Shanti och Gösta- två hundkompisar som badar

Hot spots eller fukteksem

Fukteksem som också ofta kallas för hot spots eller retrievereksem är en ytlig bakterieinfektion som hunden får på huden.

När hunden drabbas av fukteksem kan det spridas explosionsartat över huden inom ett par dagar. Hunden får klåda och i många fall även smärta så dessa eksem måste behandlas så snart du upptäcker dem.

Vad är fukteksem?

Fukteksem har många namn; hot spots, retrievereksem och våteksem är de vanligaste. Det mer vetenskapliga namnet är akut dermatit.

Fukteksem är en ytlig infektion i hundens hud. Det börjar ofta med att huden är skadad på något sätt. Det kan till exempel vara ett gammalt fästingbett, ett litet sår eller att hunden har slickat sig intensivt på ett ställe.

På huden finns det alltid olika bakterier, bland annat stafylokocker. Bakterier älskar varm och fuktig miljö och kan då föröka sig snabbt. Stafylokocker i sår orsakar en hudinfektion, i detta fall ett fukteksem.

Det som är karaktäristiskt med fukteksem är just att det blir fuktigt och kladdigt, därav namnet. Många tror felaktigt att namnet kommer av att eksemet dyker upp där huden är fuktig.

Fukteksem bredvid pungen hos hund
Det gula kladdiga till vänster i bild är vätskan som sipprar ut från eksemet

Varför får hunden fukteksem?

Fukteksem kan förekomma hos alla hundar men är vanligare hos retrievers, sankt bernhard, schäfer, newfoundland, rottweiler och cocker spaniel.

Älskar din hund att bada eller om den har en tät eller tovig päls så ligger den i riskzonen att drabbas av fukteksem.

Fukteksem är vanligast under sommarhalvåret då hundarna gärna badar mycket, men en hund kan egentligen få fukteksem när som helst.

Även under perioder då luftfuktigheten är hög och om hunden ofta går i blött gräs eller buskage finns risken att den får hot spots.

Vattenflaskor med kula till hunden

Symptom

Om hunden börjar klia eller slicka sig intensivt bör du titta efter om du kan se ett sår eller en hudrodnad. Om du har tur upptäcker du det innan såret har börjat vätska och vara. Behandla då genast hunden och se till att den inte kommer åt såret!

Det kan gå så snabbt som på några timmar innan det kommer en klibbig vätska ur såret. Vätskan får pälsen att bli kladdig och att tova ihop sig runt såret.

Vanligtvis är huden dessutom röd och irriterad på ett större område än bara på det kladdiga såret.

Hals, kind, nacke och svansrot

Ofta drabbas hunden av eksemen på kinden, halsen, nacken eller under svansroten. Hos hanarna är även området runt pungen utsatt, men eksemen kan dyka upp var som helst på kroppen.

Fukteksemen kliar fruktansvärt mycket och gör dessutom ont. Det gör att hunden försöker att slicka och klia sig vilket bara förvärrar det hela.

Rakad kind med fukteksem
Fukteksem som syns då pälsen är rakad

Behandling av fukteksem

Om du hinner upptäcka fukteksemet innan det hinner sprida sig ska du raka bort pälsen runt såret. Raka med en ordentlig marginal så att det inte ligger någon päls mot den irriterade huden.

Tvätta såret eller rodnaden med Klorhexidin (går att köpa på apoteken). Se till att hunden inte kommer åt att varken slicka eller riva på såret. Det är ofta nödvändigt att hunden har en krage på sig.

Fukteksem sprider sig väldigt fort, så det är viktigt att hålla koll på såret. Raka bort mer päls om det sprider sig och gör rent flera gånger om dagen med Klorhexidin.

Du kan också bada hunden dagligen med speciellt schampo som innehåller klorhexidin. Det finns att köpa på apoteken, hos veterinärer eller i större djuraffärer.

Var då noga med att torka pälsen ordentligt, helst med hjälp av en fön på låg värme.

Smärtstillande kan behövas

Om infektionen sprider sig kan hunden behöva få lugnande medel innan du rakar pälsen.

Hunden kan också behöva få smärtstillande medicin under den första perioden. Prata då med din veterinär.

I svåra fall kan veterinären också behöva skriva ut antibiotika till hunden.

Förhindra fukteksem

Två golden retriever busar i vattnet

För att förhindra fukteksem bör du vara noga med att torka hunden torr efter att den har badat.

Skölj gärna igenom pälsen med varmt, rent vatten när du kommer hem och torka med hjälp av en fön.

Du bör också hålla pälsen i trim. Borsta regelbundet igenom pälsen så att det inte blir några tovor.

Vissa raser mår bra av att trimmas. Klipp ur pälsen där den är som tjockast, använd gärna en effileringssax.

Håll också koll på fästingbett och eventuella hudförändringar. Det är bättre att du tvättar av såret med klorhexidin innan det utvecklar sig till ett eventuellt fukteksem.

Hundleksaker som tål att tuggas på

Återkommande eksem

Får din hund återkommande fukteksem? Då ska du boka tid hos veterinären!

Ett enstaka fukteksem behöver inte betyda mer än att hundens hud för tillfället var skadad. Men om hunden får tillbaka fukteksemet flera gånger finns det nästan alltid en bakomliggande orsak.

Många allergier kan börja som återkommande fukteksem. Men även andra typer av hudåkommor eller parasiter kan ligga bakom att huden är nedsatt.

Läs gärna också Sommarens faror.

Rulla till toppen