Golden retriever apporterar

Så får du hunden att släppa sitt byte frivilligt

Hur får man hunden att släppa bollen på kommando? Varför morrar hunden när den har ett ben? Hur får vi hunden att sluta morra då min man passerar matskålen?

Är hundens byte

Hur kan man lära hunden loss? Ska inte hunden lämna ifrån sig saken frivilligt?

Det här är ganska vanliga frågor som jag får av hundägare och även om det kan tyckas handla om olika saker; bollar, tuggben och matskålar så har det något gemensamt. Hunden ser dem som sitt byte.

Roliga hundleksaker

Rovdjur

Hunden är ett rovdjur, även om vi helst försöker glömma det. Rovdjur fångar och dödar byten för att överleva. De tänker inte släppa sitt byte annat än till flockmedlemmar.

Våra hundar överlever ändå eftersom vi ger dem mat och omvårdnad, men så har det inte alltid sett ut.

Skaffa föda på egen hand

Hunden domesticerades troligen för ca 15.000 år sedan. Även om hundarna då lärde sig att leva med oss människor så var de hänvisade till att skaffa sin föda på egen hand.

Det var först då människan började skapa speciella raser för ca 150 år sedan, som hunden började bli utfodrade och omskötta på ett mer systematiskt sätt.

Så många av de gener som ursprungshunden hade finns fortfarande kvar hos våra hundar, vi kan inte radera bort 15.000 års historia även om vi försöker allt vad vi kan.

Hund luktar i en papperskorg

Hittar något annat

Det byte som hunden (eller vilket rovdjur som helst) har erövrat släpper det inte gärna i från sig. De äter sig själv mätta innan de delar med sig till andra.

Nu gäller det faktiskt inte alla hundar. Vissa individer lär sig fort att blir jag av med något, så hittar jag något annat i stället. Då spelar det inte så stor roll att husse/matte tog den första roliga saken. 

Och det är just detta du ska använda dig av i din träning!

När hunden morrar

I den ”gamla tidens” hunduppfostran fick man lära sig att ta bort matskålen eller benet om hunden morrade.

Det fick till följd att antingen så skapade vi en konfliktsituation där hunden morrade ännu mer nästa gång. Hunden visste ju redan att du skulle ta ifrån den ”bytet”. Eller så fick vi en undergiven hund som gav upp och inte vågade trotsa.

I vissa fall fick man situationer där hunden inte vågade säga något då den ena familjemedlemmen var i närheten. Men tog istället ut det ännu värre med någon annan i familjen.

Vill du veta mer om hundar som morrar? Läs Morrar din hund?

Pudel som morrar

Byt, byt och byt

Så hur gör du för att lära hunden att släppa bollen? BYT, BYT, BYT och BYT! 

Gör det till en lek att byta grejer, du får min boll om jag får din. Du får en köttbulle om jag får ditt tuggben. Du får några godisbitar i matskålen när jag passerar dig.

Lär hunden att du inte är intresserad av att ta ifrån den bytet utan att ge något i gengäld.

Släppa sitt byte på kommando

Men- hur kan jag lära hunden loss? Jag har ju inte alltid något att byta med? Träna in ett kommando som lär hunden att släppa.

Börja med att ha två roliga leksaker/bollar. Ge hunden den ena och sätt dig ner på golvet och börja lek med den andra.

Strunta i hunden, lek bara med din leksak och se ut som om du har roligt.

Efter en liten stund kommer din hund att bli nyfiken på det du har och i samma ögonblick som hunden släpper sin boll för att ta den du har så säger du ”Loss” eller ”Tack”.

Låt hunden få din boll medan du börjar leka med den andra och upprepa kommandot ”Loss/Tack” VARJE gång hunden själv släpper sin boll/leksak.

Släpper hunden sin leksak frivilligt till dig, bli jätteglad och belöna hunden. Antingen med GOTT godis eller med en dragkamp om hunden gillar det.

Godisväskor till hundträning

Lek bytesleken ofta

Två valpar biter och drar i en leksak
Valpar tränar på att släppa sitt byte

Om du leker så här flera gånger om dagen så kan du så småningom börja säga ”Loss” innan hunden släpper, om du samtidigt bjuder fram din leksak eller en godisbit.

Hur fort det går att lära en hund detta är olika. Vissa lär sig nästan direkt medan andra kan få träna i flera månader innan hunden lär sig att lita på att den får något i gengäld.

När du får en hund som är trygg i att lämna i från sig sitt byte, först då kan du börja begära att hunden släpper bollen på kommando utan att få något annat än ett BRA tillbaka.

Träna in en rutin

De hundägare som tränar hunden i till exempel apportering brukar dessutom träna in en speciell avlämningsrutin. Det är inte nödvändigt att göra det men kan ibland underlätta för hunden att veta vad den ska göra.

Exakt hur denna rutin ser ut varierar mellan olika personer. Jag håller ut mina händer åt sidorna med handflatorna vända mot hunden. När hunden nästan är framme hos mig, för jag ihop händerna som en boll och lyfter samtidigt upp dem i brösthöjd. Det blir en signal till hunden att komma ända fram och sätta sig nedanför mig. Väl på plats tar jag emot dummyn.

Hund Basenji letar mat på köksbänken

Väck inte rovdjuret igen

Men se till att du ibland fortsätter att ge hunden en leksak eller godisbit som belöning annars väcker du snart rovdjuret igen som vill behåll sitt byte.

Ett bra tips är att ALLTID ha lite hundgodis i fickan när du går ut. Du vet aldrig när du kan behöva få hunden att släppa sitt byte, vare sig det är en död fågel eller ett glasspapper.

Rulla till toppen