Liten hund som morrar

Morrar din hund?

”Om en hund morrar så är den arg och den visar inte heller mig som förare den respekt som den borde göra.”

Fortfarande förekommer åsikten bland hundägare, att en morrande hund inte är tillräckligt lydig eller att hunden försöker dominera dig som förare. I själva verket betyder morrningen oftast att hunden känner sig hotad. Den vill öka avståndet till det/den som hunden uppfattar som ett hot.

Vakta mat, ben eller sovplats

För många hundar är det naturligt att vakta sin mat, sitt ben eller sin sovplats och hunden morrar därför när du kommer i närheten. Börjar du då läxa upp hunden i en sådan situation kommer du att förvärra det hela. Risken är stor att du utlöser ett aggressivt beteende på sikt!

Följ absolut INTE det gamla rådet att ta bort matskålen (eller tuggbenet/leksaken) från en hund som morrar! Det du lär hunden i så fall är att den inte kan lita på dig eftersom du faktiskt snor maten ifrån den.

Avdramatisera hela situationen istället. Passera förbi hunden utan att titta på den, släng till hunden en riktigt god godis i förbifarten.

Ta för vana att göra detta flera gånger varje dag. Då kommer din hund snart att inse att det ju bara är trevligt att ha dig i närheten av matskålen.

Så småningom kan du stanna till några sekunder och kanske titta lite på hunden innan du slänger till den godiset och sedan går din väg. Successivt kommer du att kunna komma närmare hunden utan att den reagerar.

Roliga hundleksaker

Bytesleken

Morrar din hund då du vill ta bort leksaken/skorna/fjärrkontrollen så lek bytesleken istället.

Bytesleken går ut på att hunden ger dig sitt ”byte” mot att du ger hunden något annat. Byt en leksak mot en annan, ett tuggben mot en köttbulle, en pinne mot en hundgodis osv.

Tänk bara på att hunden ska tycka att det lönar sig att byta! Hunden kommer troligen inte att lämna ifrån sig varmkorven i utbyte mot ett torrt hundkex.

Denna lek bör du träna på ofta, så lär sig hunden snart att att det är roligt att ge dig olika saker.

Läs gärna mer på Så får du hunden att släppa sitt byte frivilligt

Hundmöte med två hundar

Morrar hunden åt andra hundar eller människor?

Morrar din hund åt andra hundar eller människor? Då är den med största sannolikhet osäker i just den typen av situationer.

Är det en typ av situation som hunden inte kommer att kunna undvika? Då bör du träna på att få din hund att lita på dig just då.

Det betyder att du måste se till att den främmande hunden eller människan inte kommer fram till din hund. Du kan stanna och prata med personen samtidigt som du står som en skyddande mur framför din hund. Be den andra personen att inte bry sig om din hund överhuvudtaget, hen ska varken prata eller titta på den.

Låt heller inte andra hundar komma i närheten av din hund om den tydligt visar att den inte tycker om situationen. Det spelar ingen roll om den mötande personen intygar att hens hund är ”så snäll så”. Ni kan stå på avstånd och prata med varandra medan era hundar befinner sig i kort koppel hos er. Efter ett antal sådana möten på avstånd kanske din hund börjar känna att den inte är hotad av åtminstone den mötande hunden.

Flicka tränar hunden att ta i tassen

Bråk och morrande vid t.ex. kloklippning

Sedan finns en annan typ av situationer som kan behöva hanteras på ett annat sätt. Det är i de fall som hunden har lärt sig att den slipper t.ex kloklippningen bara för att den morrar och bråkar.

Då är det oftast själva fasthållningen som hunden inte gillar och du bör träna på den separat. Förbered dig med ett flertal godisbitar och locka hunden till att sitta precis bredvid dig.

Hunden ska tycka att det är rätt bra att sitta där och du ger den lite godis under tiden. Efter en stund lägger du ena armen om hunden. Sitter den kvar så blir den belönad, går hunden så låter du den göra det men den får ingen belöning. 

Tänk på att helt ignorera hunden om den går ifrån dig! Tittar du på den eller pratar med den så belönar du beteendet att gå därifrån. Detta kan ofta räcka för ett första träningstillfälle.

Passa på att träna det ofta men under korta stunder. Så småningom gör du det lite svårare och håller om hunden lite mer samtidigt som du belönar. Fortfarande gäller principen att hunden bara får godis så länge som den sitter hos dig, går den så får den göra det men den får då heller inget godis.

Successivt håller du om mer och mer och plockar fram klotången som till en början bara får ligga intill er. Efter några veckors ihärdig träning bör du ha fått en hund som sitter lugnt kvar även om den kanske inte är överförtjust. Glöm inte bort att belöna hunden ibland även framöver men det behöver inte bli lika frekvent.

Morrande hund

”Pratmorrande”

Vissa hundar morrar väldigt mycket då de pratar med dig eller med en annan hund. Det är ett glatt morrande som ofta kommer fram i leken.

För en utomstående kan detta morrande tolkas som ett hotfullt beteende men det är det inte, hunden förmedlar bara sin glädje. Ofta brukar hundägaren lära sig att höra skillnaden på sin egen hunds pratmorrande och ett hotfullt morrande.

Läs mer om hundar som vaktar

Är du intresserad av att lära dig mer om hundar som vaktar? Då bör du läsa Hunden som vaktar.

Rulla till toppen