rörelsen väl tagit sig ända ut i svansen är hela pälsen formad som en skruv.

DjurAntal skakningar per sekund
Mus27 gånger/sek
Grizzlybjörn4 gånger/sek
Korthårig hund7 gånger/sekund
Långhårig hund4 gånger/sek
Hastigheten på skakningen beror på djurets storlek och längden på pälsen.

Djuren anpassar sin skakningsfrekvens efter sin storlek och längden på sin päls, så att de får ut så mycket vatten som möjligt på kortast tid. Små djur skakar fler gånger per sekund än stora eftersom de har en mindre kroppsradie. Med en mindre kroppsradie krävs snabbare skakningar för att få en tillräcklig centripetalkraft.

Blir av med 70% av vattnet

Enligt forskarna kan en hund bli av med upp till 70 procent av vattnet i pälsen genom att skaka sig i några sekunder. Det är ett smart sätt att spara energi och att undvika nedkylning. Det har visat sig att det går åt 5 gånger mindre energi att skaka av sig vattnet än att vänta på att pälsen torkar på egen hand.

De flesta hundarna stänger också sina ögon när de skakar sig. Det finns inte mycket forskning om varför de gör så, men möjliga anledningar kan vara att:

  • de förhindrar skador från de extrema centrifugalkrafterna som uppstår när de skakar sig torra
  • skydda ögonen från vatten och smuts som kan komma in i dem under skakningen
  • de utlöser den reflex som kniper ihop ögonen när de känner något i närheten av ögat
  • instinkten att skydda sina ögon från rovdjur eller andra hot när de är sårbara eller utsatta

Varför envisas hunden att skaka av sig precis bredvid sin ägare?

Varför vill hunden så gärna skaka av sig vattnet precis bredvid dig? Vilket får dig att bli lika blöt som hunden.

Det finns inget exakt svar på det utan det kan finnas flera anledningar. Vi listar här ett par tänkbara anledningar, kanske känner du igen dig själv i någon av dem?

Hundar är väldigt sociala och vill gärna skynda sig tillbaka till sin ägare. Den har då inte tid att stanna för att skaka av sig vattnet på vägen.

Eftersom våra tamhundars förfäder var mer utsatta för rovdjur, så var det säkrare att hålla sig i närheten av någon flockmedlem medan de skakade sig torra. Eftersom de stänger ögonen under tiden behövde de någon som höll koll på omgivningen.

Hund som skakar sig

Men hundar skakar på sig även om de är torra, varför då?

Hundar kan skaka på sig av flera olika anledningar, inte bara när dom är blöta. De kan ha fått något i pälsen, till exempel smuts eller insekter som de vill bli av med.

De kan ha något som irriterar i huden eller öronen. Då kan de först börja med att skaka pälsen och om det inte hjälper övergår de till att klia sig. Verkar hunden ofta vara irriterad över något i pälsen eller öronen, bör du låta en veterinär undersöka din hund. Läs också om Hot spots eller fukteksem.

Men även när hunden har varit utsatt för en stressig situation eller känt obehag på något sätt brukar den skaka av sig det, genom att just det- skaka pälsen. Det är ett sätt att lugna ner sig, motsvarande att vi tar ett djupt andetag. Om ni har mött en hund som skällde ut er kommer troligen din hund att skaka sig när ni har passerat situationen.

Vissa hundar skakar eller darrar när de är överväldigade av glädje. Det kan vara svårt för en hund att hålla tillbaka sin lycka, vilket gör att en hund kan darra och skaka sig när den försöker lugna sig.

Om det är kallt och hunden fryser kan den också skaka och darra, precis som vi gör en åkarbrasa för att få upp värmen.

Kuriosa

Hur hundar skakar vattnet ur pälsen intresserar inte bara forskare inom biologi. Även forskare inom teknik är intresserade av detta för att kunna vidareutveckla bland annat rengöring av kameralinser, sensorer och solpaneler.

Källor: Wet mammals shake at tuned frequencies to dry av A.K. Dickerson et.al, School of Mechanical Engineering, Georgia Institute of Technology, Atlanta 2012 | En jämförelse av två mätmetoder för kroppstemperatur hos hund under anestesi av Emma Wahlqvist, SLU 2017 | How Dogs Shake Dry in One Second, Live science | Why Is My Dog Shaking?, American kennel club | Cutaneous muscle of the trunk, IMAIOS

Rulla till toppen