Hund och husse är glada att ses

Din hund gråter av glädje när du kommer hem

Ju mer man forskar på våra husdjur och deras beteenden, desto mer lika oss människor inser vi att de är.

Vi människor gråter när vi är ledsna eller glada och hittills har det beteendet inte setts hos några andra djur. Men nu har japanska forskare upptäckt att hundar gråter när de träffar sin ägare igen efter flera timmars frånvaro.

Olika typer av tårar

Tårvätska produceras i ögonhålan både för att hålla hornhinnan fuktig (bastårar) och för att städa bort skräp som hamnat i ögat (reflextårar). Den typen av tårar har de flesta däggdjur.

Den tredje typen av tårar, känslotårar, som kommer av känslomässiga reaktioner, sorg, fysisk smärta eller glädje har forskarna hittills ansett att vi människor är ensamma om. Men nu har alltså forskare sett att även hundar producerar mer tårvätska när de blir känslomässigt berörda.

Blanka ögon hos tik med valpar

Tik med nyfödda valpar

En japansk forskare, Takefumi Kikusui, upptäckte att hans pudel såg annorlunda ut i ansiktet när hon skötte om sina valpar. Han såg att tikens tårvätska ökade, inte så mycket att det rann tårar men tillräckligt mycket för att få blanka ögon. Han började fundera på om det hängde ihop med anknytningshormonet oxytocin.

Studie på om hunden gråter av glädje

Den japanska forskargruppen mätte först tårvätskan hos ett antal hundar medan de och ägarna befann sig tillsammans i sina hem. På så sätt fick de ett normalvärde att utgå ifrån.

Hundarna fick sedan vara på sitt hunddagis i fem till sju timmar innan de fick träffa sina ägare igen. Under de första fem minuterna efter återförenandet mättes tårvätskan igen. Alla hundar visade ett signifikant ökat tårflöde när de mötte sin ägare.

Skönt och mjukt hundkoppel

Hunden gråter inte lika mycket med en annan person

Nästa steg var att undersöka om hundarna reagerade på samma sätt med en annan person. De gjorde om studien och lät istället en person i hundens bekantskapskrets träffa hunden. Det visade sig att tårvätskan ökade men inte lika mycket som när ägaren dök upp.

Förväntansfull labrador tittar på ägaren

Oxytocin får hunden att gråta

Vi vet sedan tidigare att hormonet oxytocin påverkar anknytningen mellan personer och djur, därför ville forskarna se om det också påverkade mängden tårvätska.

Hundarna fick därför droppar av en lösning innehållande oxytocin i sina ögon. Kontrollgruppen fick en likartad blandning utan oxytocin.

Även i detta test kunde de mäta en betydligt högre mängd tårvätska i de fall hunden fått oxytocin i jämförelse med kontrollgruppen.

Föredrar gråtande hundar

Kikusui och hans forskargrupp fortsatte sin forskning med att visa en grupp människor fotografier av olika hundars ansikten. Vissa av dem hade fått artificiella tårar medan de andra hade neutrala ögon.

Människorna fattade i betydligt högre omfattning tycke för hundarna som hade ökad tårvätska.

Detta tolkar forskargruppen som att hunden utvecklade den här förmågan under domesticeringsprocessen. På så sätt ökade chanserna att människorna skulle ta hand om hundarna. Tidigare studier har till exempel visat att hundar har utvecklat speciella muskler som kan få dem att lyfta på ögonbrynen på ett inställsamt sätt.

Glad hund av okänd ras

Så även om du inte ser tårar i ögonen hos din hund, så uppmärksammar du säkert dem på ett omedvetet plan.

Källa: Increase of tear volume in dogs after reunion with owners is mediated by oxytocin av Kaori Murata et.al. augusti 2022

Rulla till toppen