Juckande hund

Hunden juckar och rider på andra!

Hunden juckar och rider på människor, leksaker eller andra hundar. Varför gör den så? Det är pinsamt…


[cmtoc_table_of_contents]


Juckande hundar är normalt

I princip alla hundägare upplever att deras hund juckar eller rider på något under vissa perioder. Det är ett normalt beteende för hundar och de förstår inte varför du kan tycka att det är pinsamt. Även unga valpar som ännu inte är könsmogna kan jucka på varandra eller på sina leksaker.

Men varför gör hunden så? Är den översexuell? Och är det inte ett hotfullt och aggressivt beteende om den rider på en annan hund?

Det finns olika anledningar till hundens beteende. Ibland kan du behöva ingripa och ibland behöver du inte bry dig, om det inte råkar vara i en pinsam situation förstås.


Pudel och Fransk bulldog leker

Hunden rider trots kastration

För hunden spelar det sällan någon roll om den är kastrerad eller inte. Den juckar i alla fall. Utom i de situationerna då ett juckande faktiskt startar på grund av hormonerna.

En kastration KAN minska beteendet men behöver definitivt inte göra det. Så överväger du att kastrera din hund, låt inte ridande vara enda orsak. Läs gärna mer på Kastrering av hund.


Medicinskt orsakat juckande

Det kan finnas medicinska orsaker till att hunden juckar på någon/något. Det är naturligtvis viktigt att reda ut om det handlar om något sådant.

Allergier eller klåda av annan orsak kan få hunden att rida på saker. Det blir helt enkelt ett sätt att klia sig på. En sådan hund slickar sig också ofta i underlivet.

Urinvägsinfektioner eller besvär med prostatan kan också trigga igång detta beteende. Så en hälsokontroll hos veterinären är inte fel.


Smart hundkoppel


Sexuellt beteende

När två hundar parar sig så rider hanen på honan under en stund i den sexuella akten. Så visst är ridande en sexuell handling i vissa situationer.

Finns det en tik i närheten som höglöper så känner hanen det på lukten. Han kan då bli sexuellt upphetsad och försöka jucka på det mesta i sin omgivning. Då är det inte ovanligt att han rider på andra hanar, kuddar eller människor i sin närhet.

I det läget gäller det för dig som hundägare att avleda honom. Lyft ner honom, ta bort kuddar och gosedjur. Försök att sysselsätta dig med honom så han glömmer sin upphetsning under en stund. Det kan vara svårt att bryta beteendet, men gör så gott du kan. Bli inte arg på honom! Det är trots allt hormonerna som styr.

Ofta brukar det beteendet gå över efter ett par dagar när tiken inte längre höglöper.

Är du intresserad av att veta mer? Läs gärna Om löptikar, tikens löp och skendräktighet .


Rider på varandra under leken

Precis som hundar kan visa alla andra beteenden när de leker, kan de också jucka på varandra. Har hundarna gjort upp att det bara handlar om lek så är ridande bara ett beteende i mängden. De kan morra, skälla eller rida på varandra, det är lika accepterat av den andra parten.

Här bör du dock som ägare vara lite vaksam. Det kan snabbt växla till ett socialt beteende eller en överslagshandling.


Hund som rider på boll

Hunden juckar på saker under lek

Är din hund ensam när den leker, kan den använda en kudde eller gosedjur att rida på. För hunden är det inte konstigare än att bita på en leksak eller att jaga efter en boll.

Tycker du att det är pinsamt, ta helt enkelt bort gosedjuret och hitta andra sätt att sysselsätta din hund på.


Socialt beteende

I vissa sammanhang använder hundar juckandet som ett socialt beteende. Det kan vara både tikar och hanar som gärna bestiger en annan hund för att visa sig överlägsen.

Ofta kan man se en skillnad på den typen av juckande. Studera hundarna strax innan den ena bestiger den andra. Är den ena eller båda hundarna väldigt stela i sitt kroppsspråk? Svansen kan vifta, men ofta lite långsamt och avvaktande.

Råkar du ut för en sådan situation bör du omedelbart ta din hund åt sidan. Det kan snabbt övergå från ett allmänt gruffande till ett ordentligt slagsmål. Skrik inte åt hundarna, utan ta lugnt och stilla bort den ena hunden istället. Börjar du höja rösten finns risken att du blir den utlösande gnistan.


Golden retriever valpen Aksel med sin storebror Gösta

Överslagshandling

När hunden juckar handlar det många gånger om en överslagshandling.

Hunden har mycket energi som den behöver utlopp för. Eller tvärtom, den är istället väldigt trött men inte vill visa det. Det blir ett sätt för hunden att hantera en stressfylld situation helt enkelt.

Vissa hundar får utlopp för sin stress genom att jaga svansen, slicka intensivt någonstans eller genom att börja jucka på något.

Ett typiskt tillfälle är då två hundar leker med varandra. Den ena hunden börjar bli trött och börjar då istället att intensivt rida på den andra som en överslagshandling. I detta fall är det bra om du hinner se den trötta hunden och bryta leken innan det går så långt.

En annan situation är en hund som har mycket uppbyggd energi som den behöver få utlopp för. Det kan vara att den har haft det tråkigt men också för att hunden blir överväldigad av besökare.

Om din hund ofta vill rida på besökare bör du lära den ett annat hälsningsbeteende istället. Läs gärna Lära hunden att hälsa utan att hoppa. Där kan du få olika träningstips.



Tvångsmässigt beteende

Vissa hundar utvecklar olika tvångsmässiga beteenden, varav ridande kan vara ett.

Oavsett vad din hund har för tvångsbeteende, avled den och gör något annat tillsammans istället. Ni kan leka, träna in olika kommandon eller ha sökövningar.

Försök att hitta ett mönster på när hunden utför dessa tvångshandlingar så kan du kanske hjälpa hunden att undvika de situationerna.


Övrigt

Rent generellt när det gäller att få hunden att sluta med ett beteende är oftast det bästa rådet att lära den göra något annat istället. Byt ett dåligt beteende mot ett bra.

Byt ut juckande mot människor mot att till exempel sitta och räcka vacker tass.


Källa: ASPA


Rulla till toppen