En arg hund som skäller

Utskälld av grannarnas hundar

Hej, min fråga gäller skällande hundar.

Jag bor i ett flerbostadshus där det finns väldigt många hundägare. Jag har bott här i tre månader viket är detsamma för alla då området är nybyggt.

Sista veckorna har jag noterat att jag blivit utskälld rejält av två st olika hundar vid totalt tre tillfällen.

Två gånger när jag kommit ut vid hissen (har gjort det svårt att prata med grannen). Den hundägaren säger Tyst! åt sin hund ganska rejält. Den hunden har skällt på mig vid två tillfällen och båda gånger är när jag har kommit ut ur hissen.

Idag kom jag istället ut vid porten efter hissen och mötte en annan hund. Även den skällde på mig när jag kom ut ur porten och nästan hängde i kopplet. Där sa inte ägaren något utan försökte istället ställa hunden bakom sig/gömma den.

Jag undrar om det är vanligt att bli utskälld så här och hur ska jag agera? Ska jag be att få klappa hunden och sätta mig ner och visa att jag inte är farlig eller riskerar jag att bli biten då? Det är inte så kul att behöva bli utskälld i sitt eget hus varje gång jag möter någon av dessa hundar.


[cmtoc_table_of_contents]

Osäkra hundar

Det är naturligtvis inte roligt att behöva träffa skällande hundar i sitt bostadshus! Varför just dessa hundar gör det är ju förstås jättesvårt att svara på så här på distans.

Oftast handlar det om hundar som är osäkra, de skäller för att hålla andra på avstånd eftersom de känner sig rädda.

Eftersom alla är rätt nyinflyttade har även deras tillvaro förändrats nyligen. De känner sig rädda och osäkra i en ny tillvaro och då har de lättare för att skälla på allt som de upplever är farligt. Speciellt då i situationer där någon plötsligt dyker upp. Hunden har ju inte sett att du har varit på väg i hissen eller trappen.


Terrier som skäller

Skällande hundar beror på ras

Sedan kan det förstås även vara rasberoende, vissa raser eller rasblandningar har lättare för att skälla än andra.

Att hundägaren säger tyst eller fy åt sin skällande hund har sällan någon verkan, oftast kan det istället göra att hunden tycker att husse/matte ”hjälper till” att skälla på dig.


Ge hunden en uppgift

Ofta är det bättre om ägaren kan få hundens uppmärksamhet och då låta hunden få göra något. Det kan vara att hunden ska sitta, leta godis som husse slänger på marken, räcka vacker tass eller något annat.

Men tyvärr är det många hundägare som inte vet det, så de försöker i all evighet att säga åt hunden att vara tyst.


Godisväskor till hundträning


Prata med hundägarna

Eftersom ni bor i samma hus och säkert kommer att träffa på varandra många gånger kommer du troligen att vinna på att prata med hundarnas ägare.


Ignorera den skällande hunden

Nästa gång ni möts, stanna till några minuter och prata med honom/henne. Stanna så att ni har några meter mellan er och ignorera hunden helt (även om den skäller på dig).

Medan ni pratar kommer hunden troligen att sakta närma sig dig, låt den då göra det utan att du tittar på den. Avsluta samtalet och gå sakta därifrån, fortfarande utan att ha brytt dig om hunden.


Liten valp

Hunden får ta initiativet

Efter några sådana tillfällen kan du kanske sakta sätta dig ner på huk och låta hunden komma fram till dig om den vill. Tvinga dig aldrig på utan låt hunden komma fram i sin takt!

Har du några hundgodisar på dig (eller om du kan få av ägaren) kan du ge hunden dem. Så småningom kommer troligen hundarna att lära sig att du inte är farlig och då avtar skällandet.

Hoppas att ni kan få till en bra grannsämja i huset!


Mer information

Om du vill veta mer om skällande hundar, läs gärna Hundar som skäller och skäller.

Rulla till toppen