Påsk är för många en helg som tillbringas med nära och kära, med mycket mat och godis i alla former. Pynt i form av påskris med fjädrar och små duniga kycklingar brukar också höra till.
Men glöm inte bort att ha uppsikt över din katt eller hund under denna helg, det finns många frestelser som kan sluta med ett besök på närmsta jouröppen veterinärklinik!
Vad ska du tänka på lite extra under påsk när det gäller din hund eller katt?
Påskgodis och husdjur
Godis innehåller en stor mängd socker som inte är nyttigt vare sig för människor eller djur. Men det är sällan något som hunden eller katten blir akut sjuka av.
Choklad
I påskgodis finns det gott om choklad, både som chokladharar och inuti små påskägg. Choklad, eller snarare kakao innehåller ett ämne som heter teobromin. Hundar har svårare att bryta ner teobromin än vad människor har och kan därför snabbt komma upp i skadliga mängder. Har hunden eller katten ätit av chokladen, ring veterinären och rådgör med dem.
Nötter
Mycket av det vi äter innehåller också nötter. De flesta nötter är inte giftiga för hundar och katter. Däremot händer det att de sätter nötterna i halsen eller att de fastnar i mag- tarmkanalen. Macadamianötter som ofta förekommer i godis är giftiga för husdjuren.
En större mängd salta nötter kan också leda till saltförgiftning.
Xylitol
Även xylitol förekommer bland påskgodiset. Det är en vanlig ingrediens i tuggummin men även i sockerfritt godis.
Hundar får en ökad insulinproduktion av xylitol och det sänker blodtrycket till en farligt låg nivå. Det har också hänt att hundars lever har blivit påverkade.
Hund och katt gillar påskpynt
Till påsk pyntar våra hem med påskris, fjädrar och duniga kycklingar. För många katter och hundar är detta roliga leksaker.
Framför allt katter brukar vara förtjusta i fjädrarna. Men fjädrar och speciellt ståltråden som man fäster dem med, fastnar lätt i djurens mag- och tarmsystem. Har du tur kräks katten eller hunden upp det igen annars behöver ditt djur en operation.
Likadant är det med de duniga små kycklingarna som vi gärna placerar på bordet. Fastnar de i tarmen så är risken stor att katten eller hunden måste opereras.
Påskmaten
Mycket av den mat vi äter till påsk är detsamma som vi dukar fram till jul och midsommar. Så här gäller samma förhållningsregler som inför de helgerna.
Salt och fet mat
I små mängder klarar de flesta djur av det, men ge inte hunden eller katten mer än en liten smakbit. Annars riskerar du att ha en katt eller hund med ont i magen, förstoppning eller diarré.
Lök
Mycket av vår mat innehåller lök och det ska inte ges till hundar eller katter. Lök (även vitlök) innehåller alicin som ger grav blodbrist, s.k. hemolytisk anemi och kan även orsaka skador i levern och andra organ.
Läs mer om förgiftningar hos hund och katt
Du hittar mer information på Gifter för våra hundar och Farligt för hunden under jul och nyår